Fotball

Duell om seriegull

I kveld starter eliteserien sesongen 2012. Dagsavisen tror gullkampen kommer til å stå mellom tittelforsvarer Molde og Rosenborg.

Derfor vinner Molde

Molde har den bredeste stallen og den beste treningskulturen. Det holder til gull i norsk fotball anno 2012.

Molde serieåpnet i 2011 ved å tape 0-3 for Sarpsborg. Taperen ble seriemester og vinneren rykket ned. Det var et talende bilde på jojo-sesongen i fjor. Ole Gunnar Solskjær er blitt ett år eldre som trener og leder en rekke talentfulle spillere som har fått ett år mer med erfaring. Og i mangel av andre lokomotiver i norsk toppfotball: Molde kler rollen.

Som Magne Hoseth sa det under det såkalte «kickoff» på Ullevaal mandag kveld:

- Jeg har aldri opplevd en bedre treningskultur i noen klubb jeg har vært i. Dette ser skremmende bra ut.

Gutten har erfaring etter å ha vært i mange toppklubber. Fotballspillere har ikke lange arbeidsdager, men Ole Gunnar Solskjær krever fullt fokus de timene de er der. Det gjør han på en stillferdig og lite brautende måte. Det er hans egen oppsiktsvekkende karriere som løfter ham fram som trener. 14 år i Manchester United lærte ham at norsk fotball har mye å utvikle. Og han har nettopp begynt.

Molde skulle egentlig ikke blitt seriemester i fjor. De vant bare så vidt over halvparten av kampene sine (17 av 30). De scoret bare 54 mål, 15 færre enn Rosenborg. Toppscorer ble Pape Pate Diouf selv om han bare spilte 14 kamper før han ble solgt til FC København. Prestasjonen var likevel god nok til gull i en liga uten noe annet topplag. I år blir konkurransen større. Mange lag vil bli bedre. Men det vil også Molde bli. Ole Gunnar Solskjær har startet et utviklingsprosjekt som skulle gi suksess over tid. Det står han fast ved. Han vet at Molde var ujevne i fjor. Han vil ha bedre stabilitet. Og han vil få det.

I Espen Bugge Pettersen har han kanskje landets beste keeper, han ble matchvinner for Molde i flere kamper i fjor. Midtforsvaret er styrket ved Even Hovland. Midtbanen skal styres av Magnus Wolff Eikrem, som ikke fikk ut hele potensialet i fjor. Magne Hoseth og Daniel Berg Hestad balanserer med rutine. Veteranene har aldri hatt det morsommere på en fotballbane. Molde mangler toppscoreren, men han kan ennå bli kjøpt inn. For klubben har fortsatt investorer i ryggen. Og det er en betydelig konkurransefordel.

Derfor vinner Rosenborg

Da Steffen Iversen (35) sist forlot Rosenborg, var det med et seriegull i bagasjen. Nå er han hentet hjem for å ta et nytt. Det vil lykkes.

Naturligvis: Det er ikke bare Steffen Iversens tilbakekomst til klubben som brakte ham til England, som gjør at Rosenborg gjenerobrer seriegullet etter en bronsemedalje i fjorårssesongen – en tredjeplass som nærmest kom på overtid da et par andre klubber snublet i siste serierunde.

Her kommer noen punkter som forteller hvorfor det blir sånn:
* Rosenborg har nå et lag med spillere som har vært der mer enn et kvarter, som sportslig leder Erik Hoftun sier som en sammenligning med fjorårssesongen.
* Jan Jönsson har fått god tid på seg til å prege laget og den stilen han vil Rosenborg skal spille.
* Det er spillere, mange av de yngste, som i år vil få ut mer av potensialet de besitter.
* Det har vært mye høyere intensitet på treningene denne vinteren enn det var foran forrige sesong.
* Ser vi bort fra den siste kampen mot Viking (tap 0–4), har resultatene mot internasjonale lag i vinter vært svært så gode.

Og kanskje like viktig: Nå er Rosenborg for første gang på lang tid i en angriperposisjon og er ikke, av de fleste som sier de har greie på det, tippet som favoritter. Dette utgangspunktet er noe vi vet trigger Jan Jönsson og resten av laget hans. Og de ser at de er blitt bedre på treningsfeltet denne vinteren.

Glemmer vi det stygge tapet mot Viking sist søndag, er faktisk Rosenborg blitt tryggere bakover. Det rapporteres om en trygghet og stabilitet i forsvarsspillet som gjør at de ikke skal gå på de smellene de gjorde på tampen av fjorårssesongen. Jan Jönsson peker riktignok på at spillerstallen kan virke litt tynn. Men Rosenborg har likevel den beste førsteelleveren. Og da skal vi huske på at i Rosenborgs gulltid var det stort sett de samme 11, 12, 13 spillerne som var på banen fra første spark på ballen på vårparten og til den siste Champions League-kampen var unnagjort like før jul.

Rosenborg har også en veldig god miks aldersmessig. De ser nå resultatet av arbeidet i egen ungdomsavdeling. Og med meritterte Steffen Iversen som forbilde og læremester, blir dette et spennende lag som ender opp med seriegull.

Mer fra Dagsavisen