Fotball

Klaveness om Norge som fremste Qatar-kritiker: - Det koster

Lise Klaveness reiser på nytt til Qatar med håp om å oppnå endring. VM er en uke unna.

ULLEVAAL STADION (Dagsavisen): Tidenes mest omstridte og utskjelte VM-sluttspill er åtte dager unna, 32 deltakernasjoner gjør seg klare. Men et av de landene som ikke er kvalifisert, er den mest høylytte kritikeren av mesterskapet. Og det vil Norge fortsette å være.

Men fotballpresident Lise Klaveness innrømmer at det koster. Både personlig og med hensyn til fotballen i Norge.

Hold deg oppdatert. Få Oslosportens nyhetsbrev fra Dagsavisen!

Til uka reiser hun til Qatars hovedstad igjen der fasaden finpusses. Men får hun snakke med noen?

Kan bli oppfattet som provokasjon

Hun håper det, men det er ikke sikkert hun får noe møte med FIFA-president Gianni Infantino.

– Jeg har ikke hatt noen samtaler med ham etter min tale på FIFA-kongressen i Doha, sier Lise Klaveness til Dagsavisen etter fredagens pressekonferanse på Ullevaal stadion der hun redegjorde for reisen og hva som venter under det fire dager lange oppholdet.

Hun vil ikke være til stede under åpningskampen Qatar – Ecuador søndag om en uke. Hun reiser ikke til Qatar for å se fotballkamper, men ha møter med organisasjoner, andre fotballforbundsledere og generalsekretæren for VM, Hassan al-Thawadi.

– Ja, det kan bli oppfattet som en provokasjon og en politisk handling, men vi kan ikke være redde for det, sier hun.

Opprinnelig hadde hun bestemt seg for ikke å reise. Men i samråd med NFF-styret ombestemte hun seg.

– Vi må være der når momentum er størst. Og det er det rett før det begynner, sier hun.

Argentinske supportere er allerede på plass i Doha, Qatars hovedstad.

FIFA-sjefen provoserer

I forrige uke klarte FIFA-president Gianni Infantino å legge enda mer ved på bålet ved å sende ut et brev til alle medlemsnasjoner om at man nå må konsentrere seg om fotballen, ikke samfunnsforholdene i Qatar. Dit han selv for øvrig har flyttet.

– Brevet til Infantino har hatt en mobiliserende effekt i Uefa. Mange vil ta opp disse tingene selv når VM begynner. Slikt sett har utspillet hans vært polariserende, sier hun.

Det er liten tvil om at norsk fotball har vært i front når det gjelder Qatar-kritikken. Og er det til dels fortsatt.

– Hvorfor ble det slik?

– Det er ingen land som har engasjert seg så sterkt i dette som Norge. Først grasrota, så etter hvert alle. Tyskland og England har også kommet, men Norge har vært klart i front. Årsakene er sammensatt, men en forklaring er nærliggende: Det er ingen andre idrettsdemokratier i verden som har en slik nærhet mellom medlemmene og ledelsen som her. At du kan stå i timevis på tinget og ha helt ufiltrerte diskusjoner. Veldig mange andre forbund har kvelt debatten tidligere, sier hun, og fortsetter:

– Ja, det er tid- og ressurskrevende. Vi må være kompetente, og vi må være lyttende til andre land. Vi kan ikke komme ut som aktivister og ikke ta inn noen ting. Man skal også ha overskudd til å ta med seg ting som gjør at vi lærer. Jeg har en veldig god mentor i Per Ravn Omdal. Han var en pioner ute i verden, han kan veldig mye, han er veldig aktuell fortsatt. Jo mer man graver i det, ser man at det krever tid og ressurser. Og vi har en fotballbevegelse i Norge som også krever tid og ressurser. Styret og jeg som leder skal lede hele Fotball-Norge. Det viktigste er å ha et back office med et team som har blikket på dette hele tiden. Som advokat og måten jeg jobber på er det veldig viktig å ha oppdatert kunnskap hvis jeg eller vi i styret skal uttale oss om dette med troverdighet.

Tyngre nasjoner på banen

– Det må være i balanse med alle de store utfordringene vi har på hjemmebane. Jeg er jo her for at Norge skal komme til mesterskap, og at vi får breddefotballen til å vokse, sier hun.

Det gleder Klaveness at andre land etter hvert har kommet på banen.

_ Norge har fått en stor global plattform, på godt og vondt. Men land som England og Tyskland har en kraft inn i FIFA som ikke Norge har. Det er viktigere at de møter og påvirker FIFA-sjefen enn at jeg gjør det, sier hun.

– Konkret, hva vil du oppnå i Qatar nå?

– Tre ting: At man får opprettet et migrantsenter i Qatar. At man får laget et system for kompensasjon for den skaden som har skjedd. I tillegg ta opp forholdet til homofili på en respektfull måte. At det er et språk for det i offentligheten. Jeg oppfatter at Qatar har en litt friere presse enn mange andre land i regionen. Det er i hvert fall skapt en offentlig samtale om dette på grunn av VM.

– Det handler om fotballens legitimitet. At vi har kraft til å vise at vi kan endre dette. Men vi kan ikke framstå som pripne moralister. Alt vi gjør må være basert på kunnskap, sier hun.

Klaveness understreker at kampen er viktig og lærerik. Og det er gjort viktige endringer i FIFA med hensyn til hvordan mesterskap tildeles. Det er ikke 22 menn i et lukket rom som tar beslutningene lenger.

– Det har vært en bratt læringskurve for mange parter. Det koster å være kritisk. Både for NFF og meg. Men motivasjonen har vært sterk hele veien, understreker hun.

Hvem som vinner VM? Det var definitivt ikke tema nå.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

---

FAKTA

Fotball-VM i Qatar spilles fra 20. november til 18. desember.

Det er tidenes mest kompakte VM med 70km som lengste distanse mellom arenaene.

Det er tidenes mest omstridte VM etter at det er bevist korrupsjon foran tildelingen i 2010.

Qatar har aldri tidligere vært kvalifisert for VM, nå er de en av 32 deltagende nasjoner i kraft av arrangør.






Mer fra Dagsavisen