trikkeligaen

I sommer skal Vålerenga spille i UEFA Conference League. Men hva vet du om turneringen?

Dag-Eilev Fagermo og Vålerenga har store ambisjoner i fersk europeisk fotballturnering. Her er det du trenger å vite om Europaligaens «lillebror».

VALLE (Dagsavisen): Med bronseplasseringen i Eliteserien 2020, sikret Vålerenga seg samtidig muligheten til å prøve lykken ute i Europa denne sesongen. Men VIF skal ikke spille for en plass i Europa League-gruppespillet i 2021. Nytt av året er nemlig det ferske konseptet UEFA Conference League, en turnering som blir et tredje nivå i europeisk fotball.

– Vi kommer til å satse der, vi. Alt vi kan, det er klart. Det er viktig for klubben å spille i Europa, og inntektspotensialet er stort der. Det er gøy for både klubben og spillerne å bryne seg mot klubber fra andre land. Så det kommer vi til å prioritere. Jeg mener det kan være mulig å komme seg inn i gruppespillet, sier Vålerenga-trener Dag-Eilev Fagermo til Dagsavisen.

Den befinner seg på tredjeplass på stigen – bak mesterligaen og Europaligaen. Konseptet ligner på det man finner i Europaligaen. Gruppespillet i sistnevnte turnering krymper fra 48 til 32 lag som følge av Conference League-fødselen.

Vil du virkelig dykke inn i materien? Hos UEFA kan du lese enda flere detaljer om turneringen.

Vålerenga inn i andre kvalikrunde

Hva betyr den nye turneringen for Vålerengas del? VIF-sportssjef Jørgen Ingebrigtsen forklarer gangen i det:

– Vi går jo inn i det som heter UEFA Conference League. De eneste fra Norge som kan kvalifisere seg til mesterligaen denne gang, er Bodø/Glimt. Men det er kun Glimt som eventuelt også kan kvalifisere seg til Europaligaen, hvis de da ikke kommer seg inn i mesterligaen. De tre andre lagene (som ble blant de fire beste i 2020) – oss, Molde og Rosenborg – går henholdsvis inn i runde Q1 og Q2 (kvalifiseringsrunde én og to i Conference), sier han til Dagsavisen og fortsetter:

– Vi går inn i Q2. Vi spiller hjemme eller borte 22. juli og 29. juli. Så er det 5. og 12. august hvis vi kommer oss til Q3, mens 19. og 26. august da er playoffrunden til gruppespillet. Også den spilles over to kamper. Så er det seks gruppespilldatoer etter det, med siste dato 13. desember. Gruppespillet går fra september til desember.

Det bør absolutt være mulig å kvalifisere oss til gruppespillet.

—  Jørgen Ingebrigtsen

Totalt 32 lag kommer inn i gruppespillet UEFA Conference League. Ti av disse er lag som slås ut av europaligakvaliken. I gruppespillet vil det være åtte grupper à fire lag, og etter gruppespillet vil det bli sluttspill. Gruppevinnerne går direkte dit, mens det vil spilles utslagsrunder blant andre- og tredjeplassene fra hver gruppe. Vinneren av hele turneringen vil være direkte kvalifisert til neste sesongs gruppespill i Europaligaen.

Ikke rangert høyt nok

Jørgen Ingebrigtsen mener Vålerenga absolutt bør kunne bite fra seg i den ferske turneringen.

– Fem av de siste seks årene har jo Norge hatt et lag i gruppespillet i Europaligaen, så det bør være mulig for alle oss tre å kvalifisere oss til gruppespillet i Conference. Så det må jo være en ambisjon vi i VIF har. Det bør absolutt være mulig, og det er spennende sportslig. Også i et lengre perspektiv, med tanke på å bygge poeng til å gå inn på nivået over, altså Europaligaen. Da tenker jeg både på Norge som fotballnasjon og på oss som klubb.

Foreløpig går ikke rankingen i Norges favør med tanke på deltakelse i Europaligaen.

– Det går på ligaindeks. Der vi ligger nå på ligaindeksen, er det ikke mulighet til å kvalifisere oss til Europaligaen, poengterer Ingebrigtsen.

– Man samler poeng år for år i Europa. Der har jo Molde og RBK samlet jevnt og trutt de siste årene. Men der har vi en lavere koeffisient, som det heter, i og med at VIF dessverre ikke har vært i Europa på mange år.

Men i sommer begynner Vålerenga jobben med å starte poengsankingen.

PS. Finalen i UEFA Conference League spilles i Tirana, Albania 25. mai neste år.

Mer fra Dagsavisen