Sport

En fotballepoke er over

(Spania - Chile 0-2). Spania er ute av fotball-VM. Trippelmesteren er VMs største negative sensasjon. Og Chile gleder seg til fortsettelsen. Det kan bli mot Brasil.

RIO DE JANEIRO: Samme dag som kong Juan Carlos formelt abdiserte, gjorde Spanias landslag i fotball det samme.

Etter tre mesterskapstriumfer på rad snublet Spania bort fra VM uten å sette en fot riktig. Chile danset videre med 2-0-seier onsdag.

– Jeg hadde aldri trodd at vi skulle bli slått ut i gruppespillet. Slike resultater kan få konsekvenser. Det kan også gjelde meg, sa Spanias landslagssjef Vicente del Bosque, som førte laget til VM-gull i 2010 og EM-gull i 2012.

Chile og Nederland er klare for cupspill før de møtes i gruppefinale mandag. Med uavgjort eller bedre der vinner nederlenderne puljen.

Spania fikk omtrent ikke til noe. Chile løp, taklet, spilte og kjempet. Selvtilliten bare vokste og vokste.

Eduardo Vargas scoret etter snaut 20 minutter. Det la premissene, og Spania kom seg ikke helt over det. Like før pause benyttet Charles Aránguiz et tåspark da han la på til 2-0.

De cirka 40.000 chilenerne på Maracanã-tribunene fyrte opp ytterligere.

Defensiv sprekk

Spania kom langt mer med i kampen etter pause, men det ble aldri noe markant og farlig trykk mot Chiles mål.

Spania tapte 1-5 mot Nederland i sin åpningskamp og var under et sterkt press.

Onsdagens kamp ble en ny skuffende forestilling av et lag som virker mettet etter seks års dominans.

– Vi har ikke klart å være bedre enn Nederland og Chile. Det er trist at vi må reise hjem så tidlig. Jeg vil bruke tid på å vurdere hele situasjonen, sa del Bosque.

– Vi har trent bra, og det var vanskelig å ta ut laget før kampene. Jeg prøver ikke å finne unnskyldninger. Vi har bare ikke vært gode nok.

Spania slapp inn totalt seks mål på veien mot tre titler i perioden 2008-2012. Det er ett mindre enn hittil i VM ...

Slutt

Spanjolene tok hegemoniet i 2008-EM. Suksessen ble fulgt opp i VM to år etter. Så sikret laget et tittel-hattrick i EM-sluttspillet for to år siden.

Spania er den fjerde tittelforsvareren som ryker ut allerede i gruppespillet i et VM. Brasil (1966), Frankrike (2002) og Italia (2010) har tidligere opplevd det samme. Det har altså skjedd med de tre siste verdensmestrene fra Europa.

Chiles ledes av argentinske Jorge Sampaoli. Så langt i VM har trenere fra Argentina vunnet alle sine kamper.

José Pékerman (Colombia) og Alejandro Sabella (Argentina) er de to andre.

– Vi er veldig glade over måten vi spilte på, med mot, vilje og offensivitet. Spillerne skal ha æren. Jeg er svært stolt, og jeg kommer nok aldri til å glemme denne seieren, sa Sampaoli.

Desperate

Det var dramatikk før avspark. Et par hundre billettløse chilenere banet seg vei forbi sikkerhetskontrollen og inn på pressesenteret. De var desperate etter å se storkampen og vurderte den spektakulære varianten som en mulig løsning på utfordringen.

Flere bord, stoler og to lettvegger ble ødelagt i tumultene. Inntrengere måtte gi opp før de kom ut på tribunene.

For Spania blir den siste gruppekampen mot Australia en ren transportetappe.

Vel hjemme venter en gjennomgang av det som gikk galt i Brasil.

Det var ikke så rent lite. (NTB)

KAMPFAKTA

VM-sluttspillet fotball menn onsdag, gruppe B:

Spania – Chile 0-2 (0-2)

Maracanã, Rio de Janeiro: 74.101 tilskuere.

Mål: 0-1 Eduardo Vargas (20), 0-2 Charles Aránguiz (43).

Dommer: Mark Geiger, USA.

Gult kort: Arturo Vidal (26), Eugenio Mena (61), Chile, Xabi Alonso (41), Spania.

Spania (4-2-3-1): Iker Casillas – César Azpilicueta, Javi Martínez, Sergio Ramos, Jordi Alba – Sergio Busquets, Xabi Alonso (Koke fra 46.) – David Silva, Andrés Iniesta, Pedro Rodríguez (Santi Cazorla fra 76.) – Diego Costa (Fernando Torres fra 64.).

Chile (3-4-1-2): Claudio Bravo – Gary Medel, Francisco Silva, Gonzalo Jara – Mauricio Isla, Charles Aránguiz (Felipe Gutiérrez fra 64.), Marcelo Díaz, Eugenio Mena – Arturo Vidal (Carlos Carmona fra 88.) – Eduardo Vargas (Jorge Valdivia fra 85.), Alexis Sánchez

Mer fra Dagsavisen