Sport

40 prosent skal gi RBK-gull

Nei, tittelen handler ikke om alkoholstyrke. Den handler om de prosentene Rosenborg har økt treningsdosene sine med siden siste sesong. Det skal ta gullet tilbake til Lerkendal.

TRONDHEIM (Dagsavisen): Kåre Ingebrigtsen og Erik Hoftun som trenere. Stig Inge Bjørnebye som sportslig leder. Rune Bratseth i Rosenborg-styret. Jo, gamle Rosenborg-helter har igjen inntatt styringen. Og planene er klare:

Seriegullet skal tilbake til Lerkendal. 22 seriemesterskap har det blitt totalt. Men vi må tilbake til 2010 for å finne det siste.

Nyansatte Stig Inge Bjørnebye, som kom fra jobb i fotballforbundet, har i alle fall ambisjonene klare.

– Det skal være mulig igjen å ledelsen i norsk fotball. Det skal være mulig å gjenskape det lokomotivet Rosenborg var for noen år siden. Og jeg mener vi har et konkurransefortrinn i den kulturen som ligger her. Og nå er Rune (Bratseth), Kåre (Ingebrigtsen) og jeg på plass, sier han til Dagsavisen.

Bjørnebye og Rosenborg

Stig Inge Bjørnebye spilte for Rosenborg og ble både serie- og cupmester for RBK i 1992. I cupfinalen mot Lillestrøm sørget han for det avgjørende målet sekunder før slutt.

Så dro han til Liverpool, men kom tilbake til Trondheim på lån i fire måneder før VM i 1994. Han fikk med seg to VM-sluttspill og EM-sluttspillet, Norges siste sluttspill, i 2000.

– Magefølelsen sa at jeg skulle ta denne jobben i Rosenborg, og emosjonelt har jeg et sterkt forhold til Rosenborg, sier han.

Han satt da også i Rosenborg-styret i 2011, men han måtte tre ut da han ble ansatt i Norges Fotballforbund.

Nå har han allerede begynt å gjenreise Rosenborg til en toppklubb igjen.

– Da må vi se utover. De norske referansene er ikke gode nok, mener han.

– Vi må få på plass gode strukturer, fotsetter han.

– Og nå tilbake til Eggen-tida?

– Jeg vil ikke kalle det det. Dette handler ikke om nostalgi. Men vi skal videreutvikle det Nils Arne sto for, svarer han.

Les også: Gullkampens talentjakt

Bøttet inn mål

Rosenborg har bøttet inn med mål så langt i treningskampene. De har en målforskjell på 33–11 på ni kamper. 2–4 tapet mot Viking ble ei ripe i den lakken.

– Det tapet kom beleilig, mener han.

– Vi kan ikke vinne 6–0 i alle kamper.

Rosenborg har bevisst matchet seg mot antatt svakere motstandere.

– Det er for å øve oss mot motstandere som legger seg lavt. Som et topplag må vi være forberedt på nettopp det. Særlig hjemme på Lerkendal, sier Kåre Ingebrigtsen til Dagsavisen.

Seinest sist fredag fikk de øvd på det mot Kristiansund. (vant 3-1). Da mangler de fem-seks spillere som var opptatt med forskjellige landslag.

– Men vi viste at vi kan stå kampene ut, poengterer han.

De 40 prosentene med økt treningsdose bærer resultater. For det var nettopp dette som kjennetegnet Rosenborg i storhetstida. De avgjorde et utall av kamper i løpet av de siste ti minuttene.

Storhetstida

Kåre Ingebrigtsen er ikke redd for å snakke om gullambisjoner.

– Nei, hvis jeg ikke gjorde det, hadde jeg ikke hatt noe her i Trøndelag å gjøre, smiler han.

Etter kampen mot Kristiansund fikk spillerne tre dagers fri. Nå er de i full gang med de siste forberedelsene inn mot seriepremieren mot Aalesund på Lerkendal 2. påskedag. Dette skal også bli en kamp som skal hedre minne om Rosenborgs største profil gjennom alle tider, Odd Iversen. Det vil også Åge Aleksandersen være med på å markere. Da tror også rosenborgerne at sesongens poengfangst skal begynne.

– Jeg føler en trygghet på at dette skal gå bra. Selv er jeg blitt både eldre og klokere, sier Stig Inge Bjørnebye.

Han har nå solgt huset på Slemdal i Oslo og jakter nå nytt husvære i Trondheim.

– Ja, dette er et flytteprosjekt. Men barna skal gjøre ferdig skoleåret i Oslo, sier han. Barnas mor er den tidligere toppspilleren i håndball Hege Frøseth.

Nå er det kanskje gullbrikkene som har falt på plass i Rosenborg. Stig Inge Bjørnebye, Kåre Ingebrigtsen, Erik Hoftun og Rune Bratseth. Jo, det lukter gull av de navnene.

– Det skal være mulig å gjenskape storhetstida, er i alle fall Stig Inge Bjørnebye overbevist om.

Mer fra Dagsavisen