Fotball

Januar: ukjent - nå: yndlingen

I januar var han et helt ukjent navn utenfor Drammen. Nå er det et folkekrav at han starter på landslaget.

Torsdag 17. januar i år: Martin Ødegaard hadde fått fri fra ungdomsskolen for å spille treningskamp for Strømsgodset mot Lillestrøm. Det var seks minusgrader og snø i lufta utenfor LSK-hallen. Inne var det lunt. Dagsavisen satte seg ned med guttungen på en trebenk etter kampen og snakket om treningshverdagen hans i Mjøndalen og hvor overraskende det var at han nå plutselig spilte A-kamp for Godset. Det var bare en drøy måned siden han fylte 15 år. Intet mediehysteri, ingen presseveilleder, kun en unggutt som snakket ivrig om en karriere som gikk litt fort i svingene.

Søndag 16. november i år: Det er nærmest et folkekrav at Martin Ødegaard starter for Norge i EM-kamp mot Aserbajdsjan i Baku, dit han ankom i går kveld i Fotballforbundets representasjonsdress. Den fotballinteresserte delen av verden vil ha en bit av ham. Etter kampen mot Estland på Ullevaal onsdag fikk hvert medium ca 30 sekunder med ham der han ble geleidet av Jan Åge Fjørtoft og NFFs mediesjef Svein Graff fra mikrofon til mikrofon.

- Ja, dette går unna, gliser han til Dagsavisen når vi minner han om hvordan året startet.

Dagen etter er det nye pressemøter, men Martin Ødegaard er skjermet. I stedet er han på besøk på Radiumhospitalet sammen med andre landslagsspillere for å gi inspirasjon til kreftpasienter.

 

Ikke utvokst

På YouTube ligger det diverse klipp og sammendrag av året han har bak seg. De nærmer seg tre millioner visninger. Han utklasser eneste norske kandidat som også rakk å bli populær på nettet: Ole Gunnar Solskjær. Og Ødegaard er altså kåret til verdens største fotballtalent under 18 år. Det er derfor verdens største fotballklubber posisjonerer seg.

Den lettbeinte teknikeren har vært et sammenhengende eventyr, og vår eneste bekymring for unggutten er at han faktisk ikke er utvokst. Kan rett og slett kroppen hans spille ham et puss i fortsettelsen. Vi rekker så vidt å få stilt spørsmålet til ham før han dras videre til neste intervjusituasjon.

- Litt spennenede det der, jeg må ta litt hensyn til det når jeg trener. Jeg har vekstperioder der jeg må dempe treningen litt, sier Martin som kompenserer manglende fysikk med sine smidige bevegelser og evne til å gli unna tøffe situasjoner.

 

Romkameratene

Da dette året begynte var det Mats Møller Dæhli som var norsk fotballs wonderby som ingen så noen begrensninger for. Nå er duoen blitt romkamerater, Dæhli er ikke på laget i Cardiff, men det er han som starter landskampene. Nå vil folket se de to kameratene leke sammen.

- Ja, det er vi klare for, sier Martin Ødegaard som er like mild og vennlig i sine uttalelser som han ser ut som på TV.

Nå når vi også har fått vite om hans kristne grunnsyn og hans evne til å trene og leke seg med ball på egenhånd, kan glansbildet knapt gjøres skarpere. Hvor skal dette ende?

Landslagssjef Per Mathias Høgmo vet at han har en juvel blant all norsk gråstein. Det var Høgmo som lot Ødegaard debutere som landslagsspiller mot Emiratene i Stavanger 27. august. Gutten spilte med 15-tallet på ryggen. Og var Norges beste spiller.

I morgen spiller han årets siste fotballkamp. I et år som endret alt.

Mer fra Dagsavisen