trikkeligaen

Collett klar for å stoppe tidligere lagkamerater i KFUM: – Jeg er fortsatt glad i den gjengen

Tobias Collett (24) gleder seg til å møte «lillebror», Fredrik Kristensen Dahl, når Grorud tar imot KFUM i lørdagens Oslo-derby i 1. divisjon.

Tobias Collett var en del av KFUM fra 2018, og var med å spille laget opp i 1. divisjon samme sesong. I sommer dro han hjem til Sørlandet, men i på overgangsvinduets siste dag signerte høyrebacken for Grorud.

Collett, som skal studere i Oslo fra høsten, sier at det var litt tilfeldig at han havnet i nettopp Grorud.

– Jeg er heldig som får lov til å være her. Jeg hadde egentlig trodd at jeg ikke kom til å spille så veldig mye mer fotball egentlig. Når jeg skulle flytte til Oslo nå var det jo på grunn av studier, så jeg var bare på utkikk etter en klubb som trengte litt hjelp, men for meg var det nesten et fett, sier Collett til Dagsavisen da vi møtte han dagen før kampen mot KFUM.

– Du vurderte å trappe litt ned, og var åpen for mange nivåer?

– I hvert fall 2. divisjon da. Og det er jo kanskje ikke nedtrapping vil jeg si, men jeg hadde kanskje sett for meg at jeg ikke kom til å gå all in for fotballen da. Jeg prøver jo å være litt smart og tenke på noe som er mer bærekraftig for framtida enn fotball da. Men nå ble det to fluer i en smekk.

Nært forhold

Selv om Collett nå er Grorud-spiller er det ikke lenge siden han forlot KFUM, og han innrømmer at det kommer til å bli en spesiell kamp lørdag.

– Jeg skal ikke prøve å være diplomatisk, jeg er glad i den gjengen der. Jeg har jo vært med på en del av reisen med den gruppa, så det står meg jo nært, sier Collett.

Saken fortsetter under bildet.

10.08.2019: 1. divisjon, KFUM - Sandnes Ulf 3-0: Tobias Collett. Foto: Haakon Frydenberg Thon

Og han som kanskje står ham aller nærmest er Fredrik «Flekka» Kristensen Dahl (22), som han bodde sammen med hele forrige sesong.

– Det blir veldig gøy. Jeg gleder meg veldig til den duellen, sier Collett.

– Vi tulla mye med at jeg passa på han, og var en slag storebror. Det var jo korona også, så vi fikk veldig mye tid sammen. Alexander Pedersen bodde jo også der. Vi passa på hverandre og det var veldig koselig. Men det slutta litt brått, det er jo litt rart hvordan fotballivet fungerer, legger han til.

Collett innrømmer at det var litt rart da han skulle ta farvel med Kristiansand-gutten «Flekka».

– Jeg merka det litt da vi skulle flytte fra hverandre, at det her er siste kvelden. Man er jo mer med lagkameratene mer enn man er med noen andre. Så man blir godt kjent, sier han.

MarioKart og tatovering

Og det er ikke bare personlig de står hverandre nært. I lørdagens kamp vil de også operere i de samme områdene ettersom Collett spiller høyreback, og Kristensen Dahl spiller venstreback.

– Vi har kost oss mye, så det blir gøy. Det blir gøy i morgen også. Møte han når man har ballen i beina er tøft. Han er god én mot én. Må prøve å være et hode foran han, men han er smart også, tenker Collett høyt.

Men han gleder seg også til duellen, og forteller at han har en del å revansjere.

– Vi konkurrerte mye da vi bodde sammen, og han vant jo stort sett alt, ler Collett.

– Vi spilte blant annet mye MarioKart. Vi skulle spille 200 runder i løpet av året, og taperen måtte tatovere den figuren vi kjørte med. Det ble med meg, men det gjør egentlig ikke så mye, jeg hadde tenkt å tatovere den figuren uansett, smiler Collett, som ennå ikke har fått tatoveringen.

Saken fortsetter under bildet.

Fredrik Kristensen Dahl. KFUM-trening, våren 2020. Foto: Haakon Frydenberg Thon

– Det blir tøft

Grimstad-gutten har, som enhver sørlending, et varmt smil. Men av tidligere trener Jørgen Isnes omtales han som vesentlig mer aggressiv enn sin kamerat Kristensen Dahl.

– «Flekka» er mer det man ser på som en sindig sørlending. Det er mer aggresjon i Collett, ler KFUM-treneren.

