Sport

Fagermo mener Finnes utvikling er en god pekepinn på lagets progresjon

Alle spillemålene til Bård Finne har kommet som innbytter, og trener Dag-Eilev Fagermo mener Finnes utvikling denne sesongen er en pekepinn for hvor godt Vålerenga-laget har tilpasset seg hans måte å spille fotball på.

699 minutter har det blitt på Bård Finne denne sesongen. I ni kamper har han blitt byttet ut, og i fem kamper har han blitt byttet inn. Bergenseren har ingen spillemål fra start, mens han har fire av sine seks mål som innbytter. De to siste kom fra straffemerket i snuoperasjonen mot Brann.

– Bård er ofte god når han kommer inn, fordi han da har kreftene som skal til for å gjøre et sånt bytte som i dag. Da kommer han oftere i målfarlige situasjoner, og da ser du at han er veldig god til å utnytte de sjansene han får. Hvis han starter kampene, og det blir mye løping, kommer han kanskje ikke til de sjansene fordi han etter hvert da ikke orker å komme dit han bør være, sier Vålerenga-trener Dag-Eilev Fagermo om den statistikken.

Les også: Finne-dobbel snudde kampen da Vålerenga slo Sandefjord (+)

Mer løping koster mer krefter

Fagermo sier at noe av det viktigste han vil investere i denne sesongen, for å være bedre rustet til neste sesong, er å sørge for at spillere som Finne orker å være der han bør være gjennom hele kampen. Også fra start.

– I fjor spilte Vålerenga med kanter som løp inn i mellomrommet, og som hadde langt mindre rom å dekke. Med meg som liker å spille med klassiske vinger, er det mye mer løping – både opp og ned. Det er tøft, ikke bare for Bård, men også for de andre kantene. Det gjør at kantspillerne må bruke mye mer energi, og nå er Bård oppe i en 3-4 ganger så mange sprintmeter i år enn det han hadde i fjor. Det koster krefter, sier Fagermo og fortsetter:

– Vi har ikke fått trent så mye på det heller, da jeg først kom i februar og så kom koronapausen kort tid etter. Løpskraften det krever for å spille min type fotball er noe av det vi har utfordringer med her i Vålerenga, og Bård er et eksempel på det. Det har ingenting med at han ikke er profesjonell å gjøre, men det er fordi systemet er nytt. Det er kanskje noe av det viktigste for meg denne sesongen, å bruke denne sesongen til å utvikle løpskraften, sier Fagermo som tror spillerne med en god preseason neste år bør være oppe på det nivået han ønsker.

Les også: Lettet Tollås etter gigantbommen: – Bård reddet meg der (+)

Tvunget til å utsette de «geniale» byttene

Vålerenga-treneren har sagt til spillerne at dette er en prosess som vil ta tid, siden hans måte å spille på er vesentlig forskjellig fra det spillerne er vant med fra før. Det, mener han, er også en av grunnene til at de ikke scorer så mange mål som de skulle ønsket.

– Det er ikke noe som heter utholdenhetsfotball lenger. Nå går det mer på antallet sprinter, høyhastighetsløp og løp med høy makshastighet, og det er en veldig krevende måte å spille på. Det gjør at vi ikke kommer ordentlig i de posisjonene vi skal fordi folk er litt slitne, men så går det selvsagt også litt på kvaliteten i avslutningene og de siste pasningene. Det krever ferdigheter på høyt nivå, og det er litt mangler på det også, forteller Fagermo.

Finne ble i likhet med Osame Sahraoui byttet innpå med 26 minutter igjen å spille, og begge var helt avgjørende for snuoperasjonen. Det var Sahraouis skudd i stolpen som Finne headet inn til 1-1, og Sahraoui startet også angrepet før han sentret ut til Aron Dønnum som slo innlegget før 2-1-scoringen.

– Jeg hadde nok sannsynligvis byttet tidligere hvis vi ikke ble tvunget til de to tidlige byttene i den første omgangen. Du må ha litt mer is i magen når du får skader både på Ivan (Näsberg) og på Sam (Adekugbe), men hvis du ser bort fra skadene har vi en god benk til å kunne gjøre byttet. Det er viktig å føle at du sitter med kort på benken og ikke bare i elleveren, sier Fagermo om de «geniale» byttene.

Les også: Slaskens liveblogg VIF-Sandefjord: Vær like bra som damelaget, nå!

Vil gi Näsberg utvidet hvile etter FKH-kampen

VIF-treneren tror ikke noen av skadene er av den alvorlige sorten, men sier at de vil gi Näsberg en lengre periode med hvile nå som landslagspausen står for tur etter neste seriekamp.

– Ivan har slitt litt med akillesen, og han har virkelig stått på for klubben. Han skal nok få en ordentlig pause nå, for etter Haugesund-kampen er det en landslagspause. Da kan han få hvilt seg ordentlig. Sam fikk nok bare en kjenning i låret, sier Fagermo.

Nok en gang ble altså Bård Finne den store helten for Vålerenga, med sine to mål de siste ti minuttene som snudde kampen. Det var Vålerengas syvende ettmålsseier, men Fagermo mener de burde ha sikret seieren tidligere.

– Mot Start skaper vi omtrent ingen sjanser, selv om vi har ballen hele tiden. Mot Sandefjord skaper vi en del flere sjanser, og grunnen til at vi ikke scorer flere mål i dag er på grunn av ineffektiviteten vår. Jeg er enig i at vi burde ha sikret seieren på et tidligere tidspunkt, sier Fagermo og fortsetter:

– Samtidig gir de 26 poengene vi nå har et riktig bilde av situasjonen. Vi er såpass gode, og ikke bedre enn det heller. Vi har fortsatt utfordringer defensivt, men mest offensivt. Det gjør at kampene ofte blir jevnere enn det de burde ha vært, med tanke på det ballinnehavet vi faktisk har. Derfor er det veldig lett å se hva vi kan bli bedre på, avslutter Fagermo.

Les også: Slik skal Vålerenga score flere mål (+)

Mer fra Dagsavisen