Vålerenga med tiende strake uten tap på hjemmebane

(Vålerenga – Mjøndalen 4-1) I en kamp preget av keepertabber og skudd som skiftet retning, sørget to mål på ett minutt fra indreløper Henrik Bjørdal for at Vålerenga fikk med seg alle tre poengene mot Mjøndalen.

På Intility lørdag kunne Henrik Bjørdal gitt Vålerenga en drømmestart etter fire minutter da han trakk seg fri på bakerste stolpe, og plutselig befant seg mutters alene. Bjørdals heading gikk imidlertid rett i klypene på Sousha Makani,  som kastet seg innover mot mål.

Bjørdal og Vålerenga-spillerne skrek på dommer Sivert Øksnes Amland på at ballen hadde krysset streken, men mål ble det ikke. Seks minutter senere var Vålerenga nære frempå igjen, da et Herolind Shala-innlegg blir stusset bakover av en Mjøndalen-spiller og i suste rett i stolpen bak en totalt utspilt Makani.

Mjøndalen-stormløp etter halvtimen

Minuttet senere var det Mjøndalens tur til å få sin første sjanse for kvelden, etter en lang corner slått på bakerste stolpe. Corneren ble headet inn igjen i feltet, der Sondre Liseth dempet på brystet, bråvendte og fikk slengt avgårde en volleyavslutning. Heldigvis for Vålerenga suste den på feil side av nettmaskene.

De neste 20 minuttene skjedde det egentlig ikke stort på Intility, da ingen av lagene klarte å bryte ned motstanderens forsvar. To minutter etter halvtimen spilt får Mjøndalen frispark fra 22-23 meters hold. Stian Semb Aasmundsen skyter, og ballen går rett i hånda på Shala i VIF-muren. Midtbanespilleren er oppe for å blokkere ansiktet, men kan nok prise seg lykkelig for at dommer Sivert Amland ikke blåser straffe i den situasjonen.

Like etter er Aasmundsen farlig frempå igjen, da ballen detter ned til han på bakerste stolpe. Mjøndalen-forsvareren banker til, men treffer Borchgrevink slik at ballen går ut til corner. Den blir også svært farlig, da forsvarsmakker Sondre Johansen header den mot mål. Klaesson slenger seg så lang han er og dytter den via stolpen og ut til ny corner. Denne gang er det Sondre Liseth som får hodet på ballen, men den går rett i armene på Klaesson.

Keepertabbe ga Vålerenga ledelsen

Tre minutter før pause får Vidar Örn Kjartansson pirket ballen i nettet, etter at Makani går ut i feltet og bommer. Ballen detter ned til Kjartansson, men islendingen rekker ikke å juble før dommer blåser for angrep på keeper. To minutter senere gjør så Makani nok en keepertabbe, og denne gangen blir den også skjebnesvanger for gjestene.

Henrik Bjørdal finner Bård Finne like utenfor 16-meteren, og kantspilleren får ganske god dreis på skuddet. Det går imidlertid rett på Makani, men Mjøndalens sisteskanse fomler ballen i mål. I det påfølgende angrepet er det Kjartansson som får til et skudd fra 7-8 meter, men under sterkt press klarer han ikke å få vinklet ballen på mål.

Dermed gikk Vålerenga inn i garderoben med en litt ufortjent ledelse etter en nokså svak omgang, der Mjøndalen trolig både ble snytt for straffe og Kristoffer Klaesson gjorde flere gode redninger før Vålerengas scoring.

Ny annullering for Vålerenga

Spillerne fra begge lag pluss dommer var tidlig klare for å sparke i gang den andre omgangen, men det var ikke TV Norge. Dermed måtte spillerne vente i to-tre minutter ute på banen for avspark, mens publikum ropte at de måtte komme i gang fordi de frøs. Når de endelig kom i gang, var det Vålerenga som tok kontroll på kampen.

