trikkeligaen

VIF-medalje på treningskamptabellen – best på ett område

Til tross for tap i generalpremieren og et høyt antall innsluppede mål er Vålerenga nest best på tabellen over treningskampene som er spilt siden oppstarten. På lik poengsum med en meget overraskende bronsevinner.

Selv om noen lag fikk smugspilt noen treningskamper på den ene dagen det var lov i februar, har Dagsavisen kun tatt med treningskampene som er spilt fra det ble åpnet opp igjen for treningskamper i midten av april. Siden det også er spilt ulikt antall treningskamper har vi brukt en poeng per kamp-modell for å beregne lagenes snittpoengsum.

Tabellen er ikke vektet med tanke på motstanderlagenes kvalitet, men de fleste lagene har likevel spilt tre eller fire treningskamper som gir en viss indikasjon på hvordan lagene i Eliteserien har gjort det de siste par ukene. Der det er likt antall poeng, er målforskjellen brukt som avgjørende faktor.

Med fire seiere over Raufoss, Ranheim, Tromsø og Kristiansund topper Rosenborg tabellen. Men i likhet med Vålerenga tapte Rosenborg generalpremieren 2-1 borte mot Ranheim, som de slo 2-1 på Lerkendal i treningskamp nummer to.

Landets beste angrep – lekker i forsvar

Vålerenga har på sin side slått Sarpsborg (2-1), Jerv (3-1), Raufoss (6-1) før de tapte generalpremieren mot Tromsø med 3-4. På den positive siden har Dag-Eilev Fagermos menn scoret mest av samtlige lag i oppkjøringen, og det er uten at Vidar Örn Kjartansson har scoret ett eneste mål i oppkjøringen. Mål har det derimot kommet i bøtter og spann fra midtbanen.

Fremover på banen er det nok få som bekymrer seg over Vålerenga, men med sju innslupne mot motstand som kunne ha vært bedre er det definitivt en kime til bekymring. Selv om det endte med en meget komfortabel 6-1-seier mot Raufoss, kom gjestene ganske enkelt til sjanser også i den kampen, før Tromsø scoret fire på Vålerenga i kampen etterpå.

– Angrepsspill av høyeste klasse, forsvarsspill av nedrykksklasse. Vi slipper inn fire mål, vi har sluppet inn mål i alle treningskampene, og vi vet hva vi har å jobbe med den kommende uka, sa Dag-Eilev Fagermo til Dagsavisen om baklengsmålene etter Tromsø-kampen.

– Det er vanskelig å peke på konkrete feil, men vi er generelt for passive. Vi fikk litt inntrykk at det ble farlig hver gang de kom i angrep. Og slik skal det ikke være, supplerte forsvarssjef Jonatan Tollås Nation.

Kristiansund verst i klassen

Om Rosenborg og Vålerenga ikke er spesielt overraskende innslag på toppen, må Mjøndalen sies å være det. Vegard Hansens menn har scoret nest flest mål med tolv, men også sluppet inn like mye som Vålerenga. Seirene har kommet med 2-1 over Lillestrøm, 4-0 over Sandefjord og 5-2 over Grorud, men i likhet med erkerival Strømsgodset ble de også grundig satt på plass av Fredrikstad med 4-1.

I bunnen skiller Kristiansund seg ut som det eneste laget som ikke har scoret mål så langt i treningskampene, og med 0-10 i målforskjell og ett poeng har det ikke vært mye positivt å ta med seg for Christian Michelsens menn. Nyheten om at tidligere KBK-helt Torgil Gjertsen vender hjem er likevel veldig positivt for et KBK-lag som har mistet sin største offensive trussel i Amahl Pellegrino fra forrige sesong.

Mjøndalen, Sarpsborg, Haugesund, Stabæk, Lillestrøm og Strømsgodset står over de første serierundene på grunn av koronanedstengning, og har derfor også flere treningskamper igjen den kommende uken.

For Vålerenga og de andre lagene i Eliteserien kommer seriestarten allerede på søndag. Allerede i den første serierunden møtes lagene som har vært best i treningskampene, da Rosenborg tar turen til Intility til serieåpning søndag 9. mai klokken 20.00.

Mer fra Dagsavisen