Sport

Fotballdommere kan bli «utryddet» av kunstig intelligens

Kunstig intelligens (KI) er allerede fremtredende innenfor fotballdømming, og bruken forventes å øke kraftig i framtiden, mener en ekspert på området.

KI brukes fra før i videodømming (VAR) og mållinjeteknologi. På sikt kan det være mulig at hele kamper ledes utelukkende av en kunstig intelligens-drevet maskin som vil fjerne behovet for en menneskelig dommer på banen.

– Kunstig syn vil bli mer og mer effektiv i løpet av de neste årene, og antallet kameraer på banen vil bare øke, sier Aldo Comi.

Han er administrerende direktør for fotballanalyseleverandøren Soccerment til nyhetsbyrået PA.

– Mengden data som er tagget og kvaliteten på modellene som trenes med disse dataene, vil øke eksponentielt. Takket være det vil du ha KI-modeller som kan ta dommeravgjørelser på bakgrunn av det de ser på banen, sier Comi.

Assistentdommerne forsvinner først?

– Vi kan kanskje komme til et punkt hvor vi ikke trenger en dommer i det hele tatt, forteller han.

Comi sier han tror dommeren kun vil være erstattet av KI om «20-30 år».

– Før det vil du kanskje ha en dommer, men ikke assistentdommere. Kanskje vil de være de første som forsvinner fra banen. Og så vil man ha dommeren koblet til den virtuelle assistenten som veileder dem til å ta bedre avgjørelser, forklarer Comi.

Økningen av kunstig intelligens og maskinlæring i fotball er ikke bare begrenset til dømming, men allerede på plass i flere klubber. Bruken av dataanalyse har hjulpet Premier League-klubber som Brighton og Brentford med å finne spillere som senere har blitt solgt videre med høy fortjeneste.

Advarer

Kunstig intelligens vil også hjelpe på taktikk og laguttak, ifølge Comi.

– Ved å få dataene analysert av KI, kan du trene modeller til å skjønne hva som vil skje. For eksempel å forstå sannsynligheten for hva som skal skje i løpet av de neste fem eller ti minuttene i kampen, sier Comi.

– Det vil være KI, men det vil ikke erstatte profesjonelle, men fungere mer som en støtte av høy kvalitet. Klubbene som skjønner dette, vil prestere bedre enn dem som avstår fra det, sier Soccerment-sjefen.


Mer fra Dagsavisen