Som i den første omgangen var det Henrik Bjørdal som kom til omgangens første sjanse, da han kom stormende inn i boksen etter et dypt løp. Indreløperen stanget til Herolind Shalas innlegg, men balen gikk ned i bakken og opp i hendene på Sousha Makani i Mjøndalen-buret.

Ti minutter ut i den andre omgangen suste det igjen i nettet, men igjen ble gleden særdeles kortvarig for Vålerenga. Et frispark ble løftet inn i Mjøndalens 16-meter, og etter litt klabb og babb endte ballen opp hos Shala. Han dempet ballen på brystet, og fikk lobbet ballen inn i lengste hjørne. Da hadde imidlertid dommer Amland blåst av for en hands.

Bjørdal scoret to mål på ett minutt

Like over timen spilt fikk Mjøndalen så en utligning, egentlig helt ut av ingenting. Gjestene har ballen ute på kanten ved Vetle Dragsnes, som prøver seg på et heller ufarlig innlegg i boksen mot spiss Sondre Liseth. Det endrer retning på VIF-kaptein Jonatan Tollås Nation, og suser i nettet bak en totalt utspilt Klaesson i Vålerenga-buret.

Seks minutter etter utligningen fikk Christian Borchgrevink to muligheter til å skyte etter et innlegg. Det første skuddet ble blokkert, før det andre forsøket ble tippet over til corner. Den ble slått inn på første stolpe, der ballen traff en Mjøndalen-spiller i brystet og datt ned på foten til Henrik Bjørdal som banket Vålerenga tilbake i ledelsen.

Minuttet senere var indreløperen på farten igjen. Denne gang plukket han opp ballen like ovenfor midtsirkelen, og avanserte til en 25 meters hold fra Mjøndalens mål. Denne gang var det Vålerengas tur til å ha flaks, da ballen skiftet retning på nettopp Vetle Dragsnes som stod for Mjøndalens utligning, før ballen gikk inn nede ved stolperoten bak en fullstendig utspilt Makani.

Også Finne ville bli tomålsscorer

Etter to mål på ett mål fra Henrik Bjørdal, begynte publikum å rope skyt hver gang midtbanemannen gikk over midtbanen med ballen. Kampens første målscorer, Bård Finne, fant kvarteret før slutt ut at han ikke ville være noe dårligere enn sin nyankomne lagkamerat.

Herolind Shala, som forøvrig spilte en meget god kamp, la et nydelig innlegg inn mellom Mjøndalen-stopperne. Der dukket Bård Finne opp, og stanget ballen ned i lengste hjørnet med et kontrollert hodestøt. Drøye ti minutter før slutt fikk Finne trampeklapp fra de 200 fremmøtte, da han ble byttet ut med Odin Thiago Holm.

De siste ti minuttene ble en ren transportetappe for Vålerenga, som enkelt kontrollerte inn til sin tiende strake hjemmekamp uten tap. Denne gang etter en sterk andreomgang, etter heller svake første 45 minutter, men de var det ingen som husket da de 200 som fikk lov til å komme inn gikk hjem denne lørdagskvelden.

Eliteserien, runde 20

Vålerenga – Mjøndalen 4-1 (1-0)

Intility Arena, 200 tilskuere

Mål: 1-0 Bård Finne (45.), 1-1 Jonatan Tollås Nation sm. (61.), 2-1 Henrik Bjørdal (67.), 3-1 Henrik Bjørdal (68.), 4-1 Bård Finne (75.)

Vålerenga (4-3-3): Kristoffer Klaesson – Christian Borchgrevink, Ivan Näsberg, Jonathan Tollås Nation, Sam Adekugbe – Henrik Bjørdal, Magnus Lekven, Herolind Shala (Felix Horn Myhre fra 76.) – Bård Finne (Odin Thiago Holm fra 82.), Vidar Örn Kjartansson (Mathias Vilhjalmsson fra 87.), Osame Sahraoui (Ousmane Camara fra 87.).

Gule kort: Isac Twum, Mjøndalen.

Dommer: Sivert Øksnes Amland, Fana Fotball