Nyheter

Buduson trodde opprykkstoget hadde gått i slutten av september – søndag sendte han Skeid til kvalik

Da Skeid tapte 3-1 borte mot Alta 20. september var det få som trodde Skeid skulle ende i en opprykkskvalik. Så snudde alt.

Bilde 1 av 5

Søndag tok Skeid imot Tromsdalen i Vallhall, med mulighet for å sikre seg 2. plassen i sin avdeling i 2. divisjon, og dermed muligheten til å rykke opp til 1. divisjon. Det klarte de. Det var det imidlertid få som hadde trodde etter at laget tapte borte mot Alta i september.

Matchvinner i kampen mot Tromsdalen søndag ble Johnny Buduson. Han satte inn kampens eneste mål med et kvarter igjen.

Buduson ble også Skeids eneste målscorer i den nevnte kampen mot Alta, 20. september. Men Alta scoret den gang tre mål etter pause, og sørget for at Skeids drøm om en 2. plass så ut til å svinne.

– Da vi tapte der husker jeg at jeg var veldig langt nede, for da følte jeg at toget hadde gått. De andre laga virka veldig solide, men så er det vi som har vært mest solide og vunnet hver eneste kamp siden det, sier Buduson til Dagsavisen etter kampen mot Tromsdalen, der Skeid sikret seg det som så ut til å være en sjanseløs andreplass i 2. divisjon.

Seks strake seiere

Og det stemmer faktisk. Siden tapet mot Alta har laget spilt seks kamper, og vunnet samtlige.

– Hva har skjedd siden den kampen?

– I den kampen var vi veldig gode i førsteomgang og burde egentlig ha leda mer enn 1-0, og så spiser de seg inn i kampen og scorer på to straffespark og sånne ting, forteller Buduson.

Alle i Skeid trodde skipet hadde forlatt kaia, men så:

– Etter hvert begynte alle resultatene å gå vår vei, og vi skjønte det, og da bare malte vi på, forteller Buduson.

Seieren over Tromsdalen var altså Skeids sjette strake. Buduson hasta ikke inn i garderoben for å bli med da «SA-SA-SA» runget etter kampslutt.

– Det har vært så mange av de i år, så det går bra det, ler han.

Tre matchballer

Kampen mot Tromsdalen var han imidlertid ikke veldig fornøyd med rent sportslig, men å sikre kvalik var han selvsagt glad for.

– Kampen bar litt preg av at vi hadde tre matchballer, jeg syns vi var litt sløve i dag ass. Vi var ikke på vårt beste, sier han ærlig.

Han tror kanskje det at laget langt på vei allerede hadde sikra seg 2. plassen var noe av grunnen. Samtidig vet alle at de suverene serievinnerne Fredrikstad venter i neste kamp. Med tap der kunne det plutselig blitt en avgjørende kamp mot Brattvåg, som ikke hadde hatt noe å spille for, i siste serierunde. Det kunne slått alle veier.

Dette scenarioet var flere av Skeid-supporterne Dagsavisen snakket med før kampen, bekymret for. Buduson var i midlertidig ikke så nervøs.

– Det er sant det. Samtidig så er det sånn at Hødd og Alta skal spille mot hverandre og det lukter litt uavgjort av den kampen der. Én av dem måtte ha vunnet alle kampene og vi tape resten. Det skal veldig mye til, sier han, og gjentar at han syns kampen mot Tromsdalen bar litt preg av dette.

– De passer oss ikke så bra

Men Skeid starta kampen bra og skapte et par farligheter ganske tidlig i kampen. Men etter hvert ble de stående og stange huet mot veggen, og angrepene så ut som repriser av det foregående. Innlegg inn i boks, annen hver høy og lav – Tromsdalen dunka unna.

– Vi sliter litt, og de er bra defensivt også. De er kanskje et lag som ikke passer oss så bra heller, for de er veldig bra med ball, veldig trygge med ball. Et veldig spillende lag, og det høye presset vårt funker nesten ikke. Vi får ikke de brudda på dem som vi vil ha. De får hatt litt ball, og når vi har ball så legger de seg lavt og da fikk vi ikke de gode mulighetene. Det ble mange innlegg, men de er gode i boks, sier Skeids spiss.

Saken fortsetter under bildet.

Johnny Buduson og Skeid stanget lenge mot Tromsdalen lørdag, men vant til slutt kampen 1-0.

Det så lenge ut til å bli en «nesten-dag» for Johnny Buduson og Skeid. Foto: Haakon Thon 

Målgivende av høy klasse

Men med et kvarter igjen av full tid satt den endelig for Buduson og Skeid. Et innlegg fra høyre havnet bak i feltet hos Taofeek Ismaheel la perfekt til rette for Buduson like foran målet.

– Jeg vet at han ikke prøver å skyte der, det er veldig spiss vinkel. Men det er veldig bra sett av han å se at det kommer et løp inn i boks der, han er smart han spilleren der, smiler Buduson.

Skeid-spissen gjorde ingen feil, og sørget for ledelse. Tromsdalen var riktignok nær ved å score på overtid, men Idar Nordby Lysgård leverte en kanonredning på skuddet fra Gabriel Andersen, og dermed sikret Skeid opprykkskvalik med to kamper igjen av sesongens sluttspill i 2. divisjon.

Vil ha revansje mot Fredrikstad

Det betyr at Skeid nå har to kamper som de kan bruke som ren oppkjøring til kvaliken begynner. Det ser Buduson på som en fordel.

– Nå får vi noen bra treningsuker hvor vi kan begynne å tenke på kvalik og slik. Kan kanskje få hvilt noen av gutta og la andre få sjansen til å vise seg frem lit, sier han.

Saken fortsetter under bildet.

Shadi Ali fikk sin første kamp fra start i Skeid-drakta lørdag.

Shadi Ali fikk sin første kamp fra start i Skeid-drakta i søndagens kamp mot Tromsdalen. Foto: Haakon Thon

Samtidig er han revansjesugen når Fredrikstad kommer på besøk til Nordre Åsen på lørdag. I bortekampen 1. august var Skeid fantastiske, men ble mer eller mindre frarøvet alle poengene. Det har han ikke glemt.

– Det er viktig å ha halle mann inn mot de kvalikkampene. Det kan jo potensielt bli fire. Det er greit å å få alle med. Nå har vi jo to kamper der vi kan prøve litt, men vi vil jo gjerne slå Fredrikstad også. Det sitter litt i oss, etter at vi rundspilte de der borte og så tapte vi. Jeg tror gutta er motiverte for den kampen, sier han.

Ønsker seg Asker

Uansett om det blir seier eller tap mot Fredrikstad er Skeid nå sikra opprykkskvalik. Der vil de i første runde møte laget som blir nummer to i den andre 2. divisjonsavdelingen, før vinneren av det oppgjøret (hjemme og borte) møter laget som ender som nummer 14 i 1. divisjon. Der venter igjen to nye kamper.

I den andre 2. divisjonsavdelingen er det potensielt fire lag Skeid kan møte: Asker, Vard Haugesund, Egersund og Arendal.

– Hvem foretrekker du?

– Det hadde vært litt deilig å slippe en lang reise, så kanskje Asker. Vi slo dem i en treningskamp også. Eller så vet jeg ikke med Vard, de har vel kanskje overprestert litt i år. Egersund er tøffe, analyserer Buduson, og legger til:

– Men man vet jo aldri. De kampa lever sitt eget liv, og vi er ikke vant til å spille to kamper som betyr så mye, hjemme og bortekamp, så det blir en ny opplevelse for oss.

– Men deilig å ha nådd det første delmålet?

– Ja, det er moro. Ettersom Fredrikstad ble så sterke så sikta vi oss inn på den andreplassen, og det er deilig at vi har klart å få det til.

Mer fra Dagsavisen