Sport

Oslos største fotballklubb, verdens største skiklubb

Etter at Lyn gikk konkurs er den blitt Oslos største fotballklubb. Det færre vet er at den også er verdens største skiklubb. Onsdag fyller klubben 125 år.

I disse dager er Simen Hegstad Krüger og Hans Christer Holund klubbens største ambassadører. Etter sølv og bronse på tremila lørdag, jakter de mer på onsdagens 15 kilometer. De har hver sin OL- og VM-tittel fra før. Slikt kommer ikke av seg sjøl.

I anledning jubileet har en av klubbens mange ildsjeler, Henning B. Herding utgitt magasinet"125". Der sier Hans Christer Holund det rett ut. Hadde han ikke kommet til Lyn i 2012 hadde han aldri blitt verdensmester på 50 kilometer. Han hadde antagelig lagt opp. Trener Hans Kristian Stadheim mente han hadde et talent som kunne utvikles. Holund ble overtalt til å prøve. "Jeg kom til en treningskultur ingen kunne matche, og et støtteapparat som tok skismurnings- og treningskompetanse til et nytt nivå", sier Holund. Siden kom treneren Eirik Myhr Nossum. I dag er han landslagssjef i Oberstdorf.

Så den gamle "ski- og fotballklubben Lyn" som formelt nå er flere enheter under samme parapy, er mest kjent for sin langrennssatsing. Ivar Formo var det lysende skinavnet, olympisk mester på femmila i 1976. Han døde i Nordmarka i 2006. Hvert år arrangerer klubben hans minneløp.

Ingen lag i verden har over 1000 deltakere i klubbmesterskapet. Det har Lyn. Styreleder Benedikte Stiff anslår at 35 prosent av bydelen Nordre Akers befolkning har et forhold til Lyn. Over 4000 er medlemmer, 60 prosent av disse er under 20 år. Da er det mange familier som er involvert.

Men så er det selvsagt fotballen som har vært fyrtårnet og som skapte klubben. For det er fortsatt min påstand at ingen andre norske klubber har en sterkere historie. For å ta noe: Etter at de stiftet seg selv, tok de initiativ til å få stiftet Norges Fotballforbund. Så bygget de Ullevaal stadion, og har antagelig en uslåelig publikumsrekord i norsk fotball fra den gang det gikk an å samle over 30.000 tilskuere på fotballkamper i Norge.

I dag er A-laget for menn i 3. divisjon uten kamptilbud. Men kvinnelaget er i Toppserien etter at klubben langt om lenge fikk i gang jentefotballen. Men da den først kom, ble det gjort et veldig planmessig arbeid. Noen av dagens spillere har vært med hele veien. Hjemmebanen for både kvinner og menn er klubbens base på Kringsjå, rett nedenfor Sognsvann.

Lyn kan fortsatt samle 100 menn i smoking på kort tid hvis det trengs. Det kler jo en klubb som hadde kong Olav i sine medlemsrekker. Lyn er og blir Oslo vest. Slik skal det være. Vålerenga er Oslo øst. Vi savner byderbyene som samlet over 20.000 tilskuere senest i 2006. Kommer de igjen? Svaret til Lyn er ja. Men det er dessverre ikke plass til så mange på Intility Arena....

Mer fra Dagsavisen