Sport

Deila med for fullt fra neste uke

- Kanskje bare Ronny Deilas nærvær på Valle kan være nok, sier Kjetil Rekdal når vi spør om løsningen på spillernes mentale kollapser. Mandag er Deila med for fullt på Valle. Ikke som hovedtrener, men aktiv i miljøet.

Av Per Erik Moen

VALLE: Etter at VIF-spillerne igjen fikk angst da de dominerte og ledet kampen (1-1 mot Sogndal), sa kaptein Christian Grindheim til Dagsavisen at han var åpen for at laget skal hente inn ekstern ekspertise for å løse mentale floker.

Lørdag formiddag ba vi Kjetil Rekdal om fem minutter. Og fikk 45. Rekdal gjentok at det er alvor nå. At alle i klubben kjenner på det. En kikk på tabellen forklarer alt, klubben står i fare for å rykke ned.

Deilas nærvær

- Det store spørsmålet er hvordan VIFs spillere skal kvitte seg med angsten som har utviklet seg til å bli kronisk i hver kamp?

- Jeg leder treningene også framover, det skjer ingen forandringer der, bare så det er avklart. Men kanskje Deilas nærvær kan bidra til dette psykiske løftet. Vi har vurdert å be om assistanse fra en idrettspsykolog vi har brukt før, og det kan godt skje. Men den beste effekten vil kanskje være at spillerne allerede til uka vil se mye til Ronny Deila i miljøet her, sier Kjetil Rekdal til Dagsavisen.

Deila er ikke på VIFs lønningsliste før 1. oktober, men kommer altså inn så å si for fullt allerede nå. I rollen som sportsdirektør, men forhåpentlig også som den som får løst opp i sammensatte mentale floker innad i spillergruppa.

Lange samtaler

Da nyheten om at Deila overtar treneransvaret fra 1. januar ble offentliggjort i forrige uke, sa han til Dagsavisen at han skulle jobbe uten lønn fram til 1. oktober.

- Jeg skal sørge for at vi får flyttet fra Spania til Oslo. Jeg må finne et hus til oss, og vi venter barn i begynnelsen av september. Jeg kan jo ikke kreve lønn for slikt, sa Deila med et smil.

Men la til at han selvsagt også skal sette seg inn i klubben, bli kjent med spillere og ansatte. Forberede seg.

Og nå avslører altså Rekdal at Deila er med så å si for fullt, og vil være mye på Valle allerede fra mandag av.

- Fredag snakket vi sammen mange ganger, inkludert en lang samtale etter kampen. Og vi ble enige om at Deila skal være med og godt synlig i miljøet her.

Vinduet åpner

Ronny Deila ser nå på det som omtales som spiller-logistikken i klubben. Når overgangsvinduet åpner kommende torsdag, vil VIF sannsynligvis være aktive.

Rekdal er som vanlig lite villig til å snakke om slike ting, men sier:

- Vi tenker både på kort- og lang sikt. Det er frigjort midler fra styret etter salget av Deshorn Brown, og det lå litt penger i potten fra før. Vi er i posisjon til å kunne hente inn nye spillere nå.

-I hvilke lagdeler?

- Det ønsker jeg ikke å si noe om. Men ting kan skje nå når vinduet åpner igjen. Vi skal IKKE rykke ned.

Rekdal sier at han og Deila er enige om hva som trengs av nytt blod, at de bruker hver sine nettverk i søken etter forsterkninger.

Pedagogen Deila

- Men vi leier ikke inn, eller kjøper, bare for å gjøre det, for å si det sånn. Skal det inn nye spillere nå, så skal de kunne gå rett inn i laget og være forsterkninger. Vi kan ikke handle spillere som skal være gode om ett år eller to nå, avslutter Kjetil Rekdal.

Ronny Deila er utdannet lærer og har tatt kurs i pedagogikk. En av hans styrker som trener og leder har vært evnen til god kommunikasjon med spillerne, få de til å dra sammen.

Og selv om han altså ikke skal lede treningene nå, kan han godt bli den personen som får "huene på plass" hos spillerne.

Eller Deila-effekten, om man vil.

VIF slo Sarpsborg08 3-0 hjemme 8. mai. Etter det har laget spilt syv seriekamper. Fasit: tre uavgjorte og fire tap.

Neste kamp er borte mot bunnlaget Start i Kristiansand søndag 24. juli.