Sport

Takk, Leeds!

KOMMENTAR: (Norge - Nord-Irland 1-0). Ofte er seier det eneste som teller. Dette var en kveld for dette. Og takken går til Leeds-spiller Stuart Dallas som skaffet Norge de tre poengene Norge måtte ha.

Martin Ødegaard kan ta delvis æren ettersom han la corneren som ledet til kampens eneste scoring. Så får han kanskje dele æren med Stefan Strandberg som mente han var nær ballen før den gikk i Leeds-kroppen.

Vi har stor sympati for Leeds i det daglige, så også i kveld. Det er kanskje usportslig å takke for et selvmål, men på en kveld der bare poengene var viktige, er det bare å takke Dallas. Og håpe at han vinner resten av seriekampene. Dessuten er jo Erling Braut Haaland født i den vakre engelske byen.

Ødegaard kunne uansett ta i mot gullklokka med god samvittighet senere på kvelden, selv om også han leverte noen sjeldne personlige feil i denne kampen.

– Vi må opp mange hakk, sa Martin Ødegaard rett etter kampen og hadde jo rett i det. For nå bærer det mot ren gruppefinale mot Østerrike i Wien i november. Kampen må antagelig vinnes, men det er også mulig å snuble bort poeng mot Romania i Bucuresti.

Les også: Selvmål berget Norge – håpet om puljeseier lever

Norge presterer høyt nivå i annenhver kamp nå, men denne gangen holdt det likevel til seier. Det var egentlig et varslet kampforløp. 5-1 seieren i Belfast kunne man glemme, for slike kamper gjentar seg ikke. Derfor ble det som ventet et lavtliggende Nord-Irland som Norge ikke klarte å rive i stykker.

Men Norge skulle altså tatt ledelsen i første angrep da Martin Ødegaards geniale pasning sendte Erling Braut Haaland i fri posisjon, men ballen ble såvidt reddet på målstreken. Hvis Braut Haaland i stedet for å juble for antatt scoring hadde fulgt ballen, kunne han lett plukket opp klareringen og scoret på den!

Det er ingen hensikt å dvele lenge med denne kampen. Lars Lagerbäck ble mestvinnende landslagssjef, men vet selv at han har hatt lettere motstandere de siste årene enn sine forgjengere. Men statistikk er statistikk og seire i landskamper kommer ikke av seg sjøl.

Kampen bekreftet at Braut Haaland og Sørloth er Norgers spisspar, Joshua King beskreftet at han var kamprusten da han fikk sjansen fra start. I mål leverte Andre Hansen en kjemperedning og viste at Norge har to gode keepere. Men Jarstein er fortsatt førstevalg.

Og Norge er fortsatt i posisjon til å vinne denne pulja i Nations League. Da blir det en ny høytrykkskamp i Wien 18. november. Men først må Romania slås i Bucuresti tre dager tidligere. Med seier rykker Norge opp i A-pulja og da kommer vi altså ikke høyere. Er Norge der?

Les også: Lagerbäck kan ta «rekorden» fra Drillo med ny triumf på Ullevaal

Uefas nasjonsliga fotball menn onsdag, B-divisjonen gruppe 1 i Oslo:

Norge – Nord-Irland 1-0 (0-0)

Ullevaal stadion: 200 tilskuere

Mål: 1-0 Stuart Dallas (selvmål 67).

Dommer: Kristo Tohver, Estland.

Gult kort: Joshua King (62), Mohamed Elyounoussi (75), Norge.

Lagene:

Norge (4-4-2): André Hansen – Omar Elabdellaoui, Stefan Strandberg, Kristoffer Ajer, Birger Meling – Martin Ødegaard (Martin Linnes fra 78.), Mathias Normann (Fredrik Midtsjø fra 65.), Sander Berge, Mohamed Elyounoussi – Joshua King (Alexander Sørloth fra 65.), Erling Braut Haaland (Markus Henriksen fra 87.).

Ubenyttede reserver: Rune Almenning Jarstein, Sondre Rossbach – Leo Østigård, Sigurd Rosted, Stefan Johansen, Jonas Svensson, Jens Petter Hauge, Morten Thorsby.

Nord-Irland (5-3-2): Trevor Carson – Michael Smith (Stuart Dallas fra 60.), Daniel Ballard, Jonny Evans (Conor McLaughlin fra 46.), Tom Flanagan, Shane Ferguson – Jordan Thompson (Steven Davis fra 85.), Corry Evans, George Saville (Paddy McNair fra 60.) – Conor Washington (Gavin Whyte fra 75.), Josh Magennis.

Ubenyttede reserver: Michael McGovern – Niall McGinn, Liam Boyce, Kyle Lafferty, Joel Cooper, Alistair McCann.