Sport

Hovedverneombud i NRK: Det er mange som har hatt det vanskelig over tid

Hovedverneombudet i NRK reagerte på historiene han hørte fra ansatte som hadde jobbet sammen med Line Andersen. – Det var prekært å få gjort noe, sier han.

– Det er flere som sier at det er nok: jeg vil ikke jobbe med Line lenger. Man kan få et unnskyld, men det betyr ingenting hvis det ikke har ført til en reell endring, at det er et reelt ønske om å agere på en annen måte, sa hovedverneombud Hans-Ole Hummelvoll da han vitnet i Oslo tingrett torsdag.

Han ble bedt av ledelsen om å undersøke arbeidsmiljøet i NRK-sporten i forbindelse med at Line Andersen skulle tilbake på jobb i fjor høst.

Flere skal ha sagt at de var urolige over at Andersen skulle komme tilbake og Hummelvoll pratet med flere av hennes tidligere kollegaer.

– Det var så mange historier, så mange som hadde hatt det vanskelig over tid og opplevd ting, sa han.

Han mener det var prekært å få gjort noe med situasjonen fort.

– Sånn som de ansatte hadde det, sånn som de hadde opplevd det, sånn kan ikke NRK ha det. Dette må vi løse opp i. Dette må vi fikse, sa Hummelvoll.

Andersen har saksøkt NRK for det hun mener er en «usaklig endringsoppsigelse». Hun jobber nå i NRKs kulturavdeling med innhold for nett og mobil.

Leder blokkerte meldinger fra Line Andersen

En av Line Andersens ledere valgte å blokkere meldinger hun sendte i forbindelse med konflikten som oppsto i NRKs sjakkredaksjon.

Thorbjørn Sarre Jensen var redaksjonssjef i sjakkredaksjonen i 2019 da den mye omtalte konflikten oppsto. Blant annet dreide det seg om en pressemelding, der Line Andersens deltakelse i sjakksendingene var utelatt, angivelig fordi hun ikke hadde vært med i de tre første sendingene.

Line Andersen har selv forklart at hun var «dritforbanna» på pressemeldingen, som Jensen sa han ikke hadde sett.

– Det var en voldsom rekke av beskyldninger om hersketeknikker, om hvor feige vi var som ikke svarte på hennes henvendelser. Jeg var på hytta og kjente det var krevende å få en slik tilbakemelding. Jeg valgte å blokkere Line slik at jeg ikke fikk flere meldinger i frykt for at det skulle komme en ny tirade jeg ikke kunne forsvare meg mot.

– Men er ikke det en del av ledergjerningen din å takle frustrerte medarbeidere? spurte Line Andersens advokat Tron Dalheim

– Jo, men på et saklig grunnlag. Det var umulig å svare på, svarte Jensen.

Jensen var også til stede på redaksjonsmøtet uken etter, da det skulle planlegges for de tre siste sendingene av Fischer-sjakk. Han beskrev en spent stemning på møtet, som endte med at Line Andersen ropte «jævla idioter» til kollegene og gikk ut av møterommet. Også da var pressemeldingen tema.

Jensen fortalte at det i etterkant av møtet ble bestemt at Line Andersen likevel ikke skulle gjennomføre de tre siste sendingene, og at det hadde bakgrunn i samarbeidsproblemene som hadde oppstått.

Andersens NRK-kolleger i vitneboksen

Han er en av flere NRK-kolleger av Line Andersen i sportsavdelingen som torsdag skal vitne i saken hun fører mot sin arbeidsgiver.

Torsdag er tredje dag av rettssaken der TV-profil Andersen har saksøkt NRK for det hun mener er en usaklig omplassering etter en konflikt i 2019.

Blant vitnene er Ole Rolfsrud og Susann Michaelsen, som er stevnet av NRK, mens blant andre Berit Rekaa skal vitne for Line Andersen.

Onsdag holdt Andersen sin partsforklaring, der hun fortalte at hun følte seg usynliggjort og tilsidesatt da hun ble tatt av sjakksendingene høsten 2019. Hun opplevde også en økende konflikt med sportsredaktør Egil Sundvor, en konflikt hun mener NRK taklet dårlig.

Sundvor, som vitnet onsdag, sa at hans beslutning om å fjerne Andersen fra skjermen kom etter det han beskrev som en «krise i sjakkredaksjonen», der Andersen skal ha skjelt ut kolleger.

NRK hevder at de tilbød Andersen andre programlederoppgaver, men at det ikke var mulig å la henne fortsette som programleder for sjakksendingene av hensyn til arbeidsmiljøet.

Mer fra Dagsavisen