Sport

Lorentzens revansj: - Dette betyr mye

Håvard Holmefjord Lorentzen lå nede med knekt rygg etter skuffelser denne sesongen og tidligere i OL. Han gikk et kanonløp på 1000-meteren og tok OL-bronsen.

– Det er veldig følelsesmessig. Det er en lettelse. Denne medaljen betyr mye, sa Lorentzen i et intervju med arrangøren.

– Jeg har jobbet veldig hardt for å komme tilbake til der jeg er nå. Jeg er veldig glad. Uten støtte fra familie og venner ville ikke dette ha vært mulig.

Ryggproblemer har gjort at sesongen er blitt svært vanskelig for Lorentzen, som leverte OL-gull på 500 meter og sølv på den doble distansen i 2018.

1000 dager

Etter bronsen på 1000-meteren fredag er Lorentzens medaljesamling komplett. Han har varslet at dette mesterskapet kanskje blir hans siste OL. Bergenseren vil prioritere tid med samboeren Hege Bøkko og deres nyfødte datter, Emilie.

Ifølge Bergens Tidende er det over 1000 dager siden sist han sto på en seierspall.

– Ryggen er så som så. Jeg har problemer med å starte raskt nok både på 500 og 1000 meter. Åpningene mine er ikke så gode, og det er fordi ryggen og hofta har vært litt av og på de siste årene, sa Lorentzen.

– Jeg visste at med gode runder i dag var det mulig å ta medalje, la han til.

Lettelse etter VM-nedturer

Lorentzen har tre fjerdeplasser i VM-sammenheng de siste tre årene.

– Så jeg er virkelig glad for å være tilbake på pallen, slo han fast.

Han fortalte at det var et tøft løp og at han hadde lagt merke til at løperne som gikk tidlig tapte mye fart i avslutningen.

– Jeg prøvde å disponere og ikke brenne av for mye energi de første 600 meterne. Det betalte seg, sa Lorentzen.

– Det er en stund siden jeg var så sliten etter et løp. Jeg holdt på å kaste opp da jeg så de siste parene.

Nervepirrende

Lorentzen gikk første ytre mot Thomas Krol i tredje siste par. Nordmannen klarte ikke å følge nederlenderen, som gikk inn til ledertid. Lorentzen var 56 hundredeler bak med tiden 1.08,48.

Dermed ble det nervepirrende minutter mens de to siste parene gikk. Hein Otterspeer og Ning Zhongyan havnet bak. I siste par gikk Laurent Dubreuil og Kai Verbij knallhardt ut.

Midtveis i løpet måtte Verbij stoppe opp og gi seg. Da kunne Lorentzen juble for medalje. I mål var canadieren Dubreuil 16 hundredeler foran Lorentzen og sikret sølvet. Krols vinnertid var 1.07,92.

Rørt bronsevinner

TV-bildene viste en rørt og jublende Lorentzen som feiret bronsemedaljen som om den var gull.

– Det beste han har gjort på et par år, konkluderte Discovery-ekspert Håvard Bøkko, bror til Lorentzens samboer Hege.

I Beijing ble det en skuffende 15.-plass på 500-meteren. Da var tittelholderen langt bak de beste.

Bjørn Magnussen gikk i tredje par inn til 1.10,14, som ga 25.-plass. For Allan Dahl Johansson ble OL-løpet en skuffelse. Etter en tyvstart kom han aldri skikkelig i gang i neste forsøk Han kom inn på 1.10,34 og endte tredje sist.


Mer fra Dagsavisen