Ski

Bjørgen fortsatt dronning

Marit Bjørgen (32) befestet sin stilling som verdens beste kvinnelige langrennsløper etter sprinten i Kuusamo i går. Det lover godt før Tour de Ski.

Etter åpningsrennene på Beitostølen for 14 dager siden, føk spekulasjonene om tida var inne for et dronningskifte i langrennssporet. Det vil si:

Var Therese Johaug, etter sin oppvisning på Beitostølen, klar til å ta over den tiaraen som Marit Bjørgen bar. Foreløpig er svaret: Nei.

For i Gällivare forrige helg og i starten på minitouren i Kuusamo i går, har Marit Bjørgen slått brutalt tilbake. I går - på sprinten som åpnet minitouren, slo hun knockout på sine to hardeste konkurrenter i kampen om sammenlagtseieren - Justyna Kowalczyk og Therese Johaug. Den polske jenta ble slått ut i semifinalen. Therese Johaug greide ikke å følge opp sprinttaktene fra Beitostølen og røk ut i kvartfinalen.

Klar ledelse

Sammenlagt i minitouren leder nå Marit Bjørgen med 17 sekunder på Justyna Kowalczyk og med hele 58 sekunder på Therese Johaug - jenta som Ari Behn beskriver som «et lite stykke Norge». Det skal mye til om de to kan utjevne denne avstanden på dagens 5 km skøyting. Og i morgen handler det om 10 km jaktstart.

Men Marit Bjørgen hadde marginene på sin side. Hun gikk nemlig videre fra kvartfinale på tid, som «lucky loser».

- Jeg hadde ikke gode nok ski, og jeg gikk heller ikke teknisk godt nok på ski, sier hun om kvartfinaleinnsatsen sin.

- Men så gikk det bedre og bedre, og nå er jeg veldig glad for å ha vunnet for jeg var litt usikker på sprintformen, fortsetter hun.

I finalen var hun utilnærmelig.

Bedre i motbakker

Nå tyder alt på at Marit Bjørgen får lønn for det arbeidet hun har nedlagt. For gjentatt og tålmodig terping på detaljer i bratte springbakker har båret frukter for henne. Det er dårlig nytt for Justyna Kowalczyk (29).

I går viste Bjørgen rå styrke og glitrende teknikk i den bratteste bakken.

- Akkurat nå synes jeg hun går bedre enn Kowalczyk i slike bakker, sier landslagstrener Egil Kristiansen til NTB.

For en landslagstrener er slikt tilfredsstillende.

Etter fjorårets sesong kom Kristiansen og Bjørgen i fellesskap fram til at slike motbakker var et satsingsområde foran denne sesongen.

- Dette har normalt vært Kowalczyks store styrke. Slik er det ikke lenger. Vi gjorde denne satsingen ikke minst med tanke på VM i Val di Fiemme, der løypene inneholder flere slike motbakker. Og jeg synes absolutt at Marit er blitt bedre, fortsetter kvinnetreneren.

tor.karlsen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen