Sport

Edvartsen: – Dommerne sendte Skeid ned

Tidligere FIFA-dommer Svein-Erik Edvartsen mener Skeid har hatt så klare, gale dommeravgjørelser mot seg at han vil si dommerne sendte klubben ned i 2. divisjon.

Skeid endte nest sist i OBOS-ligaen og rykker ned etter en dramatisk avslutning på sesongen. Laget slo Raufoss 5-4 (!) i siste kamp, men den ble uten betydning fordi laget mistet seieren på overtid i nest siste runde mot nedrykksrival Notodden. Fire minutter på overtid pekte dommeren på straffemerket. Noe som betød nedrykk der og da.

– Jeg har gått gjennom de omstridte situasjonene i flere av Skeids kamper og konkludert med at flere av situasjoene er helt klare dommerfeil som dessverre ble direkte avgjørende for klubbens skjebne, sier Edvartsen til Dagsavisen.

Bloggen kan du lese her.

Avskiltet

Etter konflikt med Norges Fotballforbund er han nå ikke dommer i norsk fotball, men dommerekspert hos selskapet Nordicbet der han skriver blogger om norsk fotball.

– Jeg så et intervju med Tom Nordlie der han påpekte alle dommerfeilene og jeg ble nysgjerrig og ville ettergå påstanden hans. I kampene mot Aalesund, Strømmen og Notodden får de avgjørelser mot seg som er direkte avgjørende for resultatet. Vi må dele skjønnsmessige avgjørelser i to, de som er i en gråsone og de som er helt klare, black and white. Hadde dette skjedd i UEFA- eller FIFA-regi hadde disse dommerne blitt avskiltet, sier Edvartsen.

I siste serierunde slo Skeid Raufoss 5-4 på bortebane, mens Notodden tapte hjemme 0-2 for Start. Skeid endte to poeng bak Notodden, som ville endt med lik poengsum om kampen Skeid - Notodden hadde endt 2-1 i stedet for 2-2. Men dette blir også hypoteser ettersom endrede forutsetninger kan påvirke fotballkamper.

Det er ikke bare Skeid som er rammet av gale dommeravgjørelser, man kan også hevde at Aalesund ble dømt ut av cupen i kvartfinalen mot Viking. Også i Eliteserien er det omstride avgjørelser, noen av dem direkte avgjørende.

– Diskusjonen som bør komme er om en dommerleveranse man betaler 22,2 millioner kroner for i året i de to øverste divisjonene, er bra nok, sier Edvartsen.

Nordlie: Jevner seg ikke ut

Skeid-trener Tom Nordlie har lenge hørt at dommeravgjøreler og marginer jevner seg ut over en hel sesong.

– Min erfaring er at den påstanden er helt feil, er Nordlies konklusjon.

For kampene er spilt og avgjørelsene blir ikke omgjort. Notodden spiller kvalifisering mot Åsane for spill i OBOS-ligaen mens Skeid må forberede 2020-sesongen i 2. divisjon.

Mer fra Dagsavisen