Det liker Collett å høre. Men han vet, etter å ha blitt slått i alt fra kortspill til MarioKart, at Kristensen Dahl er en luring. Og ikke minst en dyktig fotballspiller.

– Han er en veldig god spiller så det blir tøft. Men det er det som er gøy da. Da vi spilte sammen på trening så kunne vi jo drive å le av hverandre mens vi å pressa hverandre, så jeg håper ikke det skjer i morgen, ler Collett, før han kjapt legger til:

– Det tror jeg ikke heller da.

Sanyang i storform

KFUM-trener Jørgen Isnes tror også det blir tøft å komme seg forbi Collett. Samtidig kjenner han også til svakhetene til Collett, og hvor venstrekanten Alagie Sanyang, som storspilte i KFUMs 4-0-seier mot Ull/Kisa sist, kan ha en fordel.

– Tobias er sterk, og god én mot én. Vi må prøve å få rettvendt Sanyang så mye som mulig, med hjelp av Flekka kan vi skape overtall og få til kombinasjonsspill. Sanyang er også kjapp, og kan kanskje få noen meter på Tobias, i tillegg er han god i lufta inne i boksen, sier Isnes.

– Jeg kjenner deres svakheter og de kjenner mine. Sånn er det. Jeg tenker jo Alagie er en mann som liker å kombinere ofte. Jeg må sørge for å få han én mot én – men han har et rykk, så jeg må være på tå hev skal jeg kunne ta han. Men han vil jo inn og skyte ofte, og i 16-meteren er han farlig. Bra skuddfot. Få han lengst ut i banen så håper jeg det gjør jobben, sier Collett.

At KFUM og Collett kjenner hverandre ble ikke noe mindre tydelig av disse to analysene. Begge vet hva som gjelder – hvem som lykkes, gjenstår å se.

Mye skader

Grunnen til at Collett og KFUM valgte å skille lag var skadene til sørlendingen. Backen dro hjem til Sørlandet, nærmere bestemt Arendal, for å trene seg opp igjen i sommer, før han signerte for Grorud på overgangsvinduets siste dag.

KFUM-trener Jørgen Isnes er glad for å se at Collett etter nesten en hel sesong uten fotball, nå er tilbake i full sving.

– Tobias er en god fotballspiller, og en enda bedre person. Jeg ønsker han alt godt, og vi er alle veldig glade for at Tobias er frisk igjen nå, og stadig spiller seg i form. Liker kanskje ikke at det skjer for en konkurrent, men sånn er det, smiler Isnes.

Så hvorfor kvittet KFUM seg med en spiller som var godt likt, og som holder et høyt nivå?

– Jeg liker ikke å snakke om skadelista vår, men du vet at den var lang. Vi hadde flere backer i laget, og med skadehistorikken til Tobias tok vi rett og slett ikke sjansen. Vi snakket om en mulig retur hit, men sånn ble det ikke nå. Det var et tøft valg. Han var godt like av alle i klubben, sier Isnes med en oppriktig tone.

Det argumentet kjøper også Collett.

– Ja, det er sånn det er selvfølgelig. Ingen sure miner i det hele tatt. Men det er jo kjipt at noe man ikke kan bestemme over selv, sånn som skader, skjer da. Jeg skjønner at det er ugunstig for de også. Nå har de det laget de har, forteller Collett, som Isnes omtaler som en god fotballspiller, men en enda bedre person.

De to har også et sterkt bånd. Isnes mimrer:

– Det beste minnet jeg har fra Tobias må være fra opprykksfesten vår. Da sto vi to igjen alene på dansegulvet, han og jeg, ler Isnes.

Da vi tar opp dette med Collett begynner det å demre også for han.

– Huff, ja. Jeg husker det nå. Det verste var at jeg tror vi dansa litt til da vi innså at det bare var oss to igjen. Vi syns det var litt moro, og det var det jo, ler Collett.

Lørdag får kanskje én av dem muligheten til å ta noen triumferende trinn, rundt klokka åtte.

Kampen mellom Grorud og KFUM spilles på Grorud, klokka 18.00, lørdag.

KFUM-trening, sommeren 2018: KFUM-trener Jørgen Isnes (t.v.) med nysigneringen Tobias Collett. Foto: Haakon Frydenberg Thon

Trikkeligaen er en podkast fra Dagsavisen om oslofotball. Den kan høres på Apple Podcasts her, på Spotify her, eller der du vanligvis finner podkaster. I tillegg kan du høre den i spilleren under:

Mer fra Dagsavisen