Sport

Zahid utlignet etter perle-angrep

(Haugesund - Vålerenga 1-1). To av Norges formlag utfordret hverandre på alt. To flotte angrep ga ett poeng til hver. Og VIF har ikke hatt lenger rekke uten tap siden de ble seriemestere i 2005.

Bilde 1 av 3

Det ble et tungvekts-oppgjør med en helt logisk slutt. To flotte angrep ga kveldens to scoringer.

- Jeg er veldig fornøyd med ett poeng. Vi kunne vunnet på slutten, men det hadde ikke vært fortjent, sa Kjetil Rekdal til TV 2 rett etter kampslutt.

Haugesund-trener Andrea Loberta har vært spillerutvikler i Vålerenga i fem år og har enda lengre fartstid i klubben. Han hadde lagt planen for hvordan et balltrillende Vålerenga skulle stoppes: Stenge alle rom utenfor egen 16-meter, ligge kompakt og være nådeløse på kontringer.

Noen som lurer på hvordan ledermålet kom? Rett fra en VIF-corner, to duellseire og en imponerende utført kontring som sendte Alexander Stølås alene med keeper. Markus Sandberg kom ut og ballen gikk under ham og inn i nettet. Stølås feiret med en liten turnoppvisning i frittstående. Da var det spilt en drøy halvtime i den varme sommerkvelden (22 grader) på Haugesund stadion.

Det hele holdt på å gjenta seg åtte minutter senere. Etter omlag 67 VIF-pasninger kom bruddet og Vegard Skjerve var centimetre fra å øke ledelsen.

Lag med selvtillit

For å ta det tidlig: Dette var to av Norges beste lag akkurat nå. De hadde fem (Haugesund) og åtte (VIF) kamper uten tap. Begge lag ville styre kampen. Og det gjorde Haugesund de første minuttene før Vålerenga overtok. Sander Berge lå så dypt han kunne uten å bli kalt en tredje midtstopper og fordelte baller til høyre og venstre. Men den store utfordringen var å finne det forløsende gjennombruddet. Det kom aldri før pause. Men Simon Larsen, som erstattet Robert Lundstrøm før pause, kom til fere gode innlegg. Og VIFs største sjanse kom etter et innlegg som nesten ble sleivet i eget mål.

Både Simen Juklerød og Moa Abdellaoue var nære straffespark-situasjoner, men de helt store sjansene uteble.

Lekne Abdi

På motsatt side skapte somalieren Liban Abdi mye røre i VIF-forsvaret. Selvtilliten er betydelig i et lag som overraskende (bortsett fra Dagsavisens tabelltips) er i medaljekampen. Og Abdi er en spiller også Vålerenga har snust på tidligere. Det er til å forstå.

- Vi er for snille når vi gir bort kontringer, sa Kjetil Rekdal i pausen og ga et folkelig svar på hva som manglet i VIF: - Mål!

Robert Lundstrøm erstattet Simon Larsen etter pause for å prøve å få inn flere innlegg. Det lyktes ikke spesielt godt.

For Haugesunds kollektive forsvar pakket enda bedre etter pause. Da Vålerenga kom på 20 meter var det alltid to-tre mann på ballfører. VIF fant ingen åpninger. Og Lundstrøm kom helller ikke til noen innlegg.

Det ene presise angrepet

Det så egentlg ut til at Haugesund fikk bedre og bedre kontroll.

Men det er noe med lag som maler og maler. Når man aldri gir seg med å åpne en hermetikkboks, kommer som regel gjennombruddet. Etter 75 minutter kom Vålerengas beste og mest klasisske angrep i kampen. Og det skar opp hele Haugesund-forsvaret i tre trekk.

Sander Berge (selvfølgelig) med en strøken og presis gjennomskjærende pasning til Rasmus Lindkvist i full fart på venstre, knallhardt flatt innlegg inn i feltet der Ghayas Zahid hadde løpt seg fri.

En scoring tatt ut fra Vålerengas lærebok om angrepsspill anno 2016.

Haugesund skapte to nye store sjanser etter kontringer, men Ibrahims skudd ble reddet av en god Marcus Sandberg og nevnte Abdi stokket beina for en gangs skyld feil da han nesten var fri i feltet.

Men i sluttminuttene var det Haugesund som hang i tauene. Alle innbyttene var gjort og innbytter Vajebah Sakor kunne headet hjem alle poengene på overtid. Men han fikk klassisk feiltreff.

- Vi skal vinne slike kamper på hjemmebane. Vi brukte ikke kontringene våre godt nok, sa Andrea Loberto. Men han fikk erfare hvor vriene VIF er å slå. Men Haugesund er oppe i seks kamper uten tap og jakter medalje.

Vålerenga har ikke tapt siden bortekampen mot Brann 9. juli. Det er over to måneder siden. Og det er to måneder igjen av sesongen. Lengre rekke har de ikke hatt siden sesongen de vant seriegull i 2005. Da hadde de ti strake. Seriegull kan de ikke vinne i år. Men de kan vinne cupen. Det er neste fokus nå. Kvartfinale mot Strømsgodset i Drammen kommende torsdag.

KAMPFAKTA

Haugesund – Vålerenga 1-1 (1-0)

Haugesund stadion: 5730 tilskuere.

Mål: 1-0 Alexander Stølås (31), 1-1 Ghayas Zahid (75).

Dommer: Tommy Skjerven, Kaupanger. Gult kort: Markus Nakkim, Ghayas Zahid, Vålerenga.

Haugesund (4-4-2): Per Kristian Bråtveit – Vegard Skjerve, William Troost-Ekong, Tor Arne Andreassen, David Myrestam – Kristoffer Haraldseid, Filip Kiss, Sondre Tronstad, Alexander Stølås (Robert Kling fra 70.) – Torbjørn Agdestein (Ibrahim Shuaibu fra 57.), Liban Abdi (Eirik Mæland fra 87.).

Vålerenga (4-5-1): Marcus Sandberg – Simon Andreas Larsen (Robert Lundström fra 46.), Kjetil Wæhler, Markus Nakkim, Rasmus Lindkvist – Simen Juklerød, Christian Grindheim, Herman Stengel (Henrik Kjelsrud Johansen fra 62.), Sander Berge, Ghayas Zahid – Mohammed Abdellaoue (Vajebah Sakor fra 71.).

Mer fra Dagsavisen