Verden

Stadig mer regn over flomrammede i Brasil – de fattige kommer seg ikke vekk

I helga kom det enda mer regn over områdene i Brasil som allerede er sterkt rammet av flom. Mange av de gjenværende er fattige som ikke kommer seg vekk.

Det var varslet 150 millimeter nedbør i løpet av helga, og lørdag var det allerede kommet store mengder. Vinden skal også øke på, det samme gjelder havnivået i Patos-lagunen like ved regionhovedstaden Porto Alegre.

En av dem som ikke vil forlate området, er 62 år gamle Carlos Sampaio. Selv om første etasje i huset er oversvømt, vil han forsvare eiendelene sine så lenge han kan.

– Jeg vurderer hvor trygg jeg selv er, og jeg vet at eiendelene min ikke er trygge i det hele tatt, sier Sampaio, som bor i et fattig strøk med mye kriminalitet.

Det er så langt meldt om 136 omkomne, mens 125 er savnet, opplyste lokale myndigheter fredag. 400.000 mennesker er drevet bort fra hjemmene sine. 70.000 av disse har fått husly i skoler, gymsaler og andre midlertidige lokaler.

Nærmere 400 landsbyer og byer er satt delvis under vann i det som betegnes som den verste naturkatastrofen som noensinne har rammet Brasils sørligste delstat. Sjeføkonom Sergio Vale i økonom i MB Associates sammenligner den med ekstremværet Katrina som traff New Orleans i 2005.

Klimaeksperter knytter det voldsomme regnet til værfenomenet El Niño, som gir tørke i noen deler av verden og økt regn i andre.

Les også: Verdens fremste klimaforskere om 1,5-gradersmålet: – Nesten umulig

Les også: En «markagrense» for ny olje og gass

Mer fra Dagsavisen