Sport

Kjøll: – Vi følger IOC om Tokyo-OL

Norsk idrett forbereder seg som om OL i Tokyo blir arrangert.

Olympiatoppen har åpnet Toppidrettssenteret for enkelte toppidrettsutøvere, mens det er stengt for andre.

IOC-president Thomas Bach ba verdens idrettsutøvere forberede seg til OL etter beste evne etter at IOC hadde styremøte om situasjonen tirsdag. Sommerlekene skal etter planen starte i Tokyo 24. juli, men en rekke kvalifiseringer gjenstår.

Blant annet skal to norske håndballandslag prøve å kvalifisere seg.

Les også kommentar: Gambler med utøvernes helse.

Idrettspresident Berit Kjøll fikk spørsmål om norsk OL-deltagelse på onsdagens pressekonferanse på Ullevaal, som ble avviklet via nett.

– Vi foholder oss til vedtakene fra IOC. Nå skal det være et nytt møte mellom IOC og de europeiske OL-komiteene senere onsdag. Men vi må planlegge som om OL blir arrangert, sa Berit Kjøll.

Hun opplyste om at IOC har etablert en beredskapsgruppe i forbindelse med koronaviruset.

– Der må vi ha stor tillit til at Verdens helseorganisasjon (WHO) og japanske myndigheter, i tillegg til IOC, tar de riktige avgjørelsene i denne saken. Det er vår holdning, og foreløpig uttaler man at OL planlegges gjennomført til sommeren. Det er det vi forholder oss til inntil noe annet er uttalt, sa idrettspresidenten.

Klarsignal for trening på Toppidrettssenteret

Hun sa at idrettsstyret også hadde behandlet åpningen for bruk av Toppidrettssenteret i en tid de alle idrettsanlegg er stengt.

– Vi konsulterte med fylkeslegen i Oslo, og trening i veldig små grupper ble det gitt klarsignal for. For mange av disse idrettsutøverne er dette yrket deres, og da må de få forberede seg etter beste evne, sa Kjøll.

Toppidrettssjef Tore Øvrebø prøver å finne kreative løsninger i de idrettene som nå har begrensede muligheter. Blant annet har ikke svømmerne adgang til svømmehaller og brytere kan ikke trene på vanlig måte.

– Vi forholder oss til de vedtak som fattes. Vår jobb er å tilrettelegge best mulig for en OL-deltagelse hvis OL blir arrangert, sier Øvrebø til NRK.

I sin redegjørelse på olympiatoppen.no skriver han blant annet:

"Vi må ha to tanker i hodet samtidig. Vi må ha hovedfokus på å bekjempe koronaviruset, og samtidig gjøre det vi kan for å hjelpe utøverne til å forberede seg til lekene. Utøverne skal representere nasjonen i Tokyo, og det er Olympiatoppens ansvar, og vår plikt, å hjelpe utøverne så langt det er mulig, innenfor rammen av alle smittevernhensyn. Først må vi tenke hva som er best for samfunnet, så må vi tenke hvordan utøverne kan gjennomføre relevant trening med null smitterisiko og innenfor begrensningene om sosial avstand."

Mer fra Dagsavisen