Sport

Djokovic vant i retten – kan bli kastet ut likevel

Den serbiske tennisstjernen Novak Djokovic fikk medhold i retten og får tilbake sitt visum i Australia. Men myndighetene kan forfølge saken videre.

Ifølge Sydney Morning Herald skal ikke immigrasjonsminister Alex Hawke bestemme seg over å trekke Djokovic’ visum tilbake mandag. Den avgjørelsen vil ifølge avisen komme tidligst tirsdag morgen australsk tid (natt til tirsdag norsk tid).

Hawke hadde ifølge australske medier et vindu på fire timer til å avvise rettens avgjørelse og likevel trekke Djokovic’ visum. Det må skje på bakgrunn av at det kommer fram at serberen ga feil informasjon ved innreise.

Det skal ikke ha vært tilfelle mandag. Dermed er Djokovic fri til å forlate karantenehotellet og bevege seg ut i australske gater.

«Etter dagens rettsavgjørelse er det fortsatt innenfor immigrasjonsminister Hawkes jurisdiksjon å vurdere kansellering av visumet innenfor hans personlige kanselleringsrett», sier en talsperson for Hawke.

«Ministeren vurderer for øyeblikket en avgjørelse og prosessen er pågående», heter det videre.

Kan fortsatt snu

Djokovic fikk medhold i retten etter et rettsmøte mandag morgen norsk tid. Rettsmøtet startet tidligere, men ble først utsatt noen timer.

Senere ble det klart at serberen fikk medhold i at han hadde rett på å få slippe inn i Australia. Australske myndigheter hadde etter at kjennelsen ble klar, 30 minutter på seg til å la Djokovic forlate karantenehotellet han har vært innlosjert på.

Ifølge CNN sier regjeringsadvokat Christopher Tran at de godtar dommerens avgjørelse, men at immigrasjonsminister Alex Hawke nå skal vurdere å bruke en «personlig kanselleringsrett».

Det vil trolig ikke skje før tidligst tirsdag, skal man tro australske medier.

Blir visumet til slutt trukket tilbake igjen, betyr det at serberen blir kastet ut og ikke få innreise i landet de neste tre årene. Dommeren gjorde det klart at han ville holdes underrettet om hva som skjer videre.

Ifølge serbiske myndigheter, og Djokovic’ far, skal verdenseneren allerede være arrestert.

Visumtrøbbel

34-årige Djokovic var koronasmittet i desember, noe som ga medisinsk fritak fra å være koronavaksinert for å delta i Grand Slam-turneringen, ifølge hans advokater.

Men etter å ha søkt om feil visum, ble han stoppet på flyplassen i Melbourne. Siden har han sittet på karantenehotell i påvente av en rettslig avgjørelse.

Flere har vært ute og gitt støtte til Djokovic den siste uken. Hans foreldre har anklaget australske myndigheter for å «fengsle» sønnen, noe australske myndigheter har avvist. Også Serbias president Aleksandar Vucic har vært hard i sin kritikk av Australia.

Djokovic har i tillegg fått støtte fra fans som har stilt seg opp utenfor karantenehotellet.

Mer fra Dagsavisen