Nyheter

Dette er ukas Oslo-femmer

Disse utmerket seg for de tre Oslo-klubbene i uka som var.

Hver uke plukker vi ut en femmer + én keeper blant spillerne i de tre Oslo-klubbene på landets øverste nivå i ishockey. Det vil si Grüner, Manglerud Star og Vålerenga.

Spillerne kan bli tatt ut på bakrunn av gode sportslige prestasjoner, framgang, eller rett og slett har markert seg positivt på et vis.

Femmeren for uke 8 er basert på følgende kamper:

Vålerenga - Stavanger (3-2), Grüner - Storhamar (3-7), Stjernen - Manglerud Star (1-6), Grüner - Frisk Asker (1-2) og Manglerud Star - Vålerenga (5-3)

Her er ukas lag:

Evan Weninger, målvakt (Manglerud Star)

Den lille kanadieren har vært strålende i sine fem første kamper for Manglerud Star, og har levert over 92 i redningsprosent i samtlige kamper, bortsett fra mot Vålerenga.

Derfor er det kanskje litt merkelig at han kommer med for første gang denne uka, også med tanke på Vålerengas 2-3-mål, som rett og slett var en tabbe av målmannen. Men det han leverte i Fredrikstad på torsdag er nok til å sikre den 180 centimeter høye målvakten en plass på rundens lag. Sto imot alt Stjernen hadde å komme med, helt til det gjenstod to sekunder av kampen. Selvfølgelig surt at nullen glapp, men innsatsen frustrerte Stjernen-mannskapet, og han bidro sånn sett meget sterkt til at Manglerud Star til slutt vant hele 6-1.

Se video: Hvordan gikk det da vi utfordret to Manglerud Star-spillere i bordhockey?

Mats Trygg, back (Vålerenga)

Godt for Vålerenga at 43-åringen er tilbake for fullt. VIF har sett bunnsolide ut defensivt etter at Trygg var tilbake fra skade, etter en måned på tribunen. VIF er ubeseira etter tilbakekomsten til Trygg på isen (fire på rad). Vålerenga hadde heller ikke sluppet inn mer enn to mål i noen av de sju siste kampene, før MS scoret tre lørdag. Trygg noterte seg imidlertid for to assist i den kampen, og bidro sånn sett også offensivt, mot barndomsklubben.

Mest istid av samtlige Vålerenga-spillere både mot Stavanger tirsdag, og MS lørdag.

Kim Samuelsson, back (Grüner)

Noterte sin tredje scoring for sesongen i torsdagens 7-3-tap i Grünerhallen, og leverte en solid defensiv kamp sammen med resten av Grüner-laget i 1-2-tapet hjemme mot Frisk Asker lørdag. Endte dermed opp med null, i pluss/minusstatistikken i begge kampene.

Ser, sammen med resten av laget, ut til å begynne å finne en grei form inn mot den viktige nedrykkskvaliken. Der blir Samuelssons offensive og defensive kvaliteter meget viktig. Med han og Sean-Michel Sunnqvist på blålinja kan de skape trøbbel med sine skudd, spesielt i overtallsspillet. Der ligger en av nøklene som klubben kan bruke de to siste kampene til å finslipe, før alvoret begynner.

Magnus Brekke Henriksen, center (Vålerenga)

Matchvinner hjemme mot Stavanger med sesongens sjette fulltreffer, og hadde attpåtil assist på 2-2-målet. To dager senere var også hans sjette assist for sesongen et faktum, i bortemøtet med Manglerud Star.

Samtidig leverer Brekke Henriksen det han i utgangspunktet skal levere, hardt arbeid, og fysisk spill. Viktig brikke også i Vålerengas undertall. Denne uka sper han på med tre målpoeng, og særs viktige sådan. Det er nok til å sikre han plass på ukas lag.

David Booth, løper (Manglerud Star)

Dette er ukas spiller, uten vil. To mål mot Stjernen torsdag, og fulgte opp med hat trick hjemme mot Vålerenga lørdag.

I byderbyet så Vålerenga ut til å ha kontroll på samtlige MS-spillere stort sett hele kampen, men Booth var fullstendig uhåndterlig, selv for VIFs solide defensiv.

Med sin direkte spillestil, fart, kølleteknikk, og ikke minst enorme håndleddsskudd er han et angrep alene for drabantbyklubben.

Er nå oppe i utrolige 20 mål, på 21 kamper for MS. I tillegg står han med seks målgivende pasninger.

PS. David Booth scoret også hat trick i forrige hjemmemøte mot Vålerenga. Byderbyene ser ut til å være noe som fenger for amerikaneren.

Les også: Booth utelukker ikke en ny sesong med MS: – Dette har vært et av mine morsomste år som hockeyspiller

Jørgen Karterud, løper (Vålerenga)

Fortsetter å vise seg om en meget god forsterkning for Roy Johansens mannskap. Mye ansvar har blitt lagt på skuldrene til den kreative løperen, og han ser ut til å nyte det. Mange minutter i hver kamp, men han ser ut til å ha energien, og holder en høy kvalitet gjennom samtlige 60 minutter i hver eneste kamp.

Ny uke der han skaper farligheter i nesten i hvert eneste bytt.

En assist mot Stavanger, før det ble scoring, og en ny assist borte mot Manglerud Star, gjør at han nå er oppe i 13 målpoeng (8+5) på 14 kamper.

Hør hva vi tenker om innspurten til de tre Oslo-lagene (saken fortsetter under videoen):

Pluss/minus

Grüner:

+ Slipper inn kun ett mål mot Frisk Asker, godt for den defensive tryggheten etter sju baklengs mot Storhamar.

+ Ser stadig bra ut i overtall. To mål i powerplay mot Storhamar, og ett faktisk i undertall. Kan ikke få understreket nok hvor viktig dette blir i nedrykkskvaliken, og for Grüner sin del peker pila riktig vei.

- Om overtallspillet er et pluss, så er fem mot fem-spillet et minus. For så å si alt Grüner skaper, skaper de i powerplay. Gjør seg derfor helt avhengig at det fungerer. Nå fungerer det godt, men hva om produksjonen stopper opp? Da har Grüner lite å vise til.

Manglerud Star:

+ Etter 16 målløse kamper for Mats Aleksander Henriksen satt den endelig mot Stjernen for den allsidige centeren.

+ Pontus Finstad scoret både mot Grüner forrige søndag, og igjen mot Stjernen torsdag. Forrige gang Finstad gjorde målpoeng var tilbake i oktober. Da kom både forrige scoring, og målgivende pasning.

+ Med både Håkon Nilsen, Christer Simonsen og Tony Bretzman ute denne uka, ble det mer istid på Alexander Kristiansen, og Henrik Ratejczak ble hentet opp, og fikk en del minutter også han. Klarte seg meget godt mot Stjernen, og brukbart også mot Vålerenga.

- Etter en god start på kampen mot Vålerenga, sluknet det litt utover i oppgjøret, og klarte egentlig aldri å mobilisere en ordentlig sluttspurt.

- Rekka med Trygg, Martinsen og Henriksen er den «norske rekka» som skal produsere, men den ser bare ut til å fungere sporadisk. Etter to fine kamper mot Grüner og Stjernen, var de ganske usynlige i kampen mot VIF.

Vålerenga

+ Hadde ikke sluppet inn mer en to mål i noen av de sju siste kampene, før møtet med Manglerud Star. Der hadde de imidlertid like og god kontroll som i foregående kamper, men MS har en x-faktor i David Booth, som Vålerenga ikke fant en kur mot.

+ Fire seire på rad, og seks seire på de siste sju kampene. Sluttspillformen er i anmarsj.

+ Steffen Søberg har levert en redningsprosent på over 96 i fire av de seks siste kampene.

- Kan bli enda farligere foran motstanderens mål, men bortsett fra det er det lite å plukke på hos Vålerenga om dagen.

Kamper denne uka:

Torsdag, 18.30: Sparta - Manglerud Star, Vålerenga - Storhamar, Stjernen - Grüner.

Lørdag, 16.00 (siste serierunde): Grüner - Vålerenga, Manglerud Star - Narvik.

Mer fra Dagsavisen