trikkeligaen

Har sannsynligvis spilt sin siste kamp på KFUM arena: – Vi har så mange gode minner her

KFUM-trener Jørgen Isnes trekker fram kvalikkampen mot FFK i 2018 som det beste minnet fra KFUM arena. Om rundt 18 måneder håper de at deres nye storstue står klar. Fram til det vil Intility og en ny, alternativ arena på Ekeberg huse KFUMs A-lag.

KFUM arena på Ekeberg er ikke blant landets fjongeste arenaer, men for Jørgen Isnes, samt KFUMs spillere, supportere og andre engasjerte er det her de har tatt sine største steg som toppfotballklubb. Men nå har de etter alt å dømme spilt sin siste kamp der.

– Vi har i hvert fall spilt siste match på det underlaget og med den fasaden stadionet har i dag, sier KFUM-trener Jørgen Isnes til Dagsavisen.

Det nye anlegget vil komme der dagens ligger i dag, men i en helt annen innpakning.

Et verdig punktum

Arbeidet med den nye arenaen er ikke i gang, men per dags dato er gressmatta på gamle KFUM arena ikke tilfredsstillende. Dermed kommer Intility arena til å fungere som KFUMs hjemmebane fram til 1. august.

Da skal de etter planen flytte tilbake til Ekeberg, men ikke til sin gamle hjemmebane. Det skal nemlig legges nytt gressteppe på banen som ligger rett over veien, og det er her de kommer til å spille fram til nye KFUM arena står klar.

– Det er ikke forsvarlig å spille på den gamle arenaen vår. Nå er planen at vi trener der én gang i uka, og det er dagen før match. Da er det alltid en litt roligere økt, sier Isnes.

– Det betyr at man spilt den siste kampen på KFUM Arena?

– Ja, og den endte jo 6-0, smiler Isnes.

Kampen han refererer til er serieavslutningen forrige sesong, der KFUM slo Øygarden 6-0. Et verdig punktum for en arena som har bragt mye glede til de rød, hvite og blå på Ekebergsletta.

– Vi har så mange gode minner oppå her. Jeg sitter jo og koser meg innimellom, vet du; med både 2018- og 2019-sesongen, og delvis også 2020-sesongen, forklarer Isnes.

Saken fortsetter under bildet.

Jørgen Isnes

Kvalik mot FFK

Det er mange fine minner man kan se tilbake på for Kåffa-folket, på den litt snodige arenaen, som tok KFUM til et nytt nivå, og der trenerkarrieren til Jørgen Isnes virkelig skjøt fart.

– Vi hadde Raufoss her under Norway Cup med fulle tribuner, Fredrikstad i kvalik. Vi har hatt Aalesund og Start, som vi riktignok tapte mot, men likevel; når jeg ser de bildene fra de matchene så ser jeg jo at det er det man savner. Fulle tribuner, og masse trøkk, forklarer Isnes.

Saken fortsetter under bildet.

26.06.2019, NM, KFUM - Tromsdalen 2-1: KFUM -jubel. Foto: Haakon Frydenberg Thon

Høydepunktet kom imidlertid i kvaliken til 1. divisjon, 3. novemeber 2018, mot Fredrikstad.

– Fredrikstad-matchen var helt magisk. Spesielt morsomt å se den med kommentatorer i tillegg, de levde seg ganske bra inn i machen de fra Fredrikstad, minnes Isnes, før han fortsetter:

– Mye som gjorde den kampen til noe helt spesielt. Det var jo et eller annet med hvordan vi så ut også. Vi kasta oss over en motstander som var litt forhåndsfavoritter, smiler Isnes.

KFUM vant kampen 3-0, og med 1-1 i returkampen i Fredrikstad rykket KFUM opp til 1. divisjon.

Stor matte

Nå starter en ny tid for KFUM, men i påvente av at den nye arenaen på Ekeberg skal stå klar må de en liten tur innom Intility arena. Det plager imidlertid ikke Isnes.

– Det er jo en ordentlig arena. Du kjenner at det er proft. Underlaget er mye bedre enn her, større flater enn det er her. Mye større flater. Akkurat det blir jo nytt for oss, å spille på en bane som er så stor. Det mange kvadratmeter, forteller Isnes.

– Er det fordel, eller en ulempe for dere?

– Både/og. Vår type fotball er jo basert på at man vil ha litt plass da, i hvert fall offensivt. Men det er klart at defensivt blir det større utfordringer i form av å flytte bein godt nok da. På Ekeberg var det jo lettere å sette et høyt press, og gå i strupen på motstanderen. Det er vanskeligere på Intility. Det veit jeg Vålerenga kommenterte litt i fjor også. De lå jo ofte lavt.

KFUMs nye arena vil ha dimensjoner omtrent som Intility. Sånn sett kan oppholdet på Valle kanskje gi KFUM litt trening på hvordan man skal håndtere hjemmekamper på større flater.

– Å spille på Intility er ingen unnskyldning

Samtidig kan det bli en utfordring å skape «hjemmebanefølelsen» på Intility. Skeid slet med det forrige sesong, men fant seg aldri helt til rette. Isnes er imidlertid klar på at det ikke finnes noen unnskyldninger.

– Vi har hatt et ønske om å spille på Intility kontra Ekeberg kunstgress per dags dato. Men når Ekeberg er åpna opp så vil vi tilbake. Det er vårt ønske, og når det er vårt ønske så kan vi ikke klage på det i etterkant heller. Det er spillergruppas ønske, det er mitt ønske, og det er klubbens ønske. Det er en positiv greie. Det er helt nydelig. Det er en av de fineste banene i Norge, slår Isnes fast.

Likevel er det noen åpenbare utfordringer. KFUM har ikke fått bruke garderobene, og de må trene på kveldstid, noe som ikke passer alle spillerne like bra. Når man i tillegg legger til at koronarestriksjoner har gjort det vanskelig å være sosiale som en gruppe får du mange småting som kanskje tar bort litt av lagfølelsen. Når du i tillegg mister man hjemmebanen din, hva skjer da?

– Vi skal i hvert fall ikke bruke det som en unnskyldning. Det er vår hjemmebane, det er ikke noe annet. Vi skal sørge for å være gode der. Hvis vi ikke er forberedt på det, er det vår feil, slår Isnes fast.

Isnes på treningsfeltet på KFUM. 2019.

Lagfølelsen vil bli satt på prøve

Han tror en av nøklene til at de skal få suksess på Intility ligger i å få så mange økter der som mulig. De starta med én i uka, nå har de tre. Samtidig minner han om at Intility slett ikke er ukjent terreng for flere av spillerne hans, og at de har flere gode minner fra storstua på Valle.

– Det er riktig at det er en del småting vi må ta hensyn til nå, men akkurat Intility tror jeg i hvert fall veldig mange har gode erfaringer med. Vi hadde to kvalikmatcher til eliteserien der, hvor vi slo Kongsvinger, og møtte Sogndal. Vålerenga 2 har vi møtt to ganger der og vunnet, og vi har også møtt Skeid der (1-1). Troppen ser riktignok litt annerledes ut nå, men det er fortsatt en 15-16 som har vært med på dette, sier Isnes før han oppsummerer:

– Det at vi trener der og kjenner på romforholda er viktig. Det at vi har positive opplevelser derfra er viktig. Det at vi trener tre ganger i uka kontra en gang i uka, er viktig. Det gjør at vi vil få tettere bånd til Intility. Nå kommer vi bare til å spille der fram til sommeren, men det er viktig.

Saken fortsetter under bildet.

KFUM-trener Jørgen Isnes jubler sammen med spillerne etter seier i eliteseriekvaliken mot Kongsvinger i 2019.

Ti mann ute – men lys i enden av tunnellen

På toppen av alt dette har også KFUM vært utsatt for mange skader i oppkjøringa denne sesongen. I første treningskamp mot Ullensaker/Kisa var elleve mann ute. Da vi tok turen til Ekeberg onsdag var det fremdeles ti mann som ikke kunne spilt.

Til tross for alle disse små fartsdumpene har de ambisjoner for 2021-sesongen.

– Topp seks, samme målsetting som i fjor. Det er naturlig med tanke på hvor vi er i fotballhierarkiet akkurat nå. De fire favorittene er Ranheim, Sogndal, Aalesund og Start. Så har du Fredrikstad, HamKam, Sandnes Ulf, og oss sjøl, som alle vil inn der. Det er kobbel av lag som kan koble seg på.

Noe som imidlertid taler for KFUM er at av de ti som er ute med skade nå, så vil sannsynligvis åtte av dem være klare til seriestart borte mot Jerv, 15. mai.

Hverken Jesper Taaje, Jørgen Hammer, Christopher Lindqvist, Tore Sørås, Juba Moula eller Phillip Romsaas var med i den første treningskampen mot Ull/Kisa (0-0) lørdag, mens Stian Sortevik ikke var med på grunn av karantene.

Alle disse vil sannsynligvis være klare til første serierunde, mens Robin Rasch, Bilal Njie og Jacob Stubberud vil være ute litt lenger, men muligens klare til andre runde.

I tillegg må Moa Mahnin stå over seriepremieren etter at han pådro seg rødt kort mot Ull/Kisa.

– Det var synd med Moa, han så ordentlig bra ut mot Kisa, men vi har en så stor og bred tropp at dette skal vi håndtere helt fint. For meg er spiller nummer 22 like viktig som spiller nummer fem. Alle skal kunne gå inn og spille i OBOS-ligaen, og det er noe vi må kjenne på sjøl og praktisere, avslutter Isnes.

Mer fra Dagsavisen