Vintersport

Finsk sjokk i Tour de Ski – to norske på pallen da snøvær ble avgjørende

Finske Perttu Hyvärinen sto for en kjempeoverraskelse da han vant 10-kilometer i klassisk stil i Tour de Ski i italienske Toblach søndag.

Finnen gikk et kjemperenn og dro i tilegg fordel av at det begynte å snø utover i rennet. Dermed ble forholdene verre for de sist startende.

Erik Valnes og Harald Østberg Amundsen sørget for at det ble to nordmenn på seierspallen, men kunne ikke tukte den finske kjempesmellen.

Valnes var slått med 16,2 ekunder og leder nå Tour de Ski. Amundsen, som også har fått en kjempestart på touren, var slått med ytterligere ett sekund av Hyvärinen.

– Det er artig med Perttu Hyvärinen. Han er 32 år og har aldri vært på seierspallen. Så banker han til med sin første verdenscupseier. Han har holdt på så lenge og må være en av løperne her med flest verdenscupstarter, sa Viaplay-ekspert Niklas Dyrhaug.

Valnes og Amundsen forsto tidlig at de ikke kunne hamle opp med Hyvärinen.

– De har truffet innertier med ski, så jeg skjønte at det ikke var noe å gjøre med ham. Det er kult at det er sånn. Plutselig dukker det opp en og gjør det bra, sa Valnes.

Amundsen var selv en av dem som gikk på svært gode ski.

– Jeg må ærlig innrømme at da jeg fikk høre at han hadde gått fra meg i starten, så trodde jeg at han ville gå på en stjernesmell. Vi er så vant at det er han som setter fart, men han gikk fort både oppover og nedover og hadde sikkert veldig gode ski. Det var ingenting å gjøre med ham i dag.

Brøt seiersrekke

Kun én gang tidligere har veteranen vært topp fem i verdenscup. Det var nettopp på en 10 kilometer i klassisk stil i Falun tidligere i år.

Hyvärinen brøt også den norske seiersrekken i distanserenn i verdenscupen på 25 triumfer. Golberg tror han fikk låne skiene til syke Iivo Niskanen.

– Jeg tipper han hadde gode ski. Det er nok bittert for Iivo å sitte hjemme og se at skiene hans vinner i dag. Smørebiten er et ekstra krydder til langrennssporten når det ikke bare er vi som har best ski. Det skal vi omfavne, sa Golberg.

Tidligere søndag fikk Kerttu Niskanen til topps på kvinnenes 10 kilometer i Toblach. Alt tyder på at de finske smørerne traff godt med sine valg søndag.

– Jeg er litt overrasket hvor mye vi taper i enkelte terreng her i dag. Det er et eller annet med dette stedet. Det blir alltid store avstander her. Jeg er fryktelig imponert over finnen. Jeg tror de må ha truffet bra med skiene i dag, mente landslagstrener Eirik Myhr Nossum.

Martin Løwstrøm Nyenget ble tredje best av de norske løperne. Han var slått med 45,8 sekunder av den finske vinneren. Det holdt til åttendeplass.

Rådvill Golberg

Tour de Ski-debutantene Jan Thomas Jenssen fulgte på 17.-plass, mens Pål Golberg ble nummer 20.

– Jeg synes det føltes greit. Jeg blir litt et spørsmålstegn, sa en litt rådvill Golberg til Viaplay.

En annen Tour-debutant, Henrik Dønnestad, lyktes ikke i det hele tatt i Toblach. Han tapte tid til de beste hele veien og endte langt bak løperne i teten.

– En skikkelig drittdag, sa telemarkingen til NTB.

En svak dag ble det også for Dirik Tønseth og Håvard Solås Taugbøl. De var slått med rundt halvannet og to minutt er av Hyvärinen. Matz William Jenssen og Ansgar Evensen var slått med ytterligere et drøyt minutt.

Slik er årets Tour de Ski-program 2023/2024

Mer fra Dagsavisen