Sport

Kan bli historisk norsk OL-bokser

Sunniva Hofstad kan bli en historisk norsk OL-deltager i boksing i Paris denne sommeren.

19-åringen fra Trondheim (som blir 20 år rett før OL) får en skjebnekamp lørdag i OL-kvalifiseringen som pågår i den italienske byen Busto Arsizio.

Lørdag skal hun opp mot Gabriele Stonkute fra Litauen. Vinner hun den, er hun en kamp unna OL-plass.

Skulle hun kjempe seg gjennom nåløyet bir hun Norges første kvinnelige bokser i et OL. Boksing for kvinner kom på OL-programet i London i 2012.

Hofstad gjorde kort prosess med sin første motstander i kvalifiseringen. Hun deltar i 75-kilosklassen og møtte Kimberly Gittens fra Barbados i 16-delsfinalen. Hun ble utropt til vinner på teknisk knockout før den første runden var over.

Fire OL-plasser

Hofstad er en av fire norske deltakere i turneringen i Italia, der det er fire OL-plasser til utdeling i hver vektklasse. Det betyr at man må vinne kvartfinale for å løse billett til Paris-lekene i sommer.

Det er 30 deltakere i trønderjentas. Hun er fra Sverresborg i Trondheim og representerer Bokseklubben av 1930.

Hun satset opprinnelig på håndball, men etter en skade i 2016 har hun satset alt på boksingen. Hofstad vant VM-gull for junior i 2022 etter å ha slått Angie Solano Vanegas fra Columbia i finalen. Det var Norges første VM-gull ijnior noensinne. Og Hofstad er den yngste som har toppidrettsstipend fra Olympiatoppen.

Norske kandidater

Men det er flere norske OL-kandidater i sving i kvalifiseringen.

Omar Shiha møtte Muhammad Abroridinov fra Aserbajdsjan i 16-delsfinale i +92-kilosklassen og vant med dommerstemmene 5-0 etter overbevisende boksing. Shiha var i aksjon allerede søndag, da han slo marokkanske Mohamed Firisse med samme sifre.

Neste motstander for Shiha er Thomas Mboua fra Kamerun. Det er 37 påmeldte i klassen.

Mindaugas Gedminas skal bokse 16-delsfinale i 80-kilosklassen fredag mot Lucasi Changlawe fra Tanzania. Han vant 5-0 over argentinske Abraham Gabriel Buonarrigo mandag.

Martin Skogheim røk ut av kvalifiseringen allerede i sin første kamp i 71-kilosklassen.

OL i Paris åpner 26. juli og varer til 11. august.



Mer fra Dagsavisen