Sport

Skylder ikke på manglende norsk taktikk

Petter Northug skylder ikke på feil taktikk for at han ikke rakk spurten på femmila. Men på OL-femmila om et år regner han med å være ajour igjen.

Av Egil Sæther

LAHTI: Petter Northug tror han kunne ha tatt gull i Lahti-VM om mesterskapet hadde startet en måned senere.

Fasiten for Northug viste 5.-plass i sprinten og 8.-plass på søndagens femmil. Han gjorde sine to beste løp for sesongen med de to plasseringene som regjerende mester på begge distansene.

– Jeg tror ikke det var noe mer å hente. Hadde jeg hatt én måned til og ett høydeopphold til, så kunne resultatene ha vært helt annerledes. Da hadde jeg kanskje hatt det siste giret på sprint og mest sannsynlig også på femmila. Da vet jeg at jeg hadde hatt muligheten til å være med helt inn. Det hadde jeg ikke i dag.

NRKs ekspert Torgeir Bjørn er enig med Northug.

– Jeg tror at Petter var bare noen få uker unna å bli verdensmester. Hadde han droppet sprinten i dette VM og heller reist på høydeopphold, kunne det kanskje gjort utslag på femmila i dag også. Det er i hvert fall en høyinteressant tanke. Petter sier selv at han har fått nok konkurranser, men mangler høydeoppholdet, sa Bjørn til NTB.

Northug erkjente at det er uvant å reise hjem fra VM uten gull i bagen.

– Hvordan skal du unngå at det samme skjer etter OL neste år?

– Det er bare å gjøre den samme jobben som i år, uten å gjøre den samme feilen som jeg gjorde i oktober. Da var jeg i kalasform og kanskje på det sterkeste jeg noen gang har vært. Det er bare å gjøre den jobben og holde seg frisk og rask.

Dårlig uttelling

Northug er den eneste mannlige langrennsløper som har tatt individuelt distansegull i mesterskap for Norge siden 2007. Det lyktes ikke for Norge denne gangen. Martin Johnsrud Sundby ble beste norske på 5.-plass på den avsluttende femmila.

– Det er ikke godt nok at herrene ikke klarer å ta et individuelt gull. Det er nesten noe vi har som krav at vi skal levere til det norske folk når vi er i mesterskap. Jeg har skjønt at det er noen år siden at vi ikke klarte det, og det er for dårlig rett og slett, synes Northug.

Kan takke seg selv

– Hva sier du om at det ble gått hardt de siste kilometerne?

– Så klart skulle jeg ha ønsket at det gikk rolig fra 45 til 47, da hadde jeg kanskje hatt punchen til å kunne ta seieren, men vi var enige på lagmøtet om at vi skulle kjøre hardt ut på sisterunden. Fire ønsket det, og selv om han mosjonisten med friplass hadde dobbeltstemme, så ble det fortsatt 4 mot 2. Da var det bare å bli med på racet.

– Så laget tok fra deg gullmuligheten?

– Nei, det vil jeg ikke si. Jeg kan takke meg selv for at jeg ikke er i toppform. Jeg skulle gjerne hatt en måned til, da hadde dette blitt stygt mot slutten. (NTB)