Fotball

Lehne Olsen om korona-ventetida: – Det verste er egentlig at du hele tida går og håper

Henrik Lehne Olsen innrømmer at den usikre koronasituasjonen går på motivasjonen løs, men ønsker likevel å satse videre. Forrige uke skrev Lyn-profilen under på ny ettårskontrakt.

Sjekk fersk NFF-oppdatering om 3. divisjon nederst i saken.

23 år gamle Henrik Lehne Olsen, lillebror av Lillestrøm-angriper Thomas, er en av mange 3.-divisjonsspillere som ikke har fått spille fotball på lange tider. Mandag et det 507 (!) dager siden forrige Lyn-kamp på seniornivå – da ble Mjøndalen 2 slått 3-1 på Bislett i 3. divisjon.

– Det har jo vært tøft, det må jeg si. Det verste er egentlig at du hele tida går og håper. Du får litt troen på at det skal åpne, men så får du et nytt slag i trynet. Da går det veldig ut over motivasjonen, det å ha noe å se fram til, sier Henrik Lehne Olsen til Dagsavisen.

– Hvordan er det for en satsende 3.-divisjonsspiller i Oslo å være i denne situasjonen? Er det mange som prøver å komme seg til en treningshverdag i 2. divisjon og lignende?

– Mange er nok fryktelig desperate, ja. Det viktigste er på en måte å få spilt fotball. Situasjonen er nesten litt absurd. Man ønsker å spille fotball, men får ikke lov. Men selvfølgelig følger man alle regler. Det er en spesiell situasjon, svarer Lyn-profilen.

Lyns Henrik Lehne Olsen.

Det krever sitt å holde formen ved like under de gjeldende koronarestriksjoner.

– Du må være disiplinert, da. Du må komme deg ut og gjøre jobben på egen hånd. Du må være klar. Du vet ikke når, men du må være klar når du skal være klar. Man må jobbe på. Det er likt for alle, sier 23-åringen.

Trente med klubber på høyere nivå

Selv får han hjelp av Lyn til å holde seg i gang.

– Vi har fått egentreningsopplegg med oppfølging. Vi må bare si fra om det vi gjør. Men mye av ansvaret ligger jo på den enkelte spiller.

– For min del blir det mye løping ute. Så får man bare kjøre det man kan av styrketrening hjemme, sier Lehne Olsen.

– Hva med trening med ball?

– Da handler det om å finne en kunstgressbane og kjøre noen øvelser. Skuddøvelser, for eksempel. Aller helst ønsker man jo å trene ordentlig, svarer han.

For min del handler det om at hjertet slår ganske hardt for Lyn.

—  Henrik Lehne Olsen

Lehne Olsen har vært heldig nok og god nok til å få organisert trening i perioder under pandemien.

– Jeg har fått trene med 2.-divisjonsklubber, ja. Moss og Skeid. Det har vært bra å få kjenne på det å være i en slags konkurransesituasjon, beretter han.

– Hvorfor har du valgt å skrive under på en ny avtale hos Lyn, kontra å sikte mot 2.-divisjonsspill?

– Jeg har for så vidt hatt muligheten, men for min del handler det om at hjertet slår ganske hardt for Lyn. Jeg har lyst til å prøve å rykke opp her. Det er det, svarer midtbanespilleren.

Kamper er hovedprioriteten

Han roser lagkameratene sine i Oslo-klubben for måten de har jobbet på under koronasituasjonen.

– Gutta på Lyn er såpass seriøse at de fleste på laget «vil noe med det». Jeg er sikker på at alle gjør jobben som kreves, sier Lehne Olsen, som studerer helse- og idrettsledelse og samtidig jobber med salg ved siden av fotballsatsingen.

– Hvor lenge kan du vente før du eventuelt må se mot 2.-divisjonsspill?

– Vanskelig å si. Får vi beskjed om at det ikke blir sesong i 3. divisjon, må man jo finne på noe. Hovedprioriteten er å spille kamper. Ryker det, mister man litt motivasjon, poengterer 23-åringen.

Han er takknemlig for at Lyn velger å satse på ham.

– Det er fryktelig vanskelig for klubber i 3. divisjon å signere folk på kontrakt, på grunn av situasjonen vi er i. Det viser jo at Lyn ikke tar spillerne for gitt. At de setter pris på spillerne, sier Henrik Lehne Olsen.

Lyn-spiller Henrik Lehne Olsen i kamp mot Norild i Vadsø våren 2019.

Lyn-spilleren tror det er mest realistisk å håpe på en oppstart av serien i juni. Han mener det er realistisk at spillerne vil akseptere et annet format enn vanlig, skulle det være nødvendig.

– Hvis dét er alternativet – kontra ingenting – bør det være akseptabelt for de fleste.

– Du er 23 nå. Hva er dine egne ambisjoner på banen?

– Nå har det jo stått stille en stund. Så klart har jeg lyst til å spille på høyere nivå, men vi får se hvordan utviklingen går, sier han.

Klubben er i hvert fall svært fornøyd med at Lehne Olsen fortsetter.

– Henrik har vært en viktig bærebjelke de siste årene, og står fram både på og utenfor banen. Han har de rette holdningene og ambisjonene er krystallklare – Henrik vil være med oss hele veien mot toppen, skriver Lyn på eget nettsted.

Forbundet svarer

Konkurransedirektør Nils Fisketjønn i Norges Fotballforbund (NFF) tør ikke spå når 3.-divisjonsfotballen kan rulle i 2021.

– Vi har ingen signaler rundt når de kan starte opp, dessverre. Statsministeren har jo nylig kommentert utfordringene rundt oppstart av breddeidretten. Seniorfotballen er kjent med at barn og unge prioriteres, sier Fisketjønn til Dagsavisen.

I februar uttalte han til Dagsavisen at forbundet fortsatt hadde håp om, og planla for, en april-oppstart for de opprinnelige puljene i 3. divisjon. Et alternativ var eventuelt å se på «kortreiste» puljer.

Det er klart det er frustrasjon, men klubbene ser også det vi ser.

—  Nils Fisketjønn, konkurransedirektør i NFF

– April-håpet er vel for lengst ute?

– Eliteserien er allerede utsatt til mai. Da er det utopi å skulle starte i april for breddeidretten. Men vi er i jevnlig dialog med klubbene, og vi ser på ulike scenarioer. Men det viktigste nå er å komme i gang med aktivitet, med trening, sier konkurransedirektøren.

– Er det mye frustrasjon å spore blant klubbene nå, eller viser de forståelse?

– Det er klart det er frustrasjon, men klubbene ser også det vi ser. Når smitten øker, er det vanskelig å komme i gang med aktivitet, svarer Fisketjønn.

Mer fra Dagsavisen