Sport

– Endelig blitt et fort

I 2010 gikk Vålerenga ubeseiret gjennom sesongen på hjemmebane. Det er også den eneste gangen VIF har tatt flere poeng etter ti kamper dette årtusenet.

Forrige sesong avsluttet Vålerenga med kun én seier på sine elleve siste hjemmekamper, og gikk uten seier på hjemmebane fra mai til november. I år er laget ubeseiret på hjemmebane, med sju seiere og tre uavgjort.

– Hjemmebanen skal være et fort. Du må ha en offensiv tilnærming til alle kampene, og ikke være redd for å tape. Du må kjøre på i alle hjemmekamper for å få med deg seieren, og kan ikke være redd for konsekvensene. Det har vært litt vanskelig for laget, med tanke på det som skjedde her i fjor, men det har blitt bra, sier VIF-trener Dag-Eilev Fagermo til Dagsavisen.

Les også: Vålerenga med tiende strake uten tap på hjemmebane (+)

Savner publikum

Kun i 2010-sesongen har Vålerenga tatt mer poeng etter ti kamper enn i år, og da gikk laget ubeseiret gjennom sesongen på eget gress.

– Den statistikken vi nå har på hjemmebane er ekstremt viktig hvis vi skal være et topplag. Da må man ha en statistikk som tilsier at man dominerer og er veldig stabile hjemme, og det begynner å se sånn ut, sier Bård Finne, som nok en gang ble tomålsscorer for Vålerenga.

Etter seieren over Mjøndalen kunne VIF-spillerne juble med de 200 tilskuerne som fikk lov til å møte opp, og selv om hjemmeformen nesten aldri har vært bedre mener Fagermo de kunne tatt mer poeng med flere tilskuere.

– Vi savner publikum. Hadde vi hatt fansen vår i ryggen i tillegg hadde vi vært enda råere hjemme. De aller fleste kommer hit for å forsvare seg med ti mann, utenom Glimt, og vi slet på vårsesongen med å score nok mål. Nå har vi fått inn flere som kan bidra med mål og målpoeng, som kan vippe ting i vår favør, sier Fagermo.

Les også: Mener Finnes utvikling er en god pekepinn på lagets progresjon (+)

Føler seg endelig hjemme

Der VIF i snitt ligger på mellom 15 til 18 poeng, har laget så langt sanket 24 poeng og er ubeseiret etter ti kamper. Det er til sammenligning 13 poeng bedre enn bunnivået i 2013, og tre poeng mer enn i gullåret.

– Vi har prestert bra hjemme i hele år egentlig, og endelig klart å gjøre det til vårt fort. Det er alltid bra å komme hit å spille nå, da vi føler oss veldig komfortable, sier stopper Ivan Näsberg og fortsetter:

– Det er tredje sesongen vår her nå, og vi føler oss veldig hjemme. Det bidrar også til at vi har den selvtilliten og føler oss komfortable nok til å levere hver gang vi går ut på banen, sier Näsberg som har vært i Vålerenga stort sett hele livet.

Også han er litt overrasket over hvor raskt det har snudd, med tanke på hvor begredelig hjemmeformen var i fjor.

– Jeg føler at laget har satt seg overraskende bra, på ganske kort tid. På høsten i fjor slet vi mye, men nå har vi levert stabilt bra over lengre tid allerede. Vi har fått på plass en stabilitet i forsvar, og en midtbane som kan bidra med mål og målgivende, og med Vidar på topp er totalen at vi har fått til et veldig bra lag, sier han.

Les også: Tordentale fra Fagermo bidro til å sette fart på VIF: - Ingen brudetale de fikk i pausa (+)

Finne usikker på framtida

Finne synes det er vanskelig å sette fingeren på nøyaktig hva som er den store forskjellen i år.

– Det har helt klart skjedd noe som har gjort oss mer stabile. Det er nok takket være både de nye trenerne som har kommet inn, men også at vi spillerne har tatt tak for at vi skal bli bedre hjemme. Selvfølgelig hjelper det med de nye spillerne, som gjør at vi har forsterket oss i år. Det er godt å se at vi viser at vi fortjener å kjempe om den andreplassen, forteller Finne.

Igjen ble Vålerengas favorittbergenser helt avgjørende mot Mjøndalen, med sine to mål, og Finne synes de har fått satt laget overraskende raskt han og.

– Det blir bygget godt her, og når en ny trener kommer inn ønsker han naturlig nok å bygge opp sitt eget lag. Det kan ta tid, og det kan gå raskt, og akkurat i dette tilfellet synes jeg det har gått overraskende fort. For min del tenker jeg at jeg må vise meg fram på den samme måten som jeg gjør (mot Mjøndalen), slik at jeg får mer spilletid på fast basis, forteller Finne som er på utgående kontrakt med et halvt år igjen.

– Hva som skjer videre må vi bare avvente og se. Jeg synes jeg har hatt litt mange sånne perioder i de 7–8 årene jeg har spilt på toppnivå at jeg er litt ute av laget. Selv mener jeg at jeg er god nok til å spille fast på et bra lag i Eliteserien, så får vi bare se hvor det blir, sier han.

Les også: VIF-profilen som nesten alltid byttes ut: – Det er aldri noe positivt (+)

Bjørdal-dobbel ga seier

Lørdag scoret Finne både det første og det siste målet, mens Henrik Bjørdal scoret to mål på ett minutt imellom.

– Det er selvsagt bedre å gå inn med 1–0 enn å ligge under 0-1, men da vi får det uheldige målet mot oss på utligningen der var det desto viktigere at jeg kunne hjelpe laget med mine to mål. Jeg trodde at jeg scoret mitt første mål i debuten, men ingenting er bedre enn å få hull på den byllen når laget virkelig trenger det, sier Bjørdal til Dagsavisen.

Dermed gjorde han også det trener Dag-Eilev Fagermo hentet han for, og midtstopper Ivan Näsberg tror VIF fort hadde avgitt poeng uten han.

– Historisk sett har det vært disse kampene vi har gått på en liten smell i. Nå har vi gjort jobben, og har spillere som står fram og leverer mål og målgivende slik at vi faktisk får en komfortabel seier, selv om vi ikke har den beste dagen på jobb. Det er noe vi har slitt med i tidligere sesonger, sier han.

Les også: Sahraoui klar for neste steg: – Han kommer til å gå rundt med smil rundt munnen (+)

Mer fra Dagsavisen