Sport

Derfor har VIF funnet flyten

Ingen scorer mer enn VIF. Trener Roy Johansen peker på flere årsaker. Lørdag kan laget hans innta tabelltoppen.

Bilde 1 av 3

Det har vært en glimrende sesong for Vålerengas ishockeylag. Oslo-klubben ligger på 2. plass med like mange poeng som Storhamar, og ett poeng bak Stavanger Oilers. Men VIF har en kamp mindre spilt, scorer mest og kun Storhamar slipper inn færre. Vålerenga er for alvor tilbake i norsk ishockey. Med seier borte mot Frisk Asker lørdag vil de innta tabelltoppen.

Der håper VIF-trener Roy Johansen klubben vil være ut sesongen.

– Vi er utsatt for skader, spesielt på løpersida. Men unngår vi det skal vi være med helt inn både i serie- og sluttspill, fastslår Johansen overfor Dagsavisen.

Les også: VIF vant, Oilers tapte

Mot normalt

Johansen sine lag har vært kjent for å være defensivt solide. Det gjaldt for Norges landslag da han var sjef der, og det var også det første han tok tak i da han kom til Vålerenga i 2016. Men i år har han fått sving på det offensive også. I fjor scora Vålerenga totalt 144 mål. I år har de 132, med 15 kamper igjen. Hva har skjedd?

– Vi har jobba mye med det offensive. Vi klarer å involvere backene mye mer og det gjør oss mer uforutsigbare, sier Roy Johansen til Dagsavisen.

Og når det kommer til offensive backer er det én som skiller seg ut. 29 år gamle Stefan Espeland står med imponerende 43 poeng (7 mål og 36 assist) på 33 kamper. Kun to spillere i hele ligaen har plukka flere poeng, og det er lagkameratene Rasmus Ahlholm (53) og Tobias Lindström (49).

– Han (Espeland) har utvikla seg på mange områder. Også defensivt. Offensivt er han helt der oppe i toppklassen. Det er moro å se at han i den alderen han er viser at det ikke er for seint, sier Johansen.

Johansen mener at et bunnsolid forsvar er det som har gjort laget bedre offensivt også.

– Det å være bra defensivt ligger alltid i bunn. Noen scorer mål og det skaper entusiasme, men det er et resultat av at laget gjør en god jobb.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Stor forbedring

Sjefen mener også at Lindström og Ahlholm har blitt bedre defensivt. Det kommer tydelig fram i +/–-statistikken. Denne viser hvor mange ganger en spiller har vært på isen ved scoring, opp mot hvor mange ganger han har vært på isen ved baklengsmål. I fjor endte Ahlholm med +2, mens Lindström endte på +12. I år står de med henholdsvis +33 og +30 (!).

– De er to veldig seriøse spillere. Lindström har scora år, etter år, etter år. Og det Ahlholm leverer i denne sesongen er imponerende. Han har bare blitt bedre og bedre utover i sesongen og er veldig effektiv, sier Johansen.

Nå var det ikke sånn at disse gutta ikke leverte offensivt for Vålerenga forrige sesong. Lindström og Ahlholm ble henholdsvis nummer to og tre i poengligaen. Nøkkelen til den defensive suksessen kan dermed kanskje ligge hos den litt mer defensivt anlagte rekkekameraten, Martin Røymark.

Landslagsveteranen med lang fartstid fra den svenske toppdivisjonen kom til VIF før denne sesongen, og har storspilt i rekke med Ahlholm og Lindström.

– Førsterekka har virkelig funnet hverandre denne sesongen. Vi har fått inn litt fler spillere i år. Blant annet Martin Røymark har vært viktig for oss, sier Johansen.

Mer fra Dagsavisen