Nyheter

Gard Holme tok over Skeid – så stoppet alt

Gard Holme har fått en uvanlig start på sin første jobb som hovedtrener i seniorfotballen.

Nordre Åsen (Dagsavisen): Skeid var godt i gang, og hadde levert både fine resultater, og gode prestasjoner, i oppkjøringen til årets sesong da koronaviruset satte all fotball på vent. For klubbens nyansatte A-lagstrener har det blitt noen merkelige første måneder i klubben, der taktikk og nye tanker har måttet ofres. Alt handler om å holde spillerne i gang, til tross for at alle er permitterte.

– Jeg syns vi var i bra rute. Vi brukte et par treningskamper på å komme i gang, og få en ny spillestil til å sitte, og i de siste par treningskampene så det ganske bra ut, da begynte vi å gå litt mer ned på detaljnivå på hva som skulle forbedres. Det så egentlig veldig bra ut med 3-4 kamper igjen til seriestart. Nå handler det kun om å holde spillerne i tålig fysisk form, og det bruker vi mye tid på. Så har vi egentlig lagt alt av fotballtaktikk, og hvordan ting skal se ut, helt på is, sier Holme til Dagsavisen.

– Betyr det at dine eventuelt nye tanker om hvordan Skeid skal spille må vente, og at man heller må bygge mer på det som var er?

 Nja, det var vi så godt i gang med. Vi hadde jo holdt på i to og en halv måned, så vi plukker det opp der og så må vi nok begynne litt på nytt og forsterke det vi hadde, bare at det går fortere denne gangen, sier han.

Les også: Holme vil forsterke Skeid: – Viktigere med kvalitet enn posisjon (+)

Frivillige treninger

Da vi besøkte Holme på Nordre Åsen torsdag var A-laget i full gang med veldig enkel treningsøkt, der den nye sjefen selv brukte tiden på å snakke med oss. Han forteller at han er et par turer innom i uka, men at han prøver å holde seg unna treningen i størst mulig grad.

– Hvis det er jeg som står og styrer veldig på den økta, og coacher masse, så blir det litt mer programforplikta å være der, og det skal ikke være sånn. Dette er bare et tilbud for de som ønsker det, sier Holme, som samtidig skulle ønske at han kunne brukt mye mer tid sammen med laget på Nordre Åsen.

– Jeg går bare hjemme da. Nå for tida driver jeg og maler huset, så jeg skulle gjerne vært her i stedet for, skal jeg være helt ærlig. Kunne sikkert vært her hver dag, men når du er permittert så blir det feil på en måte det også.

Foreløpig disponerer A-laget banen rundt tre ganger i uka, men treningene er frivillige, og spillerne kan velge om de vil ta turen, eller holde seg i gang på andre måter.

Les også: Edvartsen: – Dommerne sendte Skeid ned

– At det ble full stopp er tungt

Holme innrømmer at det har blitt en litt merkelig inngang som A-lagstrener i seniorfotballen.

– Vi hadde jo bare akkurat kommet i gang. Det er jo alltid sånn når det kommer inn en ny trener at noen er veldig glad, og så er det noen som er litt skeptisk. Det hadde endelig begynt å løsne litt, og hele gjengen hadde trua på det vi hadde starta på. At det da ble full stopp er tungt, sier han.

les også:

På godt og vondt

Han forteller at han var klar for oppgaven som A-lagstrener i Skeid, og at han hadde lagt ned mange timer jobb i vinter. Nå må det meste tas fra starten igjen.

– Ja, men det er jo på godt og vondt da. Det negative er jo at det ble avbrutt, og at vi ikke kom i gang når man først har lagt ned en jobb. Samtidig opplever man noe veldig spesielt sammen, forteller han, og prøver å se lyst på situasjonen.

– Man får en veldig ro på seg da, ler han, og utfyller:

– Fotballtreneryrket er jo ofte litt sånn at du må lykkes med en gang, du må ha resultater. Vi har fått god tid nå til å bli kjent med klubben, laget, spillerne og menneskene. Man får mye bedre tid på seg til det, og da tar man forhåpentligvis bedre beslutninger også.

– Blitt bedre kjent med spillerne personlig, enn sportslig?

– Ja, det kan man kanskje si, svarer Holme.

Ikke sett spillere på flere måneder

Men han har en fordel. 15 år i Oslo-fotballen gjør at han kjenner de aller fleste spillerne på Skeid godt. Men det gjelder ikke alle.

– Vi har jo noen studenter, som ikke kommer fra Oslo, som har reist hjem i den perioden her. Så de har jeg jo ikke sett på to måneder. Jeg snakker med dem, og diskuterer hvordan de trener, og litt sånne type ting, og prøver å sørge for at de er i rute, men man vet jo ikke. Man har jo ikke sett dem på en stund.

Spillerne det er snakk om er målvakten Michael Lie (hjemme i Haugesund), midtbanespilleren Håkon Hammer (i Trondheim), samt forsvarsspillerne Marius Rygel og Fredrik Berglie (begge i Vestfold).

Lest denne?: Skeid, Kjelsås og Vålerenga2 i samme avdeling

Bekymret for talentene

Holme er redd denne perioden vil ta knekken på mange fotballkarrierer, samtidig tror han også at situasjonen vil gagne andre.

– Jeg tror jo det at den koronatida her «dreper» noen fotballspillere, og skaper noen nye. Noen har kanskje trent ganske dårlig, og vært litt demotivert, kanskje vært sjuke, eller hatt folk i familien sin som har vært sjuke, og mista litt motivasjon og gnist til å satse. Andre, som man kanskje tenkte at trengte en sesong til for å vokse inn i det, er plutselig klare, og kan ta nivået, sier han.

Skulle derimot hele sesongen gå fløyten for 2. divisjon mener Holme at det vil være svært skadelig for mange.

– Selv om man er i 2. divisjon, så har de aller fleste her ambisjoner. De har lyst til å komme en vei. Man har jo lyst til å rykke opp igjen, man har jo lyst til å være en del av den gjengen som nå skal begynne å spille fotball, sier han, og fortsetter:

– Kommer vi ikke i gang i høst så har det noe å si for karrieren til gutta her. Hvis de går et år uten å spille fotball, mens de dem konkurrerer mot, og som spiller i klubber i 1. divisjon, får et år med fotball vil det ha stor betydning for karrieren. Ikke bare fotballkarrieren, men yrkeskarrieren, for det er jo spillere her som har potensiale til å komme opp i eliteserien, og da kan de jo leve av å spille fotball i noen år, påpeker Holme.

Når kan man starte?

Holme får ikke gjort det han ble hentet til Skeid for å gjøre - foreløpig. Han venter, som alle andre, på en sesongstart. Men i 2. divisjon er det fremdeles mye usikkerhet. Den foreløpige datoen for seriestarten er 1. august. Holme tror det kan bli for tidlig.

– Hvis 1. august skal skje så må på myndighetene gå inn og gjøre noe med reglene for alle i samfunnet. Jeg skjønner ikke hvordan 2. divisjon skal klare å leve i karantene og spille fotball, sier han.

Med andre ord; så lenge man må i karantene for å spille fotball, vil det bli vanskelig å gjennomføre 2. divisjon med såpass mange deltidsproffe.

– Vil det være umulig?

– Alt er jo mulig, men du vil miste en del spillere på noen lag, og da blir det ganske urettferdig, svarer han.

Mye informasjon

Han innrømmer også at det kan være vanskelig å forholde seg til all informasjonen som kommer.

– Det er jo så mye rart av informasjon som kommer, ler han.

– Fra alle mulige hold kommer det forskjellige ting. Både Abid Raja og folkehelseinstituttet, så kommer NFF med noe annet igjen, og så kommer divisjonsforeninga vår med noen annet enn det igjen.

– Er det vanskelig å forholde seg til?

– Det kan det være, men det løser vi. I utgangspunktet er vi positivt innstilte til den situasjonen vi har havnet i. Jeg syns de aller fleste av gutta jobber bra. Så vi kommer til å være i rute når vi begynner vi.

– Vi bør kunne kreve seks ukers oppkjøring

Om oppstart blir 1. august eller ikke mener Holme avhenger av hvor tidlig man kan komme i gang med trening. Han klar på at klubbene helst bør ha seks ukers oppkjøring. Det betyr at dersom de skal starte serien 1. august, bør oppkjøringa starta i midten av juni. På bakgrunn av dette har Skeid valgt å ta ferie fra og med neste uke, og tre uker fram i tid, slik at de vil være tilbake omtrent i midten av juni.

– En ting er å klare å gjennomføre en serie, men vi må sørge for at den gjennomføres rettferdig. Så det bør helst være en seks ukers oppkjøring for at det skal bli fair, det syns jeg vi kan kunne kreve, sier Holme, som forteller at han har lagt planer for både seks og fire ukers oppkjøring.

Han forteller videre om hvorfor han mener alle lagene bør ha seks uker med full trening, før første seriekamp:

– Fordi laga vil være på forskjellig sted når vi begynner å trene ordentlig igjen. Noen lag i 2. divisjon har permittert alle spillerne sine, andre har ikke trengt det. Så hvis vi kjører i gang med seriekamper blir det ikke riktig lag som kan finne på å rykke opp. Spiller vi enkeltserie, som vi kan komme til å gjøre, har de 3-4 første kampa veldig mye å si. Når du har spilt fire kamper så er du nesten ferdig med en tredjedel av serien. Så du bør helst ha fått en god start, og da er det viktig at oppkjøringa skjer på riktig vis., avslutter han.

Lest denne?: Skeids nye sjef ble trener som 19-åring (+)

Mer fra Dagsavisen