Sport

Finlands første femmilstriumf siden 1960

Martin Johnsrud Sundby hang med i 18 kilometer, så rykket Iivo Niskanen. Feltet ble sprengt og Norge endte uten medalje.

Av NTB

PYEONGCHANG:  Finske Iivo Niskanen viste fram kjempekreftene da han tok gullet på 50-kilometeren i OL lørdag. Martin Johnsrud Sundby ble beste norske på femteplass.

Finnen slo russiske Alexander Bolsjunov i avslutningen og tok Finlands første gullmedalje i Pyeongchang-lekene. Seiersmarginen ble 18,7 sekunder.

Før Niskanen krysset mål lørdag hadde Finland bare samlet fire bronsemedaljer i årets OL.

Alexej Poltoranin så lenge ut til å knipe tredjeplassen på femmila, men stivnet fullstendig like før mål. Martin Johnsrud Sundby, Hans Christer Holund, Alex Harvey og Andrej Larkov kjørte inn kasakhstaneren, men i avslutningen var Larkov sterkest opp den siste bakken.

OAR-løperen sikret bronsemedaljen, mens Sundby måtte ta til takke med femteplass bak Harvey.

Hans Christer Holund ble nummer seks.

– Dette er femmil, og det viser hvem som er aller best forberedt til distansen. Vi hadde et godt lag på start der vi hadde gutter som hadde realistiske ambisjoner om medalje, men de var dessverre ikke gode nok. Grunnen til det får vi gruble litt på, sa landslagstrener Tor Arne Hetland til NTB etter løpet.

Emil Iversen gikk inn til en hederlig 10.-plass, 4.36 bak vinnertiden til Niskanen. Niklas Dyrhaug ble nummer 13.

– Det ble et stykke opp til førsteplassen, men ikke så langt opp til tredjeplassen. Jeg synes jeg gjorde et godkjent skirenn, og det var alt jeg klarte å få til i dag, sa Iversen.

Niskanen og Poltoranin i tet

Niskanen og Poltoranin rev seg forholdsvis tidlig løs fra feltet. Niskanen distanserte imidlertid 30-åringen før tre mil var passert og gikk lenge alene i tet.

Russiske Bolsjunov tok opp jakten på Niskanen, og utøveren fra OAR kom opp i ryggen på finnen etter å ha passert Poltoranin.

De to gikk sammen mot mål de siste milene, men Bolsjunov fikk en luke da Niskanen valgte å bytte ski etter rundt 41 kilometer. Niskanen kom seg imidlertid opp i ryggen igjen, og med rundt en kilometer igjen satte han inn nådestøtet og fikk en stor nok luke til å sikre gullet på 50-kilometeren foran Bolsjunov.

Ingen av de norske utøverne hadde sjanse til å følge tempoet da Niskanen, Poltoranin og Bolsjunov giret om tidlig i løpet.

Kvartett

Til slutt utkrystalliserte det seg en kvartett bak medaljeplassene bestående av Holund, Sundby, Harvey og Larkov. De var i underkant av 20 sekunder bak Niskanen etter halvgått løp, men avstanden økte for hver kilometer som ble gått.

De var lenge i overkant av minuttet bak Poltoranin, men mannen fra Kasakhstan fikk det mot slutten, og kvartetten feide forbi på de siste kilometerne.

I avslutningen rykket Larkov, og verken Holund, Sundby eller Harvey maktet å følge. OAR-utøveren spurtet inn til bronsemedaljen. Han var over to og et halvt minutt bak vinneren. (NTB)

50 km klassisk fellesstart menn:

Gull: Iivo Niskanen, Finland 2.08.22,1,

sølv: Alexander Bolsjunov, OAR 0.18,7 min. bak,

bronse: Andrej Larkov, OAR 2.37,5,

4) Alex Harvey, Canada 2.43,6, 5) Martin Johnsrud Sundby, Norge 2.43,7, 6) Hans Christer Holund, Norge 2.50,1, 7) Daniel Rickardsson, Sverige 3.50,4, 8) Martin Jaks, Tsjekkia 4.10,5, 9) Dario Cologna, Sveits 4.21,1, 10) Emil Iversen, Norge 4.36,9.

Øvrig norsk: 13) Niklas Dyrhaug 4.58,4.

63 utøvere fikk plassering.