Sport

I Skeid–VIF-klemma

– Det hadde vært enklere om vi hadde fått Lillestrøm, sukker Morten Berre når vi setter oss ned for å vurdere onsdagens cupthriller mellom Skeid og Vålerenga.

NORDRE ÅSEN (Dagsavisen): De av oss som var på Ullevaal stadion en kald novemberdag i 2015 glemmer det neppe: Morten Berre ble takket av etter tretten sesonger som sentral Vålerenga-spiller, med gull, sølv og bronse i serien og cupgull i bagen.

Les også: Skeids løfterike målfest (for deg med abonnement)

Klanens helt

Han var elsket av Klanen etter 62 scoringer i fest og hverdag.

Nå skriver vi mai 2018 og Morten Berre (42) skal for første gang prøve å ødelegge for Vålerenga.

På vegne av moderklubben Skeid, der han nå er assistenttrener og klubben han slo igjennom i som toppspiller på midten av 90-tallet.

Les også:Carvalho er Vålerengas nye vaktmester

Morten Berre ble behørig takket av som VIF-spiller i 2-2 kampen mot Odd i november 2015.

Morten Berre ble behørig takket av som VIF-spiller i 2-2 kampen mot Odd i november 2015. Foto:NTB Scanpix.

For deg med ♥ for Oslo: Følg oss på Facebook!

En todelt verden

Hjertet hans er fortsatt i Vålerenga. Og det er også i Skeid.

Det er fullt mulig ettersom lagene daglig spiller i to forskjellige verdener.

For å finne en balanse i livet spiller sønnene hans for en klubb midt imellom, Hasle/Løren ...

– Kunne de ikke satt oss opp mot Lillestrøm eller Stabæk, gjentar han og skuer ut over ned nedslitte kunstgressbanen nord for Sinsenkrysset som tar imot Vålerenga til cupoppgjør onsdag kveld.

Men så retter han ryggen og er klar:

– For meg handler det selvsagt nå om Skeid og hvordan vi kan slå ut VIF. Men ni av ti slike kamper skal jo Vålerenga vinne, dette er en bonuskamp for oss, sier Berre, som så VIF senest søndag kveld i 2–2 kampen mot Haugesund. Og han har jevnlig kontakt med mange i VIF-miljøet. Hvis det ikke blir Skeid, vil han ha Vålerenga i cupfinalen på Ullevaal.

Les også:Fredheim Holm: – Har aldri møtt Skeid (for deg med abonnement)

Ikke på benken

Og for dem som måtte lure: Selv om han fortsatt er registrert som aktiv spiller, er han ikke aktuell som innbytter i denne kampen.

– Nei, vi har så bred stall at jeg setter meg ut av den diskusjonen. Det skal svært mange skader til før jeg er innbytter igjen, sier han.

Men selv om han blir 43 år i august, er han i full stand til å spille. Under Skeid-treningene står han ikke på sidelinja, han er med for fullt.

På sikt er planen selvfølgelig å bli trener, det er derfor han suger til seg kunnskap fra hovedtrener Tom Nordlies daglige virke på Nordre Åsen.

Les også:Vålerenga videre fordi de tok Grorud på alvor

Kvartfinalen i 2003

Det siste store cupoppgjøret mellom disse klubbene ble spilt i kvartfinalen i 2003 da 1. divisjonslaget Skeid slo ut Vålerenga 3–2 på Ullevaal stadion.

Det var Morten Berres første sesong i VIF.

– Det var forferdelig. Vålerenga skulle til cupfinalen og så ble vi stoppet av et 1. divisjonslag. Jeg har nesten fortrengt den kampen, sier han.

Men de mest profilerte Skeid-spillerne i den kampen, Daniel Braaten (nå i Brann), Daniel Fredheim Holm (nå kaptein i VIF) og Moa Abdellaoue (lagt opp) havnet jo alle senere i Vålerenga.

Fikk du med deg denne?:– Jeg kjenner en flamme i meg som har lyst til å gå på tokt

Morten Berre (t.v) og Tom Nordlie styrer A-laget til Skeid. Foto: Reidar Sollie

Studerte hverandre

Vi skjønner på Berre at han kan få visse problemer med følelseslivet hvis Skeid skulle slå ut Vålerenga igjen, men for Skeid ville det være en enorm opptur. kampen mot Vålerenga blir den best besøkte på Nordre Åsen i år. Det er trykket opp 3000 billetter, men logistikken nederst i Kjelsåsveien er ikke tilrettelagt for et slikt innrykk. Det er mange som må jobbe dugnad de neste døgnene.

Sist disse lagene møttes tidlig i cupen, i 2012, ble kampen spilt på Bislett.

Lørdag var VIF-trener Ronny Deila på Nordre Åsen og så Skeid valse over Vard Haugesund (5-0), mens Morten Berre altså var på Valle for å se VIF spille uavgjort 2-2 mot det beste laget fra Haugesund.

Berre var der både som spion og VIF-supporter.

– Hva er din diagnose av VIF?

– Et lag med veldig mange spennende typer og de dominerer jo nesten alle kampene de spiller. Og det er kort vei opp for dem, sier Berre, som 363 andre dager i året håper Vålerenga vinner alle kamper de spiller.

– De har hatt mange marginer i mot, men potensialet deres er stort. Og publikum bør være litt tålmodige. Etter oss har de Sandefjord og Stabæk i de to neste seriekampene og situasjonen deres kan se ganske lys ut, trror han.

Les også: Skeid med klassescoringer

Det ledige rommet

Det har vært et evig tema i Oslofotballen hvilket lag som skal erobre det store ledige rommet bak Vålerenga. Oslo har ingen klubber på nest øverste nivå.

Og alle de som kjemper om å bli det, er omtrent like ivrige og like fattige: Skeid, Grorud, Kjelsås, KFUM.

–  I divisjonen under oss jobber Frigg og Lyn på samme måte, plutselig kan de klubbene få et løft også, tror han.

PS! Kampstart onsdag er satt til klokka 19.15 fordi kampen skal sendes direkte på NRK 2.

Mer fra Dagsavisen