Fotball

Nederland stenger ned med strenge tiltak – Norges kamp går for tomme tribuner

Nederlands statsminister Mark Rutte kunngjør en ny delvis nedstenging i tre uker. Tirsdagens VM-kvalifiseringskamp mellom Nederland og Norge skal spilles uten publikum på arenaen, bekrefter den nederlandske regjeringen.

Det er én uke lenger enn anbefalingen fra landets smittevernmyndigheter.

Fra lørdag av må serveringssteder og butikker, unntatt matbutikker, stenge klokka 20, mens befolkningen rådes til ikke å ha flere enn fire gjester på besøk og jobbe hjemmefra så mye som mulig.

Det skjer etter at landet har møtt nye høyder i smittetrykk. Torsdag registrerte Nederland 16.364 nye koronatilfeller, noe som er langt over den forrige smitterekorden som var på 12.997 tilfeller og ble registrert i desember 2020.

72,5 prosent av landets 17 millioner innbyggerne er fullvaksinert. Til sammenligning er rundt 70 prosent fullvaksinert i Norge.

Etter at myndighetene lettet på de fleste restriksjonene 25. september har nye smittetilfeller skutt i været. Det er for det meste uvaksinerte som tar opp sengeplassene på intensivavdelingene – 69 prosent. Men det begynner også å bli flere eldre pasienter fordi vaksineeffekten begynner å dabbe av. Sykehus har advart om at de ikke vil klare å fortsette slik utover vinteren.

– Heldigvis er de aller fleste vaksinert, ellers ville elendigheten på sykehusene vært uoverskuelig for øyeblikket, sa Rutte.

Han la at myndighetene vil vurdere om det er nødvendig å innføre flere tiltak 3. desember. De vil blant annet vurdere om folk må ha koronasertifikat for å gå på jobb. Det er også denne måneden de vil begynne å gi tredjedoser med koronavaksine.


Nederland har så langt registrert 2,2 millioner smittede og totalt 18.612 koronarelaterte dødsfall siden starten av pandemien.

Den nederlandske kringkasteren NOS erfarte fredag formiddag at kampen i Rotterdam må spilles for tomme tribuner, og nå er det altså bekreftet. Det gjorde statsminister Mark Rutte på en pressekonferanse der han listet opp nye, omfattende tiltak.

Nederland-kaptein Virgil van Dijk gikk tidligere i uken ut og oppfordret til høylytt stemning mot Norge, men han får altså ingen hjelp av publikum.

Kampen skal spilles i på Feyenoords stadion De Kuip, der både Marcus Holmgren Pedersen og Fredrik Aursnes spiller sine hjemmekamper for Feyenoord. Arenaen huser normalt 50.000 tilskuere, og det kunne gitt de oransjekledde et viktig løft i kampen om VM-plass.

Mer fra Dagsavisen