Sport

Ni nordmenn med i årets Mesterliga. Siste sesong i gammelt format

Manchester City er tittelforsvarer når mesterligaen går inn i sin siste sesong med det «gamle» formatet. Ni norske spillere skal i aksjon.

Neste år vil turneringen bli noe helt annet. Da skal nemlig 36 lag konkurrere i en stor tabell i stedet for i puljer.

Hvert lag skal da spille åtte kamper og de åtte beste avanserer til cupspillet. Lagene som ender utenfor topp åtte og ned til 24.-plass, skal ut i playoff om å komme inn i cupspillet.

Foran årets utgave av turneringen er det Erling Braut Haaland og Manchester City som skal forsvare triumfen fra i fjor. Da ble Inter slått i finalen. Haaland scoret tolv mål på elleve kamper og var en svært sentral brikke i trippelsesongen.

City-manager Pep Guardiola tror forsvaret av tittelen vil bli enklere enn å vinne den for første gang. De lyseblå fra Manchester har i flere år hatt mesterligatrofeet som sitt største fokus.

– Har ikke gjort noe spesielt

Sist sesong lyktes de endelig, men når siden snus til en ny sesong, er Guardiola klar før første kamp mot serbiske Røde Stjerne:

– Hver sesong starter vi med drømmen om å vinne. Det er ingenting som er endret fra tidligere år. Vi ønsker å forsvare denne seieren, men denne turneringen aksepterer ikke feilskjær. I morgen er det første steget, sa Guardiola på pressekonferansen mandag.

– Det vil være lettere å forsvare den. Det vanskeligste er å vinne den første, fortsatte spanjolen.

City er i pulje sammen med Røde Stjerne, Young Boys og RB Leipzig. De lyseblå er med andre ord store favoritter til å toppe gruppen. Guardiola fikk også spørsmål om han er avslappet etter mesterligaseieren sist sesong.

– Det viktigste er at spillerne ikke er så avslappet. I det store bildet har vi ikke gjort noe spesielt, for det er mange klubber som har vunnet bare ett mesterligatrofé, sa Guardiola.

Dødens gruppe

I dødens gruppe finner man Newcastle, Paris Saint-Germain, Milan og Julian Ryersons Borussia Dortmund. Newcastle har fått en stor sportslig oppsving etter å ha blitt kjøpt opp av Det saudiarabiske investeringsfondet PIF foran 2022/23-sesongen. Mange spillerkjøp og oppgradering av fasilitetene gjorde at klubben raskt ble en av Premier Leagues beste.

Martin Ødegaard og Arsenal skal i gang med sin mesterligasesong hjemme mot PSV Eindhoven onsdag. I samme pulje finner vi Ørjan Nylands Sevilla og Lens.

Mohamed Elyounoussi og Birger Meling skal i aksjon for FC København borte mot Galatasaray onsdag. Bayern München og Manchester United er i samme gruppe og møtes i Tyskland.

---

FAKTA

Disse ni nordmennene spiller for klubber som skal ut i puljespillet i mesterligaen denne sesongen:

* Arsenal: Martin Ødegaard

* Benfica: Fredrik Aursnes

* Borussia Dortmund: Julian Ryerson

* Celtic: Odin Thiago Holm

* FC København: Mohamed Elyounoussi og Birger Meling

* Manchester City: Erling Braut Haaland

* Napoli: Leo Skiri Østigård

* Sevilla: Ørjan Nyland

Tirsdagens kamper i 1. runde:

Gruppe E: Feyenoord (Nederland) – Celtic (Skottland), Lazio (Italia) – Atlético Madrid (Spania).

Gruppe F: Milan (Italia) – Newcastle (England), Paris Saint-Germain (Frankrike) – Borussia Dortmund (Tyskland).

Gruppe G: Young Boys (Sveits) – Leipzig (Tyskland), Manchester City (England) – Røde Stjerne (Serbia).

Gruppe H: Barcelona (Spania) – Royal Antwerp (Belgia), Sjakhtar Donetsk (Ukraina) – Porto (Portugal) i Hamburg, Tyskland.

---

Mer fra Dagsavisen