Sport

Betaler ikke skatt

KOMMENTAR: Tapper ligaen for penger.

Det mest engelske av det engelske, ja, like engelsk som te, er fotballen, Serien har aldri vært større og mer populær og pengene ruller inn til klubbene. Derimot får ikke fellesskapet ta del i skatten av disse verdiene.

Nei, klubbens verdier syltes ned i postkasser på Bermuda og Jersey, eller konstruerte selskap som kun er der for å unndra bidrag til fellesskapet. Særlig er dette dustete all den tid fotball er et lagspill og tradisjonelt arbeiderklassens sport. Rundt 30 klubber i ligasystemet har i større eller mindre grad utenlandske eiere og kan trikse med skatten. Litt som rederne her hjemme.

Les også: Nå taper United mye terreng til teten

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Utenlandske klubbeiere betaler ikke full skatt til Storbritannia, dermed forsvinner milliarder ut av landet og statskassa hvert år. Manchester United er registret på Cayman-øyene, mens Arsenal er registrert i skattevennlige Delaware i USA og Manchester City sogner til De forente arabiske emirater. Fenway Sports Group og Randy Lerner, eierne av Liverpool og Aston Villa nekter å si hvor de har registret sitt eierskap.

Les også: Fotballen er tilfeldig

Med de enorme TV- avtalene som nå er på plass, tilfaller det de engelske klubbene milliardbeløp hvert år og klubbene frister rikinger over hele verden, særlig om de kan bokføre milliarder i skattefrie inntekter.

Den aller største gevinsten eierne får, er når de eventuelt selger klubben, da går all profitt rett i lomma. Dette kan igjen føre til kortsiktig satsing og jakt på å pumpe opp verdien av klubben for videresalg og ikke for å bli sportslig bedre. På sikt vil dette skattefusket svekke fotballen vi alle er så glade i.

Mer fra Dagsavisen