Sport

Sølv til Norge på stafetten bak suverene russere

Det russiske laget knuste konkurrentene på sin vei mot OL-gull på langrennsstafetten i Beijing-OL søndag. Norge var aldri i nærheten av ROC, men vant sølv.

ROC ledet fra start til mål, mens Norge ble hektet av i gullkampen på den første etappen. Emil Iversen fikk kontroversielt gå åpningsetappen for Norge, men slet i sporet under tøffe forhold i høyden i Zhangjiakou og vekslet på 4.-plass, 34,4 sekunder bak russiske Aleksej Tsjervotkin.

Russerne økte forspranget på den andre etappen, der de stilte med sitt sterkeste kort, Aleksander Bolsjunov. Pål Golberg gikk Norge opp til en 2.-plass, men vekslet 59,5 sekunder bak ROC.

Hans Christer Holund fikk følge av Sverige, Frankrike, Finland og Tyskland tidlig på den tredje etappen, men sammen klarte de ikke å ta særlig innpå ROCs Denis Spitsov i tet.

Holund vekslet 44,9 sekunder bak ROC, med Sverige og Frankrike hakk i hæl.

Norges ankermann Johannes Høsflot Klæbo hadde ingen sjanse til å ta igjen ROC og vinne gull. I stedet fikk Klæbo kamp av franske Maurice Manificat om sølvet. Klæbo viste styrke i avslutningen og la Manificat bak seg.

Skuffet Iversen

Det var knyttet mange forventninger til Emil Iversens første etappe på langrennsstafetten, etter den offentlige krangelen med skiledelsen dagen før trønderen ble tatt ut på stafettlaget.

Iversen var aldri i nærheten av å kunne følge ROCs Tsjervotkin og måtte også gi slipp på Italias Federico Pellegrino og Tysklands Janosch Brugger mot slutten av åpningsetappen. Trønderen var misfornøyd med egen innsats da han snakket med Discovery mens stafetten fortsatt pågikk.

– Det var nok litt for dårlig, dessverre. Jeg er glad det ikke røynet på så enda mer på sisterunden, men jeg må prøve å henge med ham (Tsjervotkin), det er arbeidsoppgaven min. Det er for dårlig, sa Iversen om sin etappe.

Han måtte flire litt da han fikk spørsmål om det var riktig å velge ham til å gå første etappe for Norge.

– Jeg vet ikke. Jeg ble nå tatt ut i år, og da må man gjøre så godt man kan, sa Iversen.

Laget som ble tatt ut holdt til sølv. Det blir likevel sett på som en nedtur for Norge, som har vunnet elleve strake stafettgull i VM, i tillegg til OL-gull i Pyeongchang for fire år siden.

Lagsprint onsdag

Klæbo var ankermann også da Norge vant i Pyeongchang-OL, men 25-åringen er den eneste gjenværende fra gullaget i 2018. Da gikk Didrik Tønseth, Martin Johnsrud Sundby og Simen Hegstad Krüger de øvrige etappene for Norge.

Tønseth fikk ikke være med til OL denne gangen, mens Sundby la opp før denne sesongen. Krüger testet positivt på koronaviruset før avreise til Beijing og ankom OL-byen først lørdag. Han gikk dermed ikke stafetten for Norge, men blir klar til herrenes siste og lengste øvelse, femmila.

Femmila går først lørdag neste helg, men før det stiller Norge som tittelforsvarer på mennenes lagsprint onsdag. Martin Johnsrud Sundby og Johannes Høsflot Klæbo er regjerende mestere fra OL i Pyeongchang.

Det norske sprintlaget i Beijing er ennå ikke tatt ut, men Klæbo går etter alt å dømme igjen for Norge.

De olympiske vinterleker i Beijing, Kina søndag, langrenn:

4 x 10 km stafett menn:

Gull: ROC 1.54.50,7 (Aleksej Tsjervotkin, Aleksander Bolsjunov, Denis Spitsov, Sergej Ustjugov),

sølv: Norge 1.07,2 min. bak (Emil Iversen, Pål Golberg, Hans Christer Holund, Johannes Høsflot Klæbo),

bronse: Frankrike 1.16,4 (Richard Jouve, Hugo Lapalus, Clément Parisse, Maurice Manificat),

4) Sverige 2.09,7 (Oskar Svensson, William Poromaa, Jens Burman, Johan Häggström), 5) Tyskland 2.55,8 (Janosch Brugger, Friedrich Moch, Florian Notz, Lucas Bögl), 6) Finland 4.37,9 (Ristomatti Hakola, Iivo Niskanen, Perttu Hyvärinen, Joni Mäki), 7) Sveits 5.22,6 (Dario Cologna, Jonas Baumann, Candide Pralong, Roman Furger), 8) Italia 5.25,9 (Federico Pellegrino, Francesco De Fabiani, Giandomenico Salvadori, Davide Graz), 9) USA 8.05,6 (Luke Jager, Scott Patterson, Gus Schumacher, Kevin Bolger), 10) Japan 8.10,8 (Ryo Hirose, Hiroyuki Miyazawa, Naoto Baba, Haruki Yamashita).

15 lag fikk plassering.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen