Sport

Hindley har Giro-seieren i lomma etter sjokkangrep i Dolomittene

Alessandro Covis solobrudd fem mil før mål holdt helt inn på den 20. etappen av sykkelrittet Giro d’Italia. Richard Carapaz kollapset helt og mistet ledertrøya.

Den tok australieren Jai Hindley over. Han angrep da Carapaz stivnet og tok over den rosa ledertrøya med 1.25 ned til Carapaz. Søndag avsluttes rittet med en tempoetappe i Verona.

– Jeg visste at dette kom til å bli den avgjørende etappen i rittet. Jeg visste at det var en brutal avslutning og at jeg kunne utgjøre en forskjell der, sa Hindley.

Mye skal til om han nå ikke tar sin største seier i karrieren. Han ble nummer to i Giroen i 2020. I år har han vunnet bare en etappe. Likevel er han storfavoritt før siste etappe.

Vil gi alt for å vinne

– Vi holdt oss tålmodige og sparte energi til i dag, og det var perfekt. Jeg vil dø for å forsvare den rosa trøya, sa Hindley.

Han fikk god hjelp av laget sitt da Carapaz viste svakhetstegn på en stigning på 14,6 kilometer.

Hindley sliter normalt på tempoetapper og i 2020 mistet han Giro-seieren nettopp på grunn av en dårlig tempoetappe. Denne gangen er forspranget så stort at det kan holde.

Etappen ble vunnet av hjemmehåpet Covi, som tok sin første etappeseier i en Grand Tour.

Lørdagens etappe var en fjelletappe på 168 kilometer, med start i Belluno og målgang i Marmolada nord i Italia. Etter flere små brudd under etappen, valgte italienske Covi (UEA) å sette inn støtet etter 115 kilometer.

Foss langt bak

Det hele skulle avsluttes med en stigning opp fjellpasset Passo Fedai. Bedagelig tempo i gruppene og hovedfeltet bak, gjorde at supertalentet klarte å holde unna for toer, slovenske Domen Novak, som kom inn halvminuttet bak Covi. Italienske Giuolo Ciccone rullet inn til 3.-plassen.

Tobias Foss (Jumbo-Visma) er eneste nordmann i årets ritt. På lørdagens etappe rullet han inn til en 96.-plass, 30 minutter bak vinneren Covi. Nordmannen ligger som nummer 55 i sammendraget.

Søndag går siste etappe av årets Giro d'Italia. Da står en tempoetappe i Verona for tur.

Mer fra Dagsavisen