Sport

Vingegaard forsvarte Tour de France-triumfen: – Sinnsykt stolt

Belgiske Jordi Meeus vant Tour de France-avslutningen i Paris, mens danske Jonas Vingegaard forsvarte sammenlagtseieren i verdens største sykkelritt.

Som vanlig ble den siste etappen i Paris avsluttet med massespurt på Champs-Élysées. I spurten slo han landsmann Philipsen, som sto med fire seirer i årets utgave av rittet.

Det har vært kjørt spurtopptrekk for Alexander Kristoff på de fleste av de flate etappene i årets tour. I finalen på Champs-Elyseés overlot veteranen spurtansvaret til Søren Wærenskjold.

Kristoff var selv spurtopptrekker. I fjor ble Kristoff nummer tre. Søndag ble Wærenskjold nummer åtte.

– Litt kjipt, men det ble litt knuffing på oppløpet. Jeg er nok ikke god nok i dette selskapet. Jeg kommer litt for mye ut på siden. De var veldig sterke. Etter tre uker så kjente jeg at beina trenger litt hvile, sa Wærenskjold til TV 2.

Tobias Halland Johannessen endte som nummer 30 i sammendraget, to timer og et kvarter bak Vingegaard. Johannessen tok fire topp ti-plasseringer i sin Tour de France-debut.

– Det var grisedeilig å krysse mållinja og være ferdig. Det var mye mer hektisk enn jeg trodde, sa Drøbak-syklisten.

Rekordmannen Boasson-Hagen

Edvald Boasson-Hagen ble rekordholder i løpet av årets ritt. Han kom seg søndag gjennom sin 258. Tour de France-etappe.

– Det har vært tøft og har gått fort. Det har vært en fin Tour, sa TotalEnergies-rytteren til TV 2.

– Vi får se hva fremtiden viser, for øyeblikket vet jeg ikke. Jeg er motivert til å fortsette, så får vi se hvor det blir og hva som skjer, sa han om muligheten til å forbedre rekorden.

Danske Jonas Vingegaard avgjorde Tour de France tidligere i uken da han sikret seg over sju og ett halvt minutt på Tadej Pogacar. På avslutningsetappen handlet det bare å komme i mål.

– Jeg må takke mine lagkamerater for all jobben dere har gjort for meg, og jeg må takke alle mine konkurrenter for at dere har gjort det til et så spennende løp. Til slutt må jeg også takke min kone og mine to barn for at dere alltid er der for meg, sa Vingegaard i takketalen på podiet.

– Det er helt fantastisk, og jeg er sinnsykt stolt over å ha vunnet Tour de France igjen. Det er vanskelig å beskrive hva jeg føler nå, men det er veldig stort. Det går nok et par dager før det synker inn, og jeg skjønner hvor stort dette er, men jeg er veldig, veldig glad, utdypet han i et intervju vist på TV2.

Philipsen stoppet på fire triumfer

Philipsen endte på fire etappeseirer og to unna briten Mark Cavendish’ bestenotering fra rittet i 2019, med seks etappeserie i ett og samme Tour de France.

Cavendish måtte gi seg i årets ritt i jakten på å ta 36. seire og gå forbi den belgiske legenden Eddie Merckx.

Før syklistene kom til Paris handlet det stort sett om fotografering av lagene med de forskjellige trøyene. Det norske Uno-X laget avsluttet Tour de France-debuten med å stille med fullt mannskap i finalen.

Mer fra Dagsavisen