Sport

Ny norsk rekord på én engelsk mil for Jakob Ingebrigtsen – vant overlegent i Eugene

Jakob Ingebrigtsen herjet på den engelske milen i amerikanske Eugene. Den ferske OL-vinneren på 1500 meter vant overlegent med tiden 3.47,24.

I nordmannens første løp siden OL-triumfen på 1500 meter i Tokyo åpnet han – som vanlig – rolig, og lå et godt stykke bak tetenetter det første minuttet. Så avanserte han gradvis i feltet og var nummer tre etter 800 meter. Noen hundre meter senere var det kun Stewart McSweyn som kunne hindre en norsk jubeldag i Eugene.

Og med drøye 300 meter igjen var Ingebrigtsen forbi McSweyn, og da så han aldri seg tilbake. Ingebrigtsen hadde full kontroll på oppløpet og vant den engelske milen (Bowerman Mile, 1609 meter) med tiden 3.47,24. Det var 20-åringens tredje Diamond League-seier på fire starter denne sesongen.

– Det var en imponerende oppvisning. Jakob imponerer meg i dag, han henter noe mentalt… nei, det var imponerende. Tiden er så som så, men måten han gjør det på.. Han måtte ned i dypet og hente litt ekstra, sa Gjert Ingebrigtsen til VG.

Familie- og norsk rekord

Tiden gjør også at han nå har den beste tiden på en engelsk mil av samtlige familiemedlemmer. Tidligere hadde bror Filip det med 3.49,60. Det betyr også at han har den norske rekorden på distansen. Jakobs tidligere rekord på distansen var på 3.51,30. Den ble smadret lørdag.

Tiden til Jakob var litt over fire sekunder svakere enn verdensrekorden på distansen satt av Hicham El Guerroujs, som ble satt i 1999.

Filip Ingebrigtsen deltok også. Han ble nummer åtte. Jakobs argeste konkurrent Timothy Cheruiyot hadde lite å stille opp med og ble nummer tre, etter å aldri ha vært i nærheten av å kunne tukte Jakob i løpet.

– For min del føltes det veldig bra. Jeg har mye å gå på underveis, men kommer aldri forbi. Jeg ligger perfekt med 600 meter igjen, bak Cheruiyot, men så bremser og bremser han. Jeg får mange bråstopp og blir liggende og stampe. Det var dårlig taktisk løp, men kroppen fungerer veldig bra plutselig, sa Filip.

Vant OL-gull

Jakob Ingebrigtsen vant OL-gull på 1500 meter i Tokyo, mens Filip Ingebrigtsen ble slått ut i kvalifiseringen.

– Ja, det var lett, ropte Ingebrigtsen inn i et TV-kamera kort etter målgang i Tokyo. Unggutten seilte inn til et overlegent gull på olympisk rekord 3.28,32.

Eugene er neste års VM-vert i friidrett.

Mer fra Dagsavisen