trikkeligaen

Brage Skaret imponerer Dag-Eilev Fagermo: – Ekstremt god med ball

Brage Skaret (18) har vist seg fram for Vålerenga i sesongoppkjøringen. Dag-Eilev Fagermo garanterer midtstoppertalentet spilletid i 2021.

VALLE (Dagsavisen): Skaret fikk 90 minutter i treningskampene mot Sarpsborg og Jerv, og har gjort sine saker bra.

– Det er selvfølgelig alltid gøy å få muligheten. Det er kjekt å se at all jobbingen gir resultater. Det er deilig å få minutter før seriestart, så jeg er ekstra skjerpet og klar hvis jeg får spilletid når sesongen starter, sier 18-åringen til Dagsavisen.

– Hva er sjansen for at Brage Skaret får spilletid i Eliteserien?

– Den er jo «bankers». Han har fått 90 minutter i to kamper nå. Det er nettopp samme filosofi som vi hadde med Kristoffer Klaesson. Når du skal integrere unge spillere, så må du la dem få mye spilletid. Bak Jonatan Tollås Nation og Ivan Näsberg er det viktig med en ny stopper. Og vi har valgt Brage. Vi har Fredrik Holmé også, men nå har vi foreløpig prioritert Brage. Selv om det har vært vanskelig å prioritere. Derfor Brage blitt kjørt knallhardt nå, for å få mest mulig erfaring før han skal spille i Eliteserien, sier VIF-trener Dag-Eilev Fagermo til Dagsavisen.

– Hvor nær er han å bli et førstevalg?

– Det gjenstår å se når kampene begynner. Foreløpig er Jonatan og Ivan førstevalg, men med det kampprogrammet vi har, med Europa og cup og så videre, så vil det bli mange sjanser for Brage. Da vil han forhåpentlig gradvis utvikle seg videre, og så vil hans tid komme som førstevalg.

Vålerenga-trener Dag-Eilev Fagermo.

Gleder seg over Fagermo-ros

– Har Skarets utvikling gjort at du har slått fra deg tanken om å eventuelt hente inn en ny stopper, omskolere Fredrik Oldrup Jensen eller lignende?

– Å omskolere Oldrup er uaktuelt. Og filosofien er jo der – vi skal spille med våre egne. Så skal vi hente inn noen også, som vi har gjort, men det er ikke noe ressurser til å hente noe mer nå. Og jeg synes Brage har gjort det så godt i disse to kampene, at jeg kommer ikke til å «pushe» klubben noe på at vi bør hente en midtstopper. Selv ikke fordi mange mener vi er sårbare der. Ja, det kan hende vi er sårbare der, men dette vil jo være en unik mulighet for først og fremst Brage, men kanskje også for Fredrik Holmé. Til å ta de stegene de skal. En eliteseriespiller er ikke noe du er. Det er noe må du bli, i kraft av å spille, svarer Fagermo.

VIF-treneren roser Skarets kvaliteter som stopper.

– Først og fremst er han veldig sterk offensivt. Han er ekstremt god med ballen, og der holder han eliteserienivå allerede. Så har vi jobbet mest med forsvarsspilleren Brage. Tøffheten, duellkraften. Så er det litt mangel på erfaring, selvfølgelig, som gjør at han kan gjøre lagtaktiske feil, men som du må regne med at en unggutt gjør.

Skaret gleder seg naturlig nok over lovordene.

– Det er absolutt gøy å høre. Det viser bare at klubben tør å satse på talenter. Jeg tror også at vi unge har mer å bidra med, ikke bare fotballmessig, men også med ny energi, sier stopperen.

Tollås og Näsberg

Han lærer mye av stopperkollegaene Tollås Nation og Näsberg, som han kaller to av Eliteseriens beste. Og Skaret forsikrer at han skal ta vare på sjansen når den kommer.

– Det er en stor inspirasjon for meg å lære av dem. Jeg bruker det som motivasjon. For min del blir det viktigste i år å få erfaring. Jeg er ung, og vet at stoppere ofte spiller mye på nettopp erfaring, sier Skaret.

Vålerengas Brage Skaret.

Dag-Eilev Fagermo er sterk i troen på at talentene i troppen kan stå fram i år.

– Er du fornøyd med troppen nå, eller skulle du ideelt sett ønske deg flere inn?

– «Ideelt sett» tror jeg ikke finnes i fotballen. Men skal du tenke sånn veldig kortsiktig på resultat, kunne vi kanskje hatt godt av en kant til, en back til, en stopper som kunne spilt sentral midtbane til. Men de ressursene er ikke der. Dessuten har jeg veldig stor tro på Brage, som sagt. Jeg har tro på Mathias Emilsen på midten, og det kan se ut som Oskar Opsahl har tatt store steg i vinter. Så da har vi forhåpentlig noen av disse løsningene internt, sier Vålerenga-treneren.

Onsdag tar Fagermo og VIF imot Raufoss til treningskamp på Intility Arena.

– Osame Sahraoui er ikke med mot Raufoss, han er litt sliten. Han hviler, men ellers blir det toppa lag, sier Fagermo.

Mer fra Dagsavisen