Fotball

Avviser ikke landslagsjobb

Tromsø-trener Per-Mathias Høgmo (52) slutter etter endt sesong og fire år i ishavsbyen. Han avviser ikke en framtidig landslagsjobb.

- Hva framtida måtte bringe, ja, det får bare komme, sier Per-Mathias Høgmo til Dagsavisen etter at det i går ble kjent at han trekker seg som Tromsø-trener etter endt sesong.

Da hadde vi spurt om han har en landslagssjefsjobb i magen, og om han kan være en mulig etterfølger av Egil «Drillo» Olsen.

For Per-Mathias Høgmo er kjent i rollen som landslagstrener. Han førte som kjent det norske kvinnelandslaget i fotball til OL-gull i Sydney i 2000.

Doktorgrad

- Jeg ønsker ikke å spekulere i framtida. Det jeg vet er at jeg vil utvikle min egen kompetanse, sier han til Dagsavisen.

Han vet også at han arbeider med å ta doktorgraden i prestasjonskultur. Det er et arbeid han har drevet ved universitetet i Tromsø samtidig med trenerjobben i TIL.

- Og den doktorgraden skal jeg fullføre.

Kanskje kan en sånn doktorgrad være en god ballast i jobben som norsk landslagssjef.

- Vel, etter at jeg er ferdig i Tromsø, stiller jeg med blanke ark, sier han.

Satt preg

Per-Mathias Høgmo har i sine fire år i Tromsø satt sitt tydelige preg på klubben. Og han lister gjerne opp det som er oppnådd.

* Vi har fått en klar nordnorsk profil.

* Vi har vært tre ganger i Europacup-spill.

* Vi kan vise til de beste resultatene i TILs historie.

* Vi er blitt gjeldfrie.

* Vi har et fruktbart samarbeid med universitetet i byen.

* Vi har fått til et gjennombrudd med fylke og kommune når det gjelder Alfheim stadion.

* Vi har fått en klubb som oser av kompetanse.

Ny E-cup

Søndag tok laget seg videre til semifinalen i cupen etter å ha slått Bodø/Glimt 1-0. Nå venter de på å ta et nytt steg ut i Europa. Da må de gjennom det siste hinderet:

Partizan.

Den første kampen går på Alfheim torsdag.

Bortetriumfen mot Metalurg Donetsk (2-1) var av den virkelig sterke sorten.

- I de fire kampene vi har spilt i europacupen, pluss de to mot Strømsgodset (seier 4-0) og Bodø/Glimt, har vi nesten ikke sluppet motstanderne til målsjanser. Mot Strømsgodset fikk vi endelig uttelling selv også, sier Per-Mathias Høgmo.

- Min opplevelse er at det bare er positivt å spille europacup ved siden av serien. Du kommer fra de kampene med et høyere tempo, som du tar med deg inn i de hjemlige kampene. Det gir også en moralsk oppkvikker, fortsetter han.

Slet i sommer

Per-Mathias Høgmo innrømmer at det var en periode i høst at laget slet.

- Ja, vi gikk gjennom en periode hvor vi hadde mange skader, og to spillere var i OL (Kara og Ciss). Da ble det veldig slitasje på de få som var igjen. Vi var 13-14 stykker på trening ei tid, forteller han.

Han mener også at de fikk dårlig betalt i 1-1 -ampene mot Sogndal og Rosenborg hjemme på Alfheim.

Men nå kan det hende at både Europa og Ullevaal venter for laget langt der nord.

Tre ganger

Dette er tredje gang Per-Mathias Høgmo har vært Tromsø-trener. Han prøvde seg først i 1992, men da måtte han forlate klubben midtveis på grunn av manglende resultater. I 2004 var han tilbake. Da ledet han laget til en fjerdeplass etter lenge å ha kjempet om gullet.

Året etter overtok han Rosenborg, men så trakk han seg fra den jobben 31. oktober etter å ha vært sykemeldt en periode.

Nå har han fått sving på Tromsø.

- Og så har jeg konkludert med at fire år er nok, sier han til Dagsavisen.

Mer fra Dagsavisen