Fotball

Vålerenga-treneren om superliga-plan: – Klubbene fjerner seg fra folket

Dag-Eilev Fagermo er ikke nådig mot storklubbenes planer om en europeisk superliga. Han mener de involverte klubbene bør boikottes.

VALLE (Dagsavisen): Planene om en utbryterliga med europeiske toppklubber ble kunngjort natt til mandag. 15 faste klubber er planlagt med, tolv av dem er allerede klare: Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United og Tottenham er med fra England. Atlético Madrid, Barcelona og Real Madrid fra Spania. Inter, Juventus og Milan fra Italia. De er sikret plass uansett resultater og har permanent deltakelse. I tillegg skal fem klubber kvalifisere seg for hver sesong. Det er uklart hvilke kriterier som legges til grunn for at disse kommer med, skriver NTB.

Dag-Eilev Fagermo er ikke nådig mot utbryterne.

– Det er utrolig trist, rett og slett. Fotballen er for folket, men de klubbene der er ikke for folket mer. De fjerner seg jo fra folket, de, ved å bare tenke på penger. Så det håper jeg ikke blir noe av. Jeg håper at hele bredden i fotballverdenen går mot det, slik at de boikotter de klubbene der. Slik at de ikke får det gjennom, sier Vålerenga-treneren til Dagsavisen.

Fagermo tror på stor motstand

– Hva blir konsekvensene hvis de lykkes?

– Jeg tror ikke det går gjennom, jeg tror det er for stor motstand. Men konsekvensen kan være at de ikke får med seg sponsorer, og at de ikke får med seg publikum i den skalaen de tror – fordi folk vender ryggen til en sånn type kapitalisme, svarer Fagermo.

Utbryterligaen ses på av storklubbene som en erstatning for dagens mesterliga.

– Det er ikke noe mesterliga når seks klubber fra én nasjon er med. Så det blir ikke noe mesterliga for meg, det. Sjetteplass i England er ikke mester, sier Fagermo.

Vålerengas sportssjef er heller ingen tilhenger av utviklingen.

– Jeg har ikke rukket å tenke så mye på dette, men en har jo lest mange overskrifter og ingresser det siste halve døgnet. Dette er jo planer som har dukket opp med ujevne mellomrom de siste årene. Så at det til slutt skulle skje, er ikke så overraskende. Men sett i sammenheng med at en veldig stor andel av pengene i mesterligaen allerede går til de rikeste, så er jo dette bare forsterkning av at de rikeste blir rikere og at resten får en mindre del av kaka. Det er jo synd, for det rokker jo ved ideen om at David kan slå Goliat. Sjansen blir mindre og mindre til å slå gjennom som den minste. Det synes jeg er synd, sier Jørgen Ingebrigtsen til Dagsavisen.

– Hindrer de litt mindre klubbene

Vålerenga-spiller Felix Horn Myhre er hoderystende til de europeiske toppklubbenes planer.

– Jeg personlig har vokst opp med mesterligaen. Jeg synes egentlig det (en ny superliga) er ganske trist. Det er ikke en utvikling jeg synes er bra. Ikke i det hele tatt. Det hindrer jo mange av de litt mindre klubbene å ha noe å kjempe for. Se på Arsenal, som har ligget langt bak i Premier League i år. Nå skal de være garantert å komme til en superliga. Det synes jeg blir feil. I tillegg blir det en enorm fordel økonomisk for de klubbene som er med, sier Myhre til Dagsavisen.

Vålerengas Felix Horn Myhre.

Også han erkjenner at det vil bli omtrent umulig for norske klubber å drømme om en plass i den nye utbryterligaen.

– Der tipper jeg PSG og Bayern kommer foran Vålerenga i køen, ja, sier han humrende.

Mer fra Dagsavisen