Belgias kontringer sikret VM-bronse

(Belgia - England 2-0). Kaptein Eden Hazard satte inn den avgjørende scoringen og Belgia har gjort sin beste VM-innsats noensinne.

Bilde 1 av 0

Av Sjur Natvig

Thomas Meunier var utestengt i semifinalen, men revansjerte seg med tidlig scoring da Belgia slo England 2-0 i bronsekampen og tok sin første VM-medalje.

Paris Saint-Germain-spilleren var utrøstelig da han gikk glipp av semifinalen som endte med 0-1-tap for Frankrike. Lørdag sløste han ikke bort noe tid før viste hva Belgia måtte unnvære mot Frankrike. Målet som ga belgierne bronse kom etter tre og et halvt minutt.

England var lenge bleke, men kom sterkt etter pause. Eric Dier var svært nær utligning da han i det 70. minutt spilte vegg med Marcus Rashford og vippet ballen over keeper Thibaut Courtois, men Toby Alderweireld kastet seg og sparket ballen ut fra streken.

England presset Belgia, men kom ikke så nær igjen. Laget ga uunngåelig Belgia masse rom å kontre i, og Meunier var nær å bli tomålsscorer med et flott volleyskudd før Eden Hazard punkterte kampen i det 82. minutt, spilt gjennom av ustoppelige Kevin De Bruyne.

Det er liten tvil om at belgierne fortjener medaljene. Laget vant seks av sine sju kamper i VM-sluttspillet, mens England avsluttet sitt VM med tre seirer, en uavgjort og tre tap.

Tidligere i VM møttes lagene i kampen ingen ville vinne, da Belgias reserver slo Englands reserver 1-0 og havnet i cupspillets tøffeste halvdel. Lørdag møttes de igjen i kampen ingen vil spille, ofte foraktelig omtalt som «trøstefinalen».

Gevinsten var slett ikke ubetydelig. England spilte for sin nest beste VM-plassering noensinne og den første medaljen på 52 år, mens Belgia spilte for sin aller første VM-medalje. Begge nasjoner tapte sin forrige VM-bronsekamp, for henholdsvis 28 og 32 år siden.

Revet i filler

Kampen startet med et belgisk angrep over hele banen som rev Englands forsvar i filler. Det var spilt litt over tre minutter da keeper Courtois sparket ut. Ved midtstreken vant Nacer Chadli en hodeduell og satte fart nedover venstresiden. Derfra skjedde tingene for fort for britene.

Romelu Lukaku plukket opp hodepasningen fra Chadli og slo en perfekt løpeball til vingen, som i sin tur leverte et perfekt innlegg foran mål. Høyrekant Meunier hadde rykket fra Danny Rose og møtte innlegget på 5-meterstreken med et skudd som ikke levnet Jordan Pickford en sjanse. Meunier var Belgias 10. målscorer i sluttspillet, tangering av rekorden for lag med flest ulike scorere.

Belgia lot England ha ballen mye, men kontret med fart og tyngde og tvang Englands kanter ned i en bakre femmer, slik Kroatia gjorde i 2. omgang i semifinalen. England slet med å skape noe, mens de belgiske mulighetene kom tett.

Pickford måtte ta fram sitt beste for å nå De Bruynes skudd som endret retning på Kieran Trippier etter en forsvarsbrøler av Harry Maguire, mens en dårlig berøring ødela da Lukaku ble pent spilt gjennom. Toby Alderweireld brassesparket rett over etter et innøvd cornertrekk, og flere ganger ble skumle belgiske forsøk blokkert av engelske stoppere.

Engelsk spurt

England hadde sin eneste sjanse i første omgang da Harry Kane kom til skudd fra 16 meter etter Eric Diers lange oppspill til Raheem Sterling. Skuddet føk rett utenfor mål.

Før pause måtte Chadli ut med en muskelskade i låret, og Martinez valgte å legge om til fire mann bak. Det bidro til at kampen endret karakter.

England hevet seg i 2. omgang og la et visst press på Belgias mål. I det 54. minutt var Kane bare centimeter fra å nå et innlegg fra innbytter Jesse Lingard rett foran mål. De Bruyne svarte da han rett etter spilte Lukaku gjennom igjen, men spissens førsteberøring var nok en gang for dårlig, og han ble stående med fire mål i VM.

England ga seg ikke. Lingard og Rashford, som begge kom inn ved pause, ga laget økt trykk og bidro til at Belgia en stund ble trykket dypt tilbake. Ved siden av kjempesjansen til Dier kom det engelske laget til en rekke halvsjanser, men til sist visste VMs beste kontringslag å straffe England for risikoen laget var tvunget til å ta. (NTB)