Fullfør, gutter!

KOMMENTAR: De beste løperne fullfører ikke Tour de Ski. Hvorfor følger vi med da?

 

Tour de Ski avsluttes 6. januar. Ski-VM begynner 20. februar. Hvorfor er ikke dette mulig å kombinere?

For det store flertallet av verdens beste langrennsløpere er ikke dette noen problemstillig. Men for noen av de beste er det det, og har vært det lenge. Da onsdagens vinner av 15 kilometeren i Oberstdorf, Emil Iversen, takket for seg etter å ha gått seg opp til 3. plass i sammendraget, kom spørsmålene. Arrogante nordmenn som bare teller VM-medaljer?

Fullt så enkelt er det ikke, og problemstillingen er heller ikke ny. Marit Bjørgen sto over i fjor fordi hun prioriterte OL. Det lyktes hun med. Therese Johaug og Charlotte Kalla velger samme strategi i år. Johannes Høsflot Klæbo leder nå i sin første opptreden i denne skifestivalen, og har åpenbart lyst til å fullføre, men får kanskje ikke lov av trenerne rundt seg.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

I sykkeslsporten har Tour de France større status enn VM. Slik er det ikke i langrenn. Tour de Ski er et relativt nytt påfunn, og løperne har i alle år sagt at mesterskapene er viktigst. Hvorfor det? Er det ikke Tour de Ski som egentlig kårer verdens beste skiløper, han eller hun som må beherske alle distanser og teknikker?

Emil Iversen forklarer avhoppet med sine egne erfaringer. Han har tømt seg i Tour de Ski i mange år på rad for så å mislykkes i mesterskapene. Dario Cologna har opplevd det motsatte. Ja, løperne reagerer forskjellig. Men er det ikke pussig at utøvere som trener tusen timer i året ikke orker sju renn på ni dager? For Emil Iversen handler det også om å kvalifisere seg til VM. Det må gjøres før VM, i Otepää i Estland om to uker. Hadde han allerede fått klarsignal til VM, hadde han kanskje fullført Tour de Ski.

Les også: Når er Tour de Ski? Slik er etappene

Kanskje Tour de Ski burde vært lagt som avslutning på sesongen. Men hadde vi fått bedre deltagelse da? Det ryddigste er uansett at de som ikke akter å fullføre, heller ikke starter, som Johaug og Kalla. Det ble ikke så mye klaging over deres fravær for da vet vi at de jentene som kommer til start kjemper om det samme.

For særpreget ved denne konkurransen er stillingen i sammendraget. Hvis ikke det betyr noe, hva er da vitsen? Å se skiløpere trene intervaller?

Nå ser det i hvert fall ut til at Johannes Høsflot Klæbo fullfører slik at vi får den duellen mot Sergej Ustjugov som vi ønsker oss. Men han har hele tiden sagt at VM er viktigst. Når blir Tour de Ski viktigst?

Les også: Når er hoppuka? Her er oversikten