Sport

Har ikke råd til å la være å selge Dønnum

KOMMENTAR: Vålerenga kan ifølge flere medier få omlag åtte millioner kroner for Aron Dønnum. Klubben vil ha mer. Men kan de gamble på å si nei?

Det internasjonale fotballmarkedet skjelver i likhet med andre markeder som følge av koronaviruset. Ifølge Eurosport har Besiktas fra Istanbul tilbudt Vålerenga 750.000 euro (omlag åtte millioner kroner) for Dønnum. Ifølge Kjetil Rekdal er det et bud VIF neppe kan si nei til.

Det kan de selvfølgelig, men spørsmålet er om klubben har råd til det i dagens situasjon. Det er fortsatt uavklart hva investor Tor Olav Trøim bidrar med videre og klubben har basert seg på spilersalg som en del av den økonomiske bærekraften. Koronakrisen rammer VIF hardt. Vålerenga kunne hatt med 20 spillere til Kristiansund, men valgta bare 18 for å spare penger.

Verdien av Aron Dønnum er vanskelig å fastsette, men spillere fra norsk Eliteserie er ikke av de mest ettertraktede i Europa. Erling Braut Haaland og Martin Ødegaard er Norges to lysende internasjonale stjerner, men de kobles i liten grad til norsk klubbfotball. Besiktas er en stor klubb med ressurser. Men også der må man spare på shillingen. Det er ikke opplagt at de vil øke budet.

I kampen mot Kristiansund spilte ikke Dønnum som en åtte-millioners-mann. Så er det også dypr urettferdig å prissette en spiller etter en enkeltkamp. Klubber som markerer interesse for spillere har fulgt dem over tid. Verken Aron Dønnum selv eller agenten hans, Stein Hoff, vil si noe om hvordan de forholder seg til interessen. Agentens oppgave er å forhandle på vegne av spilleren og finne vippepunktet for hva en klubb er villig ti å betale.

Vålerenga har havnet i en merkelig situasjon ved at han som var deres største verdi, Felipe Carvalho, har satt seg selv ut av spill ved ikke å møte opp til sesongen. Dermed er han også blokkert som spiller. Vålerenga har brukt mye ressurser på ham og ventet å få noe igjen. Men dette er også en del av denne uforutsigbare bransjen, spillere so bare forsvinner.

Det er til syvende og sist Aron Dønnom som velger hva han vil. Å bli med videre i et Vålerenga på sparebluss og gamble på en høyere pris senere, eller slå til nå. Den samme vurderingen må VIF ta. Dønnum har kontrakt med klubben i halvannet år til.

Mer fra Dagsavisen