Sport

Historisk Blummenfelt verdensmester i triatlon etter seier i Edmonton

Kristian Blummenfelt fulgte opp OL-gullet i Tokyo i slutten av juli med å bli verdensmester i triatlon lørdag i Edmonton. Blummenfelt vant VM-finalen.

VM-serien ble avsluttet lørdag i Edmonton. Alex Yee, som tok OL-sølv bak nettopp Blummenfelt, ledet serien med 39 poeng på Kristian Blummenfelt foran den avgjørende triatlonen.

Dermed var forutsetningene klare – dersom begge var i teten helt til avslutningen, ville den som krysset mållinjen først bli verdensmester.

Det var likevel tidlig klart at briten ikke ble å regne med lørdag, ettersom han slet tungt i starten, da utøverne startet med å svømme 1500 meter.

Det gjorde at det ble en kamp mellom Blummenfelt og Marten Van Riel om VM-tittelen.

Lå bak feltet

Blummenfelt lå et godt stykke etter hovedfeltet, med blant andre van Riel, etter drøye 20 kilometer på sykkelsetet. Nordmannen avsluttet syklingen sterkt og hadde hentet inn store deler av forspranget foran de avgjørende siste ti kilometerne med løping.

Der løp Blummenfelt seg opp til tetgruppen umiddelbart, og dannet en gruppe med åtte løpere med en runde igjen. Utover på den siste runden falt flere av utøverne fra, ettersom Blummenfelt satte opp farten i tet. Til slutt ble det en spurt mot van Riel og Leo Bergere, der Blummenfelt viste muskler og vant.

– Fy faen, ropte Blummenfelt etter at seieren var i boks.

– Superglad

– Jeg trodde ikke jeg skulle vinne. Vi var fem, seks karer der, men jeg prøvde bare å holde farten oppe. Jeg er superglad for seieren, sa den ferske verdensmesteren etter løpet.

– Det har vært et veldig bra år. Jeg er i ferd med å bli gammel, og jeg hadde ingen titler, så det var på tide. Nå har jeg både OL-gull og har blitt verdensmester. En veldig god sesong, og jeg er spesielt glad for denne seieren.

Dermed ble det tre førsteplasser og en sjetteplass i de fire konkurransene i årets serie. Det holdt til å bli verdensmester. Ingen utøvere tidligere har vunnet både OL og VM i samme sesong.

– Det var ikke min beste dag i dag. Jeg kjente at jeg hadde problemer etter fire dager i karantene. Jeg ga alt jeg hadde, og jeg var veldig stolt over å løpe med nummer 1, men i dag holdt det ikke, sa en skuffet Yee etter målgang.

Herrene svømte 1500 meter, syklet 40 kilometer og løp 10 kilometer.

Mer fra Dagsavisen