Sport

Han vet at de homofile fotballspillerne finnes, og håper en snart vil stå fram

Pride-uka er i gang samtidig som VM-ballen ruller videre i Russland. Timingen for en debatt om homofili i norsk toppfotball var god. I dag ledet Jan Åge Fjørtoft seminaret «Jævla homo».

Bilde 1 av 0

ULLEVAAL STADION (Dagsavisen): Stadig har ingen norske herrefotballspillere stått fram som homoseksuell på toppnivå i Norge. Dette var temaet under tirsdagens frokostseminar på Ullevaal stadion.

Tidligere landslagsspiller Jan Åge Fjørtoft ledet debatten. Og etter et langt liv i fotballen vet han at de homofile fotballspillerne finnes, og håper en snart vil stå fram.

– Jeg kjenner mange spillere som er homofile, men som ikke har turt å stå fram, sier Fjørtoft til Dagsavisen etter debatten var ferdig.

– Tror du noen av spillere på toppnivå forteller det til lagkamerater og lar det bli med det?

– Det tror jeg absolutt kan skje. At de forteller det i garderoben og så lar man det gå stillferdig fordi de ikke vil at det skal komme ut, svarer Fjørtoft.

Og han bør vite hva han snakker om, for han har levd et helt liv i, og rundt, fotballgarderober.

Fotballen og kirken verst

På spørsmål om hvilken utvikling han har sett svarer han:

– Vi var jo et speil av vår tid. Jeg er glad for at vi nå har denne debatten. Fotballen og kirka er de to mest homofobe arenaene vi har og kirka er jeg ute av, men fotballen kan jeg ikke slutte med, innrømmer han og fortsetter:

– Fotballen er en fin arena for inkludering og likestilling, men likestilling handler ikke bare om menn og kvinner. Det handler om hudfarge og om de homofiles rettigheter også, slår han fast.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Enige om viktigheten

I debattpanelet satt Kristoffer Paulsen Vatshaug, fagansvarlig hos Norges Fotballforbund, Brann-supporter og åpen homofil Gjert Moldestad, Håvard Øvregård, rådgiver innenfor verdiarbeid i Norges idrettsforbund, Ingvild Endestad, leder i FRI (Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold) og kommentator i VG, Leif Welhaven.

Alle var enige om at symbolikken ved at en toppfotballspiller står fram ville være kraftig, og at det kunne bane vei. Samtidig ble det også tatt til orde for at dette ikke på død og liv må tvinges fram. Forholdene må ligge til rette, og så er det opp til oss når det blir, var konklusjonen.

Barne- og likestillingsminister, eller «homominster» som hun ble kalt i går, Linda Hofstad Helleland (H), var også på plass og innledet seminaret. Hun snakket om viktigheten av tydelige rollemodeller og var opptatt av språkbruken blant de unge.

Les også: Homominister Helleland ber fotballen skjerpe seg

Et globalt problem

Debatten gikk etter hvert fra å handle om hva vi gjør i Norge, til å se på hva som skjer i verden. Og det ble blant annet gjort et poeng av at om man står fram i Norge, kan sjansene minske for en overgang til en av de store europeiske ligaene.

Jan Åge Fjørtoft håper han snart får se det første norske laget som stiller med det samme regnbuefargede kapteinsbindet han selv hadde på seg under gårsdagens seminar, også utenfor landegrensene.

– Tenk deg et norsk lag som stiller med dette kule bindet i en europacupkamp i Russland for eksempel. Jeg klarer ikke å gjøre annet enn å smile av tanken. Jeg ser det for meg, ler Fjørtoft.

Spørsmålet om boikott av VM og Norges rolle dersom vi eventuelt skulle ta oss til VM i Qatar ble også et tema. Her var det delte meninger, men Fjørtoft var klar på hva han ønsket seg.

– Jeg er generelt imot boikott, av prinsipp. Jeg husker da jeg var liten at Norge boikotta OL i Moskva 1980. Da gråt jeg mine modige tårer. Jeg mener at vi må være til stede og si klart ifra med bruk av ord og symboler, avslutter han.

Mer fra Dagsavisen