Deila: - Bård Finne er et skup så langt

(Vålerenga - Sandefjord 4-0). To scoringer og en målgivende. Bård Finne har gått rett inn i VIFs startellever og leverer.

Bilde 1 av 2

Av Haakon Thon

KADETTANGEN (Dagsavisen): Vålerengas nyervervelse Bård Finne overbeviste stort da Vålerenga utklasset Sandefjord i lørdagens treningskamp i Sandvika.

- Han er et skup så langt og passer perfekt inn i måten vi i Vålerenga ønsker å spille fotball på. Han jobber hardt, har god "timing" i løpene sine og er en målscorer, sier Ronny Deila til Dagsavisen etter kampslutt i Sandvika.

Men det var ikke bare Bård Finne som leverte varene. Kampen startet jevnt uten de helt store sjansene for noen av lagene, men etter hvert tok Vålerenga mer og mer kontroll over kampen og etter 23 minutter vartet VIF opp med glimrende angrepsfotball. Chirstian Grindheim slo en langpasning ut til høyreback Robert Lundström som tok ballen nydelig ned på førsteberøring og skar innover i feltet før han sendte ballen videre langs matta til Ghayas Zahid. Zahid fikk vendt opp og limte ballen oppe i venstre hjørne.

Lundström herjet

Få minutter senere var førsteomgangs store spiller, Robert Lundström på farten igjen. Nok en gang kombinerte han utmerket med Zahid. Veggspillet mellom de to endte med at svensken ble sendt alene gjennom. Uselvisk slo han ballen videre til Bård Finne som fikk en enkel jobb med å sette ballen i  tomt mål.

Noen minutter etter dette var Lundström nære ved å få notert sin tredje assist for kampen da han på ny kom skjærende inn fra høyresiden, denne gang etter pasning fra Daniel Fredheim Holm. Lundström fant nok en gang Bård Finne, men Ingvar Jónsson fikk avverget. Dermed gikk VIF til pause med 2-0.

God kontroll og straffebom

Det var et friskere Sandefjord-lag som entret matta i andreomgang, men selv om vestfoldningene klarte å flytte spillet høyere opp i banen klarte de ikke å skape hverken sjanser eller trykk på Vålerenga, og VIF så vesentlig farligere ut i sine angrep. Og etter 54 minutter ga ikke Sandefjords midtstopper Christer Reppesgård Hansen dommer Svein-Erik Edvartsen noe annet valg enn å blåse straffespark da han felte Mohammed Abdellaoue inne i feltet. Straffesparket ble imidlertid svakt utnyttet av Daniel Fredheim Holm som la ballen løst i keeperhøyde, til venstre for Ingvar Jónsson.

Langskudd og flott assist

Det fikk likevel liten betydning. For da kampen rundet timen klemte Finne til fra distanse og dermed stod det plutselig 3-0 til VIF likevel.

- Det er kjekt å spille fotball igjen. Jeg synes vi gjør en god treningskamp. Vi slipper dem ikke inn og vi maler på hele kampen, sier Finne til Dagsaivsen.

Og det har han helt rett i. For Sandefjord jobbet og slet, men det ble forutsigbart og lite kreativt. Lars Bohinen satt etter hvert på André Sødlund som gjorde sine saker bra. Og fem minutter før slutt skapte han Sandefjords største målsjanse da han på egenhånd tråklet seg gjennom på flott vis fra høyre. Men da Vålerenga-muren for første gang ikke holdt tett stod Marcus Sandberg bakerst og vartet opp med en god reaksjonsredning på forsøket til Sødlund lavt i keeperhjørnet.

Med ett minutt igjen av full tid viste VIF at godt lagspill er det som fungerer aller best i fotball. Finne klarte å holde i ballen rettvendt på 20 meter og da løpet til Henrik Kjeldsrud Johansen kom dyttet han ballen videre i nøyaktig rett tidspunkt og med rett kraft. Alene med Jónsson gjorde Johansen alt rett og hadde få problemer med å sette ballen i nota. Svein-Erik Edvartsen så liten grunn til å legge til noe på alltid kjølige Kadettangen. Dermed ble ble scoringen til Johansen det siste som skjedde og VIF kunne takke for kampen med 4-0 i en ny overbevisende kamp.

- Det er bra. Litt tørr bane fordi vi ikke kunne vanne på grunn av været som gjør at tempoet blir dårlig, men det bunnsolid og vi skaper flust av målsjanser. De har vel kun den ene helt på slutten der, sier Ronny Deila om kampen.

- Er du mest fornøyd med nullen eller de fire målene?

- Nei, si det. Jeg er fornøyd med begge deler. Når man vinner 4-0 kan man ikke være misfornøyd, svarer han.

Godt motatt

Bård Finne endte kampen med to mål og en assist og viste at han kan bli en viktig brikke i Deilas Vålerenga. Han kom fra tyske Heidenheim nylig, men er bergenser og spilte i Brann før han dro til Tyskland. Nå er han altså å se i rivalens drakt på Oslos østside. Finne er likevel meget godt fornøyd med starten på oppholdet og måten han er blitt tatt i mot av Vålerenga på.

- Jeg har fått en veldig god velkomst  av både medspillere, supportere og alle andre i klubben. Jeg trives og liker byen foreløpig så jeg tror dette kan bli bra, sier han.

- Hvordan har reaksjonen vært fra Bergen?

- Jeg ønsker ikke å kommentere det egentlig. Jeg har lyst til å fokusere på den positive mottakelsen jeg har fått her, avslutter han.

PS! Vålerenga serieåpner mot Viking på Ullevaal mandag 3. april. Allerede påfølgende søndag møter de Sandefjord i tredje serieomgang.

Vålerenga – Sandefjord 4-0 (2-0)

Sandvika stadion: Ca. 200 tilskuere.

Mål: 1-0 Ghayas Zahid (24), 2-0 Zahid (29), 3-0 Bård Finne (62), 4-0 Henrik Kjelsrud Johansen (89).

Dommer: Sven-Erik Edvardsen.

Øvrige treningskamper med norske elitelag lørdag::

Djurgården (Sverige) – Tromsø 3-1 (2-1)

Mål: 1-0 Tino Kadewere (4), 1-1 Thomas Lehne Olsen (21), 2-1 Haruna Garba (24), 3-1 Othman El Kabir (75).

Spilt i Danderyd.

Kristiansund – Levanger 1-1 (0-0)

Mål: 0-1 Robert Stene (77), 1-1 Sondre Sørli (83).

Malmö (Sverige) – Molde 1-1 (1-0)

Mål: 1-0 Behrang Safari (6), 1-1 Eirik Hestad (90).

Spilt i Málaga, Spania.

Mjøndalen – Lillestrøm 1-2 (1-0)

Mål: 1-0 Amahl Pellegrino (35), 1-1 Simen Kind Mikalsen (68), 1-2 Mats Haakenstad (71).

Strømsgodset – Sogndal 5-0 (3-0)

Mål: 1-0 Jakob Glesnes (28), 2-0 Tokmac Nguen (43), 3-0 Marco Tagbajumi (44), 4-0 Tagbajumi (51), 5-0 Kristoffer Hoven (70).

Viking – Sandnes Ulf 3-3 (1-2)

Mål: 1-0 André Danielsen (22), 1-1 Kjell Rune Sellin (24), 1-2 Roy Miljeteig (29), 1-3 Kent Håvard Eriksen (61), 2-3 Kwesi Appiah (77), 3-3 Michael Haukås (